返回列表 回覆 發帖

聖經錯謬補遺

嗱,七日之中,一定有一日係安息日。邪傻瑕係咪需要一個私人助理提點佢呢?

沙文 發表於 2012/1/19 23:57

又膠性發作哩。。你
乜安息日是叫你坐係到, 殘廢咁咩?
洗車軚哩。
回復 301# beebeechan

安息日是否叫您瞓响度開工?您就唔識嘞
睼下猶太佬點教啦
http://www.jewfaq.org/shabbat.htm
回復  beebeechan

安息日是否叫您瞓响度開工?您就唔識嘞
睼下猶太佬點教啦
...
沙文 發表於 2012/1/20 00:12

挑。。。又俾條拎托咩
你睇完話我知哩
係咪又是睇不明, 想我幫幫眼?
點幫呀?您得就唔駛求我睇完話您知哩
Don't know where God is but the Devil is in the details
點幫呀?您得就唔駛求我睇完話您知哩
沙文 發表於 2012/1/20 00:15

我一邊睇, 一邊讀俾你聽嘛
你盲盲地
您出得到聲先算啦
Don't know where God is but the Devil is in the details
您出得到聲先算啦
沙文 發表於 2012/1/20 00:19

都係怕出聲你都聽唔清囉。
搵個靚助聽器先哩。
不知大家有否留意,教徒,係應該會有一個外貌特徵:大嘴唇 -- 因為自打嘴巴太多。

若果連點樣計時都要根據猶太佬,咁索性唔好信耶穌啦,近近地去請教下嘉道理,默西亞幾時先會降臨?

其次,唐伯虎戲秋香,入廟唔添香油,但和尚仔都係口口聲聲「施主施主」,差不多係知客見到係人都叫「老細」,教徒不必自我膨脤。

有一點,係對聖經認識不深之所謂「教徒」很容易忽略的,新約時代,聖經已引進羅馬佬計時系统,即現今吾人所採用的以12:00am為一日之始。
http://rcg.org/questions/p066.a.html

其實,類似「安息日大戰耶利哥」這種聖經烏龍,都唔係第一次,之前亦有「唐朝電視劇著明朝戲服」嘅破綻。
創7:2        凡潔淨的畜類、你要帶七公七母.不潔淨的畜類、你要帶一公一母
合理嘅對白,係挪亞請教上帝:咁,請問,咩畜類先算潔淨呢?係咪我同佢冲凉冲乾凈一些呢?

其實,咩畜類潔淨,猶太佬係要等到摩西時代才有决定(Lev 11), 在此之前,上帝以為挪亞識得揀潔淨動物,只係一廂情願。况且,挪亞又非猶太佬,咩畜類潔淨,都唔係佢嘅責任。
這個聖經烏龍,反映出挪亞這個故事主人翁,無非只係古代猶太部落的猶太情意結投射。
其實,咩畜類潔淨,猶太佬係要等到摩西時代才有决定(Lev 11), 在此之前,上帝以為挪亞識得揀潔淨動物,只係一廂情願。况且,挪亞又非猶太佬,咩畜類潔淨,都唔係佢嘅責任。
這個聖經烏龍,反映出挪亞這個故事主人翁,無非只係古代猶太部落的猶太情意結投射。

沙文 發表於 2012/1/20 17:45

你既出帖也是反影出你不識野唶.

大洪水前, 諾厄被天主稱為「義人」。 能叫作義人, 即諾厄能遵守某些規矩來生活, 不然, 「義」甚麼?
托拉沒有一一列出這些規矩, 不等同當時就是無規矩可依。 那時的人是有一套口轉的法典, 在猶太人古藉中便有提及。
有一點,係對聖經認識不深之所謂「教徒」很容易忽略的,新約時代,聖經已引進羅馬佬計時系统,即現今吾人所採用的以12:00am為一日之始。

沙文 發表於 2012/1/20 17:45

所以話你沙膠, 即是沙膠。
今日香港是用引進羅馬佬計時系统, 不等同傳統的曆法便不用, 不然, 過兩天你不要慶祝大年初一耶?
 (一月一日不是過了新年了嗎? 膠!!)
回復 310# beebeechan

我係冇慶祝大年初一喎。您又有冇慶祝Purim呢?都差唔多係時候了
回復 309# beebeechan

您對聖經冇認識,故有此想當然耳。上岸之後,上帝要特別吩咐不准食豬紅粥,可見上船之時係冇所謂「某些規矩」嘅,甚麼「猶太人古籍」,連台拉維夫大學圖書館特別藏書室都冇,得您個厠所有。

講起上船之潔淨畜牲,又有一點啓示畀各位。以基督教嘅戆居理論,人只可以一夫一妻之原因,在於上帝只係造一男一女。

但基督教忽略咗,上帝點解要潔淨畜牲7公7乸呢?事實上畜牲之中行一夫一妻制,絕無僅有,原因係一夫一妻這種制度不利於繁殖。
http://en.wikipedia.org/wiki/Monogamous_pairing_in_animals

咁,何解上帝唔話潔淨畜牲1公13乸,而要一夫一妻呢?若是因為要藉此維持此等畜牲之道德,咁,從事畜牧業嘅教友,有冇盡一分棉力幫手建立雞鴨鵝牛羊馬貓狗道德重整會呢?
啟示錄中有四騎士,我只希望有四個大馬吊~
至於聖教會對方舟理論之驗證,對大家亦有一些啓發。

一直以來聖教會都有熱心人士負責研發方舟實物,但全部皆為按比例縮水之玩具方舟,絕無一艘life size, 300肘x50肘x30肘之方舟,又或曰有,但一定不是用木製成。點解呢?

