返回列表 回覆 發帖

聖經錯謬補遺

此外, 條舊約作經佬尚有一些美麗的幻想 -- 除了獨立住房分配之外, 做奴隸不但放工就可以返屋企, 而且老子鈡意放假就放假 :
你們誰也不可出自己的房門直到早晨。
頭一日你們當有聖會、第七日也當有聖會、這兩日之內、除了預備各人所要喫的以外、無論何工、都不可作。

大家屋企有小朋友的, 例如抽水網主就最清楚, 請賓妹做nanny, 点会畀佢"誰也不可出自己的房門直到早晨"?

not to mention 美國佬的黑奴無此優厚待遇, 甚至羨煞今日香港打工一族 - 您估唔駛OT咩?若是富士康僱員, 去埃及做奴隸簡直係dream career
Don't know where God is but the Devil is in the details
邪儍瑕把口話要如何如何眷顧猶太佬, 其實經文中常露出馬腳包藏禍心陰陰濕濕陷害猶太佬.
佢利用當時health department尚未發表research報告, 夾硬要佢地食嘢食到生cancer:

12:8        當夜要喫羊羔的肉、用火烤了、與無酵餅和苦菜同喫。
12:9        不可喫生的、斷不可喫水煮的、要帶著頭、腿、五臟、用火烤了喫。

本來, 用水煮係較為健康的, 但係就用行政手段禁止, 反之要強迫性採取易生cancer的BBQ:
http://www.worldhealth.net/news/ ... sgrilling_and_canc/
Don't know where God is but the Devil is in the details
邪儍瑕把口話要如何如何眷顧猶太佬, 其實經文中常露出馬腳包藏禍心陰陰濕濕陷害猶太佬.
佢利用當時health d ...
沙文 發表於 2012/11/29 00:30

又即係咁, 燒豬肉都係燒烤食品, 可以致癌.

唔知當年你娶左老婆, 三朝回門時有無搭舊燒豬咁呢?  莫非.......無? (又真係有d人唔搭舊燒豬架啵)
你去查查回番舊燒豬既象徵意義係乜, 定要想毒害岳父岳母咁解?

所以, 你也要去查查天主吩咐以色列人要用火烤羊, 不要用水煮的象徵意義是甚麼矣.
唔知當年你娶左老婆, 三朝回門時有無搭舊燒豬咁呢?  
beebeechan 發表於 2012/11/28 08:58

講起上黎又真係冇--- 佢係孤兒, 所以唔駛回外家
其實所謂「象徵」也者, 無非都係攞個意頭之類的8婆思維, 為咗象徵而危及人員之健康/安全,不切實際兼naive.
譬如, 您去查證一下, 您頭上戴的綠帽, 在貴國都有深長意義, 下次趁教區組团去中國人民解放軍駐香港部隊大廈做福傳法事時您又順便訪問一下,有冇地面部隊人員去打仗因棹忌老婆勾佬而申請豁免戴綠帽的?
講起上黎又真係冇--- 佢係孤兒, 所以唔駛回外家
其實所謂「象徵」也者, 無非都係攞個意頭之類的8婆思維,  ...
沙文 發表於 2012/11/29 01:27

唔會只因為你無乳豬食, 民間習俗就變成8婆思維既
您講得到解放軍除綠帽我就話您啱
===============================================================
1986年, 有條猶太佬 Mordechai Vanunu, 在澳洲向媒体爆料, 揭露耳識裂正在製造核彈。後來此君被耳識裂特工施美人計捉返去被告叛国,坐左十幾碌。

Nuclear weapons program咁秘密, 在耳識裂只有幾百人或最多千零人知道, 但都冚唔住, 可見猶太佬都唔係咁团結, 一樣有異見份子。摩老西密謀殺長子, 事前係幾十萬人知道: 12:3 你們吩咐以色列全會眾說、本月初十日、各人要按著父家取羊羔、一家一隻。..........步行的男人約有六十萬。

况且, 如前所論證, 猶太奴隸之待遇其實甚優厚, 包括:

1: 居者有其屋     一家一主 12:7 各家要取點血、塗在喫羊羔的房屋左右的門框上、和門楣上
2. 食者有其羊     只係担心食唔哂成隻羊 12:4 若是一家的人太少、喫不了一隻羊羔、本人就要和他隔壁的鄰舍共取一隻、你們預備羊羔、要按著人數和飯量計算。
3. 放者有其假    而且係全体一齊放, 連on shift都費檸事 12:16 頭一日你們當有聖會、第七日也當有聖會、這兩日之內、除了預備各人所要喫的以外、無論何工、都不可作。

咁, 冇理由冇25仔唔想顛沛流離, 向埃及电視台報串。

X那媽作古仔作成咁, 真係當人傻咖咩?
您講得到解放軍除綠帽我就話您啱
===============================================================
况且, 如前所論證, 猶太奴隸之待遇其實甚優厚, 包括:

