返回列表 回覆 發帖

聖經錯謬補遺

回覆  beebeechan

唔好話我唔教精您, 玩捉字虱, 不如 quote 另一件性質相似嘅事:
9:23                耶穌到了管會堂的 ...
沙文 發表於 2017/4/13 03:33

你呢招叫唔夠人講
轉台。。。。
我唔夠边個講呀?
Don't know where God is but the Devil is in the details

點解呢次又要趕晒觀眾扯先至施法呢?

沙文 發表於 2017/4/13 03:33

唔想以神蹟來演野拉客
呢d係耶穌一貫作風黎。
我唔夠边個講呀?
沙文 發表於 2017/4/13 03:55

亞邊個邊個囉
若是唔想以神蹟來演野拉客
就唔會等 the people came running together先致開騷啦。
箇中玄妙, 都係等我解釋畁各位聽啦。 兩件 cases 唔同之處, 係一個鬼上身, 一個瓜老襯。

扮鬼上身, 係好難證偽嘅, 您揾醫生驗佢, 作係都碌喺地下典黎典去, 醫生都吹佢唔漲。

但詐死, 都未必要醫生驗, 求其阿茂阿夀,幾分鐘內就可以睇出 。 這就是為什麼要盡快清場以防敗露。
Don't know where God is but the Devil is in the details
但詐死, 都未必要醫生驗, 求其阿茂阿夀,幾分鐘內就可以睇出 。 這就是為什麼要盡快清場以防敗露。
沙文 發表於 2017/4/13 04:05

耶穌都不旨在向在埸的人表演復活。
反而是把復活奇蹟淡化:
他只向在埸人說女孩只是睡了,
他進去咪只是喚醒她咁簡單唶。

耶穌到了管會堂的家裡、看見有吹手、又有許多人亂嚷.
就說、退去罷.這閨女不是死了、是睡著了.他們就嗤笑他。
眾人既被攆出、耶穌就進去、拉著閨女的手、閨女便起來了。

個個老荳都試過朝早鏟個女起身架哩, 你地都得格!

想演野既, 就現埸直播哩。。。搵埋廣告商贊助。

馬爾谷福音還寫明耶穌叫女孩父母
『不要叫任何人知道這件事;』
但詐死, 都未必要醫生驗, 求其阿茂阿夀,幾分鐘內就可以睇出 。
沙文 發表於 2017/4/13 04:05

千幾年後, 羅先生詐死
亞豬小姐就係睇唔出,
咁就搞出兩條人命勒
回覆 1226# beebeechan

買個保險啫。
佢驚住萬一畁人睇穿條女詐死 , 咁都可以兜得番:嗱, 我都有話佢唔係死咗咖!
回覆 1227# beebeechan

莎劇又當堅料, 阿穌古仔又當堅料, 咁就唔好怪 internet 爆流料啦

詐死詐得咁易

http://www.cbc.ca/news/canada/saskatchewan/sasktachewan-guilty-husband-fake-death-john-michelle-ross-1.4045908
hiking 遇到熊人您就詐死啦
https://www.quora.com/Do-wild-animals-actually-ignore-you-when-you-play-dead
點解經書原本猛吹要先搞掂猶太佬, 然後再到希臘佬:  
我不以福音為恥.這福音本是 神的大能、要救一切相信的、先是猶太人、後是希利尼人。

但係猶太佬唔聽佢支笛呢?
因為寫經嘅人, 根本唔係好熟猶太文化, 佢地吹水話福音書係主後唔知幾十年寫嘅, 或者冇錯。 不過一定唔係猶太佬寫嘅。

路19:23        為甚麼不把我的銀子交給銀行、等我來的時候、連本帶利都可以要回來呢。

各位聰明嘅版友們當然同我一樣, 一眼就睇得出破绽啦。

猶太佬對猶太佬係唔准收息嘅
http://www.myjewishlearning.com/ ... lending-in-judaism/

所以, 路加 19:12 嘅主人, 要拎錢出埠, 存入 offshore 銀行先收到息, 而唔能夠鬧僕人唔 deposit 入local bank收息
唔知點解, 呢尐細節, 教徒係一定睇唔出嘅。

莎劇又當堅料, 阿穌古仔又當堅料, 咁就唔好怪 internet 爆流料啦

詐死詐得咁易

hiki ...
沙文 發表於 2017/4/13 16:28

係呢到無問題架
因為呢到都有條傻佬辟邪紀實當堅料
猶太佬對猶太佬係唔准收息嘅
http://www.myjewishlearning.com/ ... lending-in-judaism/
沙文 發表於 2017/4/13 17:03

咁借俾非猶太佬咪有生意做囉。。。傻逼
所以, 路加 19:12 嘅主人, 要拎錢出埠, 存入 offshore 銀行先收到息, 而唔能夠鬧僕人唔 deposit 入local bank收息
唔知點解, 呢尐細節, 教徒係一定睇唔出嘅。
沙文 發表於 2017/4/13 17:03

所以話你係發唔到達既
有錢只係識放入 撈高 銀行收雞碎定期息。
梗係去放數, 投資, 開銀號借貸哩。
條猶太佬以為幫襯非猶太佬銀行就冇事,
點知朝早存錢, 下晝就接到銀行飛鴿傳書:
Dear Sir, 啱啱有條猶太佬買咗敝行股票, 根據摩西法例, 本行無須支付貴戶任何利益。

喂喂喂...冇猶太股東期間我都存咗 3粒鐘喎!

Sorry sir, 本行係半年計一次息,   。。。傻逼
條猶太佬以為幫襯非猶太佬銀行就冇事,
點知朝早存錢, 下晝就接到銀行飛鴿傳書:
Dear Sir, 啱啱有條猶太佬 ...
沙文 發表於 2017/4/14 16:49

咁存係冥通銀行哩

幾千年都無被收購, 又唔倒閉,
7-11營業
都好過:
6:20        只要積儹財寶在天上、天上沒有蟲子咬、不能鏽壞、也沒有賊挖窟窿來偷

冇咁離地, 襟錢唔駛搭UA
主耶穌係全知既, 當然清楚人体每日需要攝取營養素有七种,您估係得聖教會有七件事呀?
http://mnicholson.com/2012/02/23/7-essential-nutrients/

咁5餅2 魚缺乏邊幾味呢?

聰明的版友們當然同我一樣,  馬上aware到冇fiber.

門徒本來打算叫佢地自己買, 買就可以加尐菜, 但係阿穌又唔畀買, 係都要用現成既變戲法:

天將晚的時候、門徒進前來說、這是野地、時候已經過了.請叫眾人散開、他們好往村子裡去、自己買喫的。
耶穌說、不用他們去、你們給他們喫罷。
門徒說、我們這裡只有五個餅、兩條魚。
耶穌說、拿過來給我

於是5000人個個缺乏均衡營養。神愛世人, 但係就唔顧世人既健康,以為求其jut得飽就算鳩數。
任職營養師既教友會點諗呢?
其實改用消化餅就有返纖維啦。

支持鼓勵每位離教者 › 閹割神父 刻不容緩 ‹
未講完!
又冇 fat 喎?
魚裡面都有魚肝油啦,仲補添。

支持鼓勵每位離教者 › 閹割神父 刻不容緩 ‹
高級模式 | 發新話題
換一個