據說挪亞一家8口用百幾年建成方舟,何解聖教會二十億教徒用二千年都從來冇建成一艘300x50x30肘,可以在水上drifting之方舟,試下塞得入幾多潔淨/非潔淨畜牲呢?

理由係,聖教會根本心中有數:若果project開始時開press conference, 咁建唔成就好瘀;所以一定要秘密進行,建成後才突然宣佈:方舟滿載潔淨/非潔淨畜牲若干對,試航成功!

但您估聖教會真係傻嘅乎?佢地心知肚明,曾經建成一隻75x12.5x7.5肘之木方舟成功航行,都不能證明300x50x30木方舟係一個可行方案。因為,聖教會之中都有人識計:

體積愈大之物體其結構亦愈弱。其實,上帝提供予挪亞之規格,係不足以開工的,因為,上帝並無提供船隻結構最重要的數據:Keel frames
http://en.wikipedia.org/wiki/Strength_of_ships

經文中上帝所提供畀挪亞之所謂blueprint,明顯係出於一位對造船業、structural engineering一竅不通
之人仕手筆。
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?新建帳戶
至於聖教會對方舟理論之驗證,對大家亦有一些啓發。

一直以來聖教會都有熱心人士負責研發方舟實物,但全部 ...
沙文 發表於 2012/1/26 21:19

蠢到把幻人幻事當真
回复312#沙文

部分禽類的繁殖是靠終身配對的「一夫一妻」制,例如天鵝、麻鴨、樹鴨等,公、母鴨會共同擔負養育幼鳥的工作,公鴨甚至會參與仔鴨的孵化。。。
沙文很羡慕那些可以「o趙完鬆」, 搖兩搖, 爽爽完便可甩身的公。
回復 316# ali

但係基督徒並冇盡力向天鵝傳道,已經失守了

2隻公天鵝愛親親 缺女伴也行
〔記者王百鍊/北斗報導〕堅守一夫一妻制的天鵝,竟然也搞同性戀!

農委會畜產試驗所彰化種畜繁殖場飼養的一批啞天鵝,因飼養不易,目前只剩下兩隻公鵝,可能因無異性為伴,竟出現同性相吸的交頸、交配動作。該場畜產科技系主任吳國欽指出,天鵝對一夫一妻制的愛情忠貞度令心稱羡,因此常見公天鵝和母天鵝一對對在湖中交頸的甜蜜畫面,但是人工飼養的天鵝,有時會被迫捨棄這項與生俱來的配對天性。

順應環境 非一夫一妻制

吳國欽表示,野生天鵝仍多維持一夫一妻制,但是經過他數十年的觀察,人工飼養環境中如有公少母多,就可以見到一夫多妻,反之,若是公多母少,就會出現一妻多夫,甚至在同性居多的情形之下,也會有同性戀的情形。

他指出,10年前陸軍官校的一對黑天鵝,也曾出現雖然經常下蛋,卻一直無法孵化的現象,經他前往調查後,赫然發現兩隻如膠似漆的配對天鵝竟然都是母天鵝。

母天鵝也會自行配對

他表示,由於陸軍官校當時校內的天鵝數少,且母天鵝佔了絕大多數,因此這兩隻母天鵝竟然自行配對,而且因鵝隻不必受精就能夠下蛋,只是無法孵化,官兵才一直感到不解,最後經過再引進一批公天鵝配對後,終於兒孫成群。

他指出,彰化種畜繁殖場在民國84年間自荷蘭引進了6對啞天鵝,但是因氣候條件不適合飼養,因此該場無法繁衍推廣,目前已死掉10隻,剩下的兩隻都是公天鵝,在沒有選擇下,多年來兩隻公啞天鵝常相依偎,且常出現交頸、交配的動作,與陸軍官校當年兩隻母天鵝在同性相吸方面有異曲同工之妙,都是因環境限縮
回复318#沙文

quote:“彰化種畜繁殖場在民國84年間自荷蘭引進了6對啞天鵝,但是因氣候條件不適合飼養,因此該場無法繁衍推廣,目前已死掉10隻,剩下的兩隻都是公天鵝,在沒有選擇下,多年來兩隻公啞天鵝常相依偎。。。”

重点系两只死净种来自『荷蘭』,荷蘭好早就同性恋可以结婚了。。。
回復 319# ali

加以在荷蘭,基督教係夕陽工業。
http://exchristian.hk/forum/view ... &extra=page%3D1
高級模式 | 發新話題
換一個