1: 居者有其屋     一家一主 12:7 各家要取點血、塗在喫羊羔的房屋左右的門框上、和門楣上
2. 食者有其羊     只係担心食唔哂成隻羊 12:4 若是一家的人太少、喫不了一隻羊羔、本人就要和他隔壁的鄰舍共取一隻、你們預備羊羔、要按著人數和飯量計算。
3. 放者有其假    而且係全体一齊放, 連on shift都費檸事 12:16 頭一日你們當有聖會、第七日也當有聖會、這兩日之內、除了預備各人所要喫的以外、無論何工、都不可作。
1986 ...
沙文 發表於 2012/11/30 04:16

所以話你一點管理常識都無,抵你撈唔起。做唔成管理階層架勒
一班奴隷, 唔俾屋佢地住, 唔俾足夠野佢地食, 個個骨瘦如柴咁時, 鬼有生產力, 唔托得, 唔推得, 唔拉得, 唔擔得, 連扑野都無力哩。

養到班美男子健健碩碩, 埃及貴族婦女空虛時都可執件填補下嘛。。
女既, 更加要有波有籮, 有前有後哩
回覆 347# beebeechan

係呀。不如作到法老話:「摩西老兄我禪讓埋個位畀您, 您地唔駛出埃及咁奔波, 畀心機幫我做, 我唔會待薄您嘅。」咁, 劇情咪更加寫實兼感人
回覆  beebeechan

係呀。不如作到法老話:
沙文 發表於 2012/11/30 17:50

係囉,,點解你「作」既就無市埸呢?
真同人唔同命
點会冇呢?好多老闆都係咁講啦
--------------------------------------------------------------------------
摩老西作條咁嘅門口搽羊血屎橋出來, 究竟technically行唔行得通嘅呢?今次沙文又帶大家檢視一下門口vs羊血的logical relationship.

大家知道, Architect係好creative 之行業, 建築形式之多樣化令人目不遐給。而color scheme的選擇, 給予建築物無窮生命力。有些房屋, 用peach, puce, ivory等較温和顏色, 營造温馨家庭氣氛。而為了突顯門口, 就用同色系的maroon,crimson。

而摩老西就係忽略咗這些紅色的門口 --- 鮮羊血搽在maroon,crimson等門上, 根本就睼唔到, 及其乾涸也, 變咗啡啡地, 在burgundy,carmine等color scheme之門上又係睼唔到。

咁, 若是猶太佬屋企係紅門, 就算搽咗羊血,上帝都以為冇搽, 衝入去不由分說卡嚓一刀, 猶太長子登時了賬.
若是埃及佬屋企係紅門, 冇搽羊血上帝都以為搽咗, 咁就過主
所以, 呢條羊血橋根本係唔駛得嘅

左圖: 搽咗羊血的紅門                             右圖: 冇搽羊血的紅門
係囉,,點解你「作」既就無市埸呢?
真同人唔同命
beebeechan 發表於 2012/12/1 01:05

你確是廢話連篇呢。
Last but not least, 我們看看作經人所想像的果效, 亦不難看出這是tipical根正苗紅日出而作日入而息農村土佬不認識資本主義社會富2代糜爛夜生活所作出來閉門造車。

12:29        到了半夜、耶和華把埃及地所有的長子、就是從坐寶座的法老、直到被擄囚在監裡之人的長子、以及一切頭生的牲畜、盡都殺了。
12:30        法老和一切臣僕、並埃及眾人、夜間都起來了.在埃及有大哀號、無一家不死一個人的。

照經文所說, 這個計劃之所以成功, 亦是其笑話之處:半夜時, 埃及長子就一定响屋企而不會同猶太community混在一起。而社會現實卻係一定不會如此。

長子, 肩負責任重大, 所以經常出去傾生意。而男人出來交際應酬, 好似我咁, 常常在所難免逢場作興。如樓上陳版友提供之宝貴資料, 猶太女士"有波有籮,有前有後", 唔做雞就屣哂啦。

况且, 猶太裔女性做雞, 歷史悠久, 連主耶穌貴先祖, 亦係做雞的, 可知做雞在猶太community很有普遍性且極具代表性。

咁, 埃及長子們難免夜晚去猶太雞竇買個長鐘, 点会如經文所想像半夜就在屋企咁純品, 而家宅男咩?

