返回列表 回覆 發帖

聖經錯謬補遺

神唔俾你死住
想死都難
回覆 1441# beebeechan
所以呢,跳同唔跳唔可以證明任何嘢,跳落唔死得,亦唔能夠證明任何嘢。若果唔敢跳,識唸幾句臭西經就係神,咁成家班都唔駛嘞,連我都符合條件啦,唔該您裝定支香跪响我面前。

但有一件事可以證明,就係這古仔作者水平甚渣。
回覆  beebeechan
若果唔敢跳,
沙文 2019/12/30 23:45 提交

你又亂作勒
經上冇話耶穌係「唔敢」跳喎,
係唔理魔鬼既說話。
回覆 1443# beebeechan

唔係喎, 佢都幾聽魔鬼話
魔 鬼 就 帶 他 進 了 聖 城 、 叫 他 站 在 殿 頂 上 、
叫佢行就行、企就企

佢老豆吩咐佢做嘢, 佢都扭bargain下先

他 說 、 阿 爸 、 父 阿 、 在 你 凡 事 都 能 . 求 你 將 這 杯 撤 去 .

唔係喎, 佢都幾聽魔鬼話
魔 鬼 就 帶 他 進 了 聖 城 、 叫 他 站 在 殿 頂 上 、
叫佢 ...
沙文 發表於 2019/12/31 05:21

少, 你又讀經少哩
「那時,耶穌被聖神領往曠野,為受魔鬼的試探。」
經文寫明係聖神帶耶穌去受試探,
唔係魔鬼話事。
魔鬼都係大配角嚟, 聖神係導演
魔鬼要試探阿穌,聖神就配合佢,負責帶阿穌來參見佢。如果阿穌大過魔鬼,就會由聖神帶魔鬼謹見阿穌。
您識唔識規矩咖?
戲院帶位揸住支電筒您就當係老闆
夜總會知客您當唔當佢媽咪?
Don't know where God is but the Devil is in the details

佢老豆吩咐佢做嘢, 佢都扭扭檸檸bargain下先

沙文 發表於 2019/12/31 05:21

耶穌係用佢既人性來替人受難, 唔係用佢既神性嘛。
人性本來就有啲扭扭檸檸㗎哩,
例如老細請你食飯, 明明未飽都話飽, 唔好意思叫多個餸, 寧可返屋企前宵個夜。
你老婆, 明明係想要, 都要唔好唔制一番先肯上床。

如果阿穌大過魔鬼,就會由聖神帶魔鬼謹見阿穌。
您識唔識規矩咖?

人性的耶穌, 的確比魔鬼小喎。
希伯來書中就講哩:
但有人在經上某處證明說、『人算甚麼、你竟顧念他、世人算甚麼、你竟眷顧他. 你叫他比天使微小一點、〔或作你叫他暫時比天使小〕賜他榮耀尊貴為冠冕、並將你手所造的都派他管理.
嗱, 您都認為人性的耶穌的確比魔鬼小。
咁人性的耶穌, 本來就有啲扭扭檸檸,又有點畏高, 亦事屬平常,我冇屈佢喎
Don't know where God is but the Devil is in the details
嗱, 您都認為人性的耶穌的確比魔鬼小。
咁人性的耶穌, 本來就有啲扭扭檸檸,又有點畏高, 亦事屬平常,我冇 ...
沙文 發表於 2019/12/31 10:45

唔怕高既人亦唔少,

你點知耶穌唔會上高塔 selfie 咩
因為佢連掛上10字架, 稍为離地兩、3 meter 都嚇到喊。
他 說 、 阿 爸 、 父 阿 、 在 你 凡 事 都 能 . 求 你 將 這 杯 撤 去 .

--------------------------------------------------------------
再督爆埋第3個試探, 世上的一切國度及其榮華。
若非作经佬一腳牛屎, 真係諗唔到咁嘅fairy tale.

