返回列表 回覆 發帖

聖經錯謬補遺

other than 聾啞污鬼聽到嘢," 耶穌看見眾人都跑上來、就斥責那污鬼", 亦可圈可點。

搭巴士就定時開車, 但係小巴佬嘅經營策略, 係夠客先開車, 主耶穌就係小巴司機工會會員。收視率低, 我做黎盞嘥氣
Don't know where God is but the Devil is in the details
other than 聾啞污鬼聽到嘢," 耶穌看見眾人都跑上來、就斥責那污鬼", 亦可圈可點。

搭巴士就定時開車, 但 ...
沙文 發表於 2017/4/12 04:01

搭巴士就定時開車, 但係小巴佬嘅經營策略, 係夠客先開車, 主耶穌就係小巴司機工會會員。收視率低, 我做黎盞嘥氣
沙文 發表於 2017/4/12 04:01

你呢舖記得等埋先好開車哩啵
若是人少少, 佢講嘢穿咗崩,人地都未必覺, 但佢不自量力, 以為等到多尐觀眾就著數尐, 殊不知咁樣亦增加咗 觀眾之中有好似我心水清嘅概率。 呢尐味叫做捉蟲咯。
Don't know where God is but the Devil is in the details
若是人少少, 佢講嘢穿咗崩,人地都未必覺, 但佢不自量力, 以為等到多尐觀眾就著數尐, 殊不知咁樣亦增加咗 觀眾之中有好似我心水清嘅概率。 呢尐味叫做捉蟲咯
沙文 發表於 2017/4/12 10:42

下次你去廟街記得同班大佬講:
人少少,唱錯key人地都未必覺, 千其不要不自量力, 以為等到多尐觀眾就著數尐, 殊不知咁樣亦增加咗 觀眾之中有好似我心水清嘅概率。 呢尐味叫做捉蟲咯
廟街大佬真係冇牙擦蘇咁渣

若果阿蘇喺廟街揾食, 較有把握係表演手能拿蛇
若果阿蘇喺廟街揾食, 較有把握係表演手能拿蛇
沙文 發表於 2017/4/12 11:43

奇難雜症都無問題既
請到人做媒就死人都醫翻生添
請到人做媒就死人都醫翻生添
沙文 發表於 2017/4/12 11:54

耶穌次次醫人都唔收錢
咪連媒錢都蝕埋?
條粉腸出入13把口要食飯,後擁前呼, 如果真係冇revenue , 走江湖3年食西北風咩? 當成本都要卦
「耶穌在廟街」好耐架喇,都係唱下歌集體入定之類:

阿黎振滿牧師,咪就係前年太陽神節晌天后古廟門前踩場起朵果位囉:
http://www.tvmost.com.hk/201512261532_article_leungmeifan
支持鼓勵每位離教者 › 閹割神父 刻不容緩 ‹
「耶穌在廟街」好耐架喇,都係唱下歌集體入定之類:

阿黎振滿牧師,咪就係前年太陽神節晌天后古廟門前踩 ...
抽刀斷水 發表於 2017/4/12 20:52

耶穌都有佔中添
回覆 1213# beebeechan

Compilation: https://exchristian.hk/forum/viewthread.php?tid=11326
敬業嘅演員、歌手,在面對全院滿座觀眾、或淒凉地只有一個觀眾, 表演素質都係一樣。

阿穌呢條契弟, 見到鬼上身細路, 卻不是盡快驅邪治鬼, 而係等夠觀眾才郁手。 根本就唔係以細路為本, 而係著重表演多過救細路。
敬業嘅演員、歌手,在面對全院滿座觀眾、或淒凉地只有一個觀眾, 表演素質都係一樣。

阿穌呢條契弟, 見到鬼 ...

阿穌呢條契弟, 見到鬼上身細路, 卻不是盡快驅邪治鬼, 而係等夠觀眾才郁手。 根本就唔係以細路為本, 而係著重表演多過救細路。
沙文 發表於 2017/4/13 00:17

要你今日考中學文憑試, 你中英文理解部份一定肥佬。

原句是
耶穌看見群眾都跑過來,就叱責邪魔說:「又聾又啞的魔鬼,我命你從他身上出去!再不要進入他內!」

是見『群眾跑過來』, 不是『群眾跑到來』,
即是群眾未墟冚前拿拿聲搞定佢, 
唔想咁揚。
沙文果句係「跑上來」。

仲有:

聖經新譯本 (CNV Traditional)
耶穌看見群眾圍攏了來

乜又係翻譯唔到位?原文點講呀謂?
支持鼓勵每位離教者 › 閹割神父 刻不容緩 ‹

阿穌呢條契弟, 見到鬼 ...
沙文 發表於 2017/4/13 00:17

耶穌咪好敬業囉。

佢棟門又窄又難搵,
只有少數人入到。
都一樣 7-11 終年無休,打風落雨,嚴寒警告,一律咁開放。
When Jesus saw that the people came running together- KJV
少數人入到, 等齊滿座先開show.
回覆 1218# beebeechan

唔好話我唔教精您, 玩捉字虱, 不如 quote 另一件性質相似嘅事:
9:23                耶穌到了管會堂的家裡、看見有吹手、又有許多人亂嚷.
9:24                就說、退去罷.這閨女不是死了、是睡著了.他們就嗤笑他。
9:25                眾人既被攆出、耶穌就進去、拉著閨女的手、閨女便起來了。

點解呢次又要趕晒觀眾扯先至施法呢?
高級模式 | 發新話題
換一個