而猶太雞竇, 遵從吩咐油到道門紅bokbok, 邪傻瑕巡行擊殺埃及人、他看見血在門楣上、和左右的門框上、就必越過那門、他懵盛盛唔知雞竇入便瞓著一些埃及長子。

咁就甩難啦。所以, 這條毒計係無辦法搞到"無一家不死一個人的"。not to mention 有些埃及家庭的長子早於月前不幸病逝, 這些家庭都可以不死一個人啦。
請依耶穌的意思解讀聖經,不要依自己的見解,雖然我不信教
回覆 353# Guest from 1.168.89.x

你唔信教關我叉事呢請問?
大家有否留意,其實這個出埃及古仔, 在一開始時已露出馬腳:

1:11 於是埃及人派督工的轄制他們、加重擔苦害他們.他們為法老建造兩座積貨城、就是比東、和蘭塞。

大家得閒無事扭去discovery channel, 好多時都会見到古埃及文明的節目。
最常見到古埃及建築係咩呢? 一曰金塔、二曰神廟,幾時輪到貨倉呢?

據考證, 金塔此等咁龐大工程, 最多都係動用幾万人力:
http://www.cheops-pyramide.ch/kh ... orkers.html#quellen

XYZ幾十万猶太佬用來起貨倉唔用來起金塔?????
究竟點解條作經佬要咁寫法呢?理由係, 若是話猶太佬起金塔神廟等有異教元素之建築, 則對唔住邪傻瑕, 唔若果佢地又求救於邪傻瑕而邪傻瑕又咁老襯肯出手, 個古仔就唔似樣。於是就話佢地起一些較中性的貨倉。但殊不知咁就穿幫畀我昅到, 埃及佬點会幾十万人力全都用來起貨倉先得咖?
作古仔唔做research, 始終唔得嘅
經文又透露一項重要訊息:
日頭愈係做到隻積咁, 会造成夜晚在床上精力過剩:

1:12只是越發苦害他們、他們越發多起來、越發蔓延.埃及人就因以色列人愁煩。

所以, 以後老婆話「官人我要」, 教徙就不可以好似我咁用「日頭做嘢做到好攰」做excuse, 因為愈係做得攰, 愈要交足功課
講開又講, 當年林肯咁好死解放黑奴, 係咪因為驚D黑鬼人口暴漲難以control呢?
大家有否留意,其實這個出埃及古仔, 在一開始時已露出馬腳:

1:11 於是埃及人派督工的轄制他們、加重擔苦害他們.他們為法老建造兩座積貨城、就是比東、和蘭塞。

大家得閒無事扭去discovery channel, 好多時都会見到古埃及文明的節目。
.
沙文 發表於 2013/1/5 12:13

所以話你一日狗翕成性, 俾人「調校」得少就身唔自在咁.

以色列人出埃及估計是在1134BC, 法魯 Ramses 掌權之時, 再早一點的說法也是在1440BC.
天主對亞巴郎說他子孫會在埃及作客400年, 倒推既話, 以色列人僑居埃及是在公元前18-19世紀.
雅各伯大約在1871BC 到埃及避飢荒.

好心你死去查下埃及金字塔群是建於何時先哩.

唔做research, 始終唔得嘅
1:12只是越發苦害他們、他們越發多起來、越發蔓延.埃及人就因以色列人愁煩。

所以, 以後老婆話「官人我要」, 教徙就不可以好似我咁用「日頭做嘢做

沙文 發表於 2013/1/7 21:00

你床上交唔到功課, 用攰力藉口, 唔等同別人都同你咁無力.
(屋企無得食咪出街食囉)

仲有, 我唔知咩叫「教徙」,
你唔止力不從心, 連腦力也殘了.

人老左, 就真係好多野都唔得架哩.....(睇你便知)
回覆 357# beebeechan

我驚住日頭太多嘢做會搞到我性慾過盛,所以都會留番research俾D下人做。您做research都做得幾ok.

大家咁就知道作古仔應該話當時猶太奴婢負責邊D宏偉建築地盤会較為似層層:
http://en.wikipedia.org/wiki/Ramesseum
而因人手不足起唔到金塔,就成為就Ramesses一生嘅憾。若然他手上真係有幾十萬猶太奴婢,起一個半個金塔光宗耀祖有何難哉?由此可見,所謂埃及人嚴嚴的使以色列人作工,乃屬吹水唔抹嘴。
----------------------------------------------------------------------------------------------------------
教徙, 望文生義咁簡單點解您都唔識?信左教,就會自以為第日可遷徙入天國之謂也。小學生都識解啦。

BTW, 其實顛鼠教避孕都唔駛咁多限制,叫教徙們日頭遊手好閒,晚上就自然會不舉咖啦!擔泥擔得多就會性慾強啫!

天主教教義精粹:
擔泥好過食偉哥
避孕只須休假多
回覆  beebeechan

我驚住日頭太多嘢做會搞到我性慾過盛,所以都會留番research俾D下人做。您做research都 ...
沙文 發表於 2013/1/8 09:04

知道係衰左就得哩
高級模式 | 發新話題
換一個