4:8 魔鬼又把他帶到一座極高的山上,將世上的一切國度及其榮華指給他看。
4:9 對他說:「你若俯伏朝拜我,我必把這一切交給你。」
4:10 那時,耶穌就對他說:「去吧!撒殫!因為經上記載:『你要朝拜上主,你的天主,惟獨事奉他!』」

technically根本不可行。
當時, 羅馬城趕猶太佬走:
https://sourcebooks.fordham.edu/ancient/roman-jews.asp
把這一切交給佢, 根據Sicaricon law, 第朝即被羅馬佬充公
https://en.wikipedia.org/wiki/Sicaricon

根本就拜來嘥鸠氣。除非阿稣真係猶太佬嘅墨西亞, 能令以色列大國崛起。
4:8 魔鬼又把他帶到一座極高的山上,將世上的一切國度及其榮華指給他看。

阿稣生活的巴勒斯坦地區, 海拔大約約429-1030m
https://en.wikipedia.org/wiki/Geography_of_the_State_of_Palestine

低漥地帶人士對高海拔地區氧氣濃度低而引致高山症是很常見现象,
https://en.wikipedia.org/wiki/Altitude_sickness
以該時代條件, 冇comressed O2

其實佢所謂見到一切國度及其榮華, 係缺氧產生幻覺
阿稣生活的巴勒斯坦地區, 海拔大約約429-1030m
https://en.wikipedia.org/wiki/Geography_of_the_State_of_Palestine

低漥地帶人士對高海拔地區氧氣濃度低而引致高山症是很常見现象,
https://en.wikipedia.org/wiki/Altitude_sickness
以該時代條件, 冇comressed O2
沙文 發表於 2020/1/2 09:21

你既常識好嚇人囉

1030米, 高過鳳凰山(934米)少少之喎。
未見過上寶蓮寺的遊人要帶備氧氣筒, 連「紅景天」都唔使用。
就嚟住頂樓既都話會有高山症咁白痴
冇錯啦,就係因為佢喺鄕下最高都係去過高鳯凰山小小,咁餓咗幾十日,魔鬼又把他帶到一座極高的山上,自然暈陀陀眼花花,見到雪豹屎以為係黃金
大家有冇留意,個作經佬話「極高嘅山」,而冇講係咩山,原因就是作經佬根本就1腳牛屎唔識咩山較高,連阿爾卑斯山都未必聽過,當然唔知「極高嘅山」應該係聖母峰。
總算佢有點自知之明,求L其「極高嘅山」唔敢講名驚講錯。
若果亂安甚麽何烈山、西乃山又怕笑大人個口。
大家有冇留意,個作經佬話「極高嘅山」,而冇講係咩山,原因就是作經佬根本就1腳牛屎唔識咩山較高,連阿爾 ...
沙文 發表於 2020/1/2 11:52

會唔會係關海山?
王岐山似尐。
…………………………………………
其實,據爬山教練専業指導,好似阿穌此等低陸平原居民上極高嘅山,唔能夠話上就上,需要在山腳住一段時間,上高尐又停留下,身體先會習慣。監硬用直升機忽然吊佢上去,必死無疑。照計佢係唔駛釘10字死
冇錯啦,就係因為佢喺鄕下最高都係去過高鳯凰山小小,咁餓咗幾十日,魔鬼又把他帶到一座極高的山上,自然暈 ...

見到雪豹屎以為係黃金
沙文 發表於 2020/1/2 11:36

你又搏大霧,以為我唔識野咩

圖片話明係篤馬屎,
你就話係雪豹屎

良知盡泯,你有無過意唔去㗎?
食肉獸既屎,係長條形㗎,唔係一pat
(嗱,你又係咪由我到學到野呢)
.
其實,據爬山教練専業指導,好似阿穌此等低陸平原居民上極高嘅山,唔能夠話上就上,需要在山腳住一段時間,上高尐又停留下,身體先會習慣。監硬用直升機忽然吊佢上去,必死無疑。照計佢係唔駛釘10字死
沙文 發表於 2020/1/2 12:36

耶穌係高山上開騷添哩

高級模式 | 發新話題
換一個