返回列表 回覆 發帖

聖經錯謬補遺

5:28
主耶穌咁講係承認佢自己同佢高祖見到靚女都會動淫念,despite of個靚女有冇老公
沙文 發表於 2020/2/26 20:21

按中國神話傳說, 中華民族都是女媧和伏羲兄妹亂倫之後啵,
咁又點?
以今日道德尺度, 亂倫比與鄰居少婦有姦情敗德。
咁又點?
beebeechan 發表於 2020/2/26 07:12

令我景仰以及學習咯
令我景仰以及學習咯
沙文 發表於 2020/2/27 21:29

小心你隔屋係住咗個大衛仲好哩

以眼還眼....
你昅人老婆, 人也昅你老婆
為咗全人類福祉,大偉喺邊都咁偉大,所以先叫做大偉
Don't know where God is but the Devil is in the details
阿穌身處的社會,鬼上身發生率比任何其他地區高好多倍。同一地區舊約時代卻唔多見有鬼上身的記載,但阿穌一出現,鬼上身就忽然多起來。
其實,阿穌的活動範圍極為有限,而鬼仔似乎一見阿穌即謝,所以,即使鬼仔覺得上人身係一件好過癮嘅事,實在冇必要同阿穌發生咁closed range encounters.
例如,鬼仔去中美洲薩波特克地區上人身,耶穌吹唔吹得佢漲?唔通鬼仔同上帝一様,又係揀猶太佬做選民,冇興趣去第度玩?

這一點,係神學並無發表過相關解釋的,其情節之不合理,足以令我們察覺經書所謂之鬼上身其實乃為老作古仔
Don't know where God is but the Devil is in the details
大偉喺邊都咁偉大,所以先叫做大偉
沙文 發表於 2020/3/1 19:15

其實大衛都唔係到到都偉大,
size 都係一般而已:
此作品係描繪佢當時望住哥利亞,咁就梗係難免有尐縮陽。到佢望住拔示巴就自然變偉大, 咁就出到救世主。

---------------------------------------------------------------------------
以及,大家注意鬼上身都有行規。個host實係nobody civilian. 唔好話國家領導人、司長縣官部長八府巡按文武狀元都一定唔會鬼上身,甚至連稍有名氣celebtity都唔會發生這種事,能夠在媒體出現的鬼上身新聞,只能夠係tidbits. 歷史上只會係某小鎮唔知邊個無知婦孺鬼上身,絕不會發生國家主席國防部長鬼上身。
why? 佢地唔肯配合教會做大龍鳳?
以及,大家注意鬼上身都有行規。個host實係nobody civilian. 唔好話國家領導人、司長縣官部長八府巡按文武狀元都一定唔會鬼上身,甚至連稍有名氣celebtity都唔會發生這種事
-- ...
沙文 發表於 2020/3/1 23:35

你睇鹹西多, 讀經少唶
達尼爾書四章, 就講巴比倫王拿步高鬼上身
此作品係描繪佢當時望住哥利亞,咁就梗係難免有尐縮陽。到佢望住拔示巴就自然變偉大, 咁就出到救世主。

-- ...
沙文 發表於 2020/3/1 23:35

巨人哥利亞碌野(真係幾偉大啵)都俾大衛割咗出嚟, 大衛仲使乜驚呢

巨人哥利亞碌野(真係幾偉大啵)---都幾難搵到碼頭泊岸
冇喎。邊鬼度有咁嘅記載,您自己加紙攝入去作
冇喎。邊度有咁嘅記載,您自己加紙攝入去作
沙文 發表於 2020/3/2 00:00

你一入去已經鬼上身哩
係渦, 怪之得每次揭開本衰經都陰風陣陣
沙文 發表於 2020/3/2 00:31

咁你除咗條褲嚟讀哩, 加啲陽氣
或好似大衛咁。 搭條陽氣係膊頭到
沙文 發表於 2020/3/2 00:31

向好處看,
你有個心肯揭開本經, 都係好事嚟
xxx一開, 好事自然來嘛
咁又係。今日我打開本經一睇,又有新發現:古今蝦碌捉鬼天師。

9:25 耶穌看見眾人都跑上來、就斥責那污鬼、說、你這聾啞的鬼、我吩咐你從他裡頭出來、再不要進去。

同聾人或聾鬼溝通,一係寫紙仔,一係就用sign language.

若果靠把口斥責, 而聾人/鬼能夠聽到,這個scam gang即使未必即時穿煲,二千年後都畀我揭穿。

點解主耶穌辦事總是唔識小心尐?
咁又係。今日我打開本經一睇,又有新發現:古今蝦碌捉鬼天師。

9:25 耶穌看見眾人都跑上來、就斥責那污鬼、說、你這聾啞的鬼、我吩咐你從他裡頭出來、再不要進去。

同聾人或聾鬼溝通,一係寫紙仔,一係就用sign language.

若果靠把口斥責, 而聾人/鬼能夠聽到,這個scam gang即使未必即時穿煲,二千年後都畀我揭穿。

點解主耶穌辦事總是唔識小心尐?
沙文 發表於 2020/3/4 04:03

有時睇野肯睇多少少, 就唔使咁糊塗哩。
打後的一句, 便是:

9:26 那鬼喊叫、使孩子大大的抽了一陣瘋、就出來了.

識「喊叫」既仲係啞?
仲係一「聽到」耶穌既命令先嗌。
裝聾扮啞就真。

即係好多幕前淑女, 玉女, 乖乖女, 其實都幾粗口爛舌。
有時睇野肯睇多少少, 就唔使咁糊塗哩。
打後的一句, 便是:

9:26 那鬼喊叫、使孩子大大的抽了一陣瘋、 ...
beebeechan 發表於 2020/3/4 08:33

chan教友,你睇得諗得好仔細。我哋身為基督徒,一切思言行應該係以對耶穌基督嘅絕對信心為核心,瑪竇福音11:4-6:

『耶穌回答他們說:「你們去,把你們所見所聞的報告給若翰:瞎子看見,瘸子行走,癩病人得了潔淨,聾子聽見,死人復活,窮苦人得了喜訊。凡不因我而絆倒的,是有福的!」』

創造所有有形無形萬物嘅耶穌基督能使聾子聽見,佢叫聾鬼聽見又有乜出奇呢?好在你醒目冇被絆倒!
好在你醒目冇被絆倒!
逃出魔幻紀 發表於 2020/3/4 10:12

有時是自己仆街囉
識「喊叫」既仲係啞?
仲係一「聽到」耶穌既命令先嗌。
裝聾扮啞就真。
beebeechan 發表於 2020/3/3 16:33

我仲估您會指出聾鬼識讀唇, 睇到阿穌講乜嘢添。
我都高估咗您, 原來您咁都諗唔到。

啞佬通常都可以依依哦哦指天督地, 所以能夠「喊叫」尚算合理
高級模式 | 發新話題
換一個