返回列表 回覆 發帖

聖經錯謬補遺

其實隻鬼仔係信耶稣,
沙文 發表於 2020/3/11 03:23

路加福音和馬爾谷福音都記下這事:
耶穌在葛法翁, 會堂有個附了魔的, 耶穌一入去, 那人便叫:

「納匝肋人耶穌!我們與你有什麼相干?你竟來毀滅我們!我知道你是誰,你是天主的聖者。」

魔鬼, 比任何人, 比門徒更早信耶穌哩, 明白耶穌的身份和權力, 並無要求耶穌出示委任証。
沙文 發表於 2020/3/11 03:23

睇嚟你真係好鍾意玩摔跤,我喺書房讀書你都嚟拍門要求比試,應該係諗到啲撻低我嘅新招數。我曾經講過,我講嘅嘢係儘量按照耶穌基督所要求嘅愛天主及愛人如己嘅命令而為之,你如果唔鍾意跟呢啲規矩而要用打爛仔交方式嚟撻低我,怒不奉陪,因為有違耶穌基督教導。
你以上陳述嘅內容充滿矛盾,所以覺得你唔係想講道理而淨係想拳腳過招。既然係噉,要打就正經打,唔好搞埋啲講粗口掟鞋吐口水嗰啲嘢,或者好似乜代宗師噉打打下走左落觀眾席坐。不過做嘢要有頭有尾,呢一場hold 住先,完成埋上次你打打下走左去個場先,請邏輯理性地回答你以前未回應嘅以下最屘一條有關瑪雅族滅亡嘅問題(為方便你記憶當時嘅比試情況,我將當日我哋過招嘅錄影片段回放,等你諗下點解當日唔接我最後雅瑪人嗰招就閃咗落台):

沙文:『至於"And I will establish my covenant with you; neither shall all flesh be cut off any more by the waters of a flood"的屎眼contract, 就係因洪水而於1990年绝種的Dusky seaside sparrow. 神"學家"認真學習天天向上』

逃出:『諾厄帶上方舟嘅動物中,係咪包括每一種類嘅各分類,例如貓科動物嘅波斯貓豹貓……等等各一對、東北虎華南虎孟加拉虎等等各一對、獅子……各一對,鳥類就鳶屬……、鸚形目……虎皮鸚鵡各一對;如果調轉嚟諗,蜜蜂嘅絕種係咪代表蜜蜂屬或者所有節肢屬類嘅滅絕?塔斯曼尼亞虎嘅絕種,係代表袋鼠、狼、定係老虎嘅煙滅呢?乾隆屠殺準葛爾,係咪就等於屠殺左全人類呢?』

沙文:『事實上根據 rule of 50/500, 同一species帶少過 50 隻上船即等於滅絕,這是短期而言。若要長期維持繁衍則要每種500隻。您嘅騎哩contrary thinking 可以慳番同弘曆慢慢研究嘞。不過在您用咁騎哩嘅方法企圖convince我之前, 還需先去幫薩達姆翻案. 只不過造瓜百幾個什葉派啫, 你地做乜L嘢告佢反人類罪?依家佢反晒全人類咩?』

逃出:『我而家大概明白你嘅意思喇:
1)一種雀仔嘅滅絕等於整個鳥類(甚至包括「凡有血肉的」?)嘅滅絕;
2)準葛爾族人嘅滅絕,唔等於全人類(甚至包括「凡有血肉的」?)嘅湮滅。
如果我有誤解,請包涵。』

沙文:『我肯包涵, 羅先生logic都唔肯啦。
只要有一種雀仔滅絕, 就唔係凡有血肉的冇滅絕啦,滅絕師太』

逃出:『我哋講緊天主彩虹諾言是否信實,根據你哋舉嘅雀仔同薩達姆嘅例子,(我)邏輯噉推斷你哋嘅意思係以上1)2),你哋又話唔啱,噉係咪應該用邏輯嚟反駁我嘅誤判?但係冇喎,淨係掟條拎嚟話網上d資料話準葛爾人係滅於天花而唔係屠殺,噉又點?撇開網上資料好似微微信嘅微信一樣僅供參考係係人都知嘅道理唔講,天花滅種事件對於天主信實議題有乜關係?唔通你覺得證實到我本人嘅無知就等於證實天主嘅无信?』
……
逃出:『我再指住另外一片樹葉問你:南美洲瑪雅族因為唔知係屠殺定天花定瘟疫而滅亡,係代表瑪雅族人、南美洲人、地球人、抑或「凡有血肉的」嘅湮滅?請結合你舉嘅薩達姆同雀仔嘅論據嚟解釋。』
魔鬼, 比任何人, 比門徒更早信耶穌哩,
beebeechan 發表於 2020/3/10 18:05

我都睇得出其魔鬼係耶稣門徒, 唔係点解係都要喺阿穌地頭揾食, 畀足機會配合表演?根本佢地就係打晒龍通,原來您都知, 咁就更易解䆁嘞。

大家睇下demographic 就知得更詳細。

1st 世紀, 巴勒斯旦人口250萬, 以6,000 sq km ,計 每人享有土地 2408 sqMhttps://en.wikipedia.org/wiki/Demographic_history_of_Palestine_(region)
阿稣行走江湖3年, 期間去親街都閒閒地撞到幾次鬼上身事件。

香港人口, 739萬, 1106 sq km, 每人享有土地 150 sq M, 人口密度係當時巴勒斯坦16X
過去3年, 香港發生過幾多單鬼上身?
或者寬鬆尐,計 開埠以來發生过最多鬼上身係幾多單?

咁, 大家就明暸, 由於扮鬼上身成本低廉, 很受詐騙集團歡迎
教會一直宣稱,主耶穌點叻點叻,其實事實並非如如此。
福音書中信耶穌嘅人,個個都係一出場就唔知點能已經信咗耶穌,從來冇一個人係本來唔信耶穌而被耶穌講到信耶穌。

如此看來,我話係冚棒爛做妹都似。
Don't know where God is but the Devil is in the details
教會一直宣稱,主耶穌點叻點叻,其實事實並非如如此。
福音書中信耶穌嘅人,個個都係一出場就唔知點能已經 ...
沙文 發表於 2020/3/16 02:07

你睇經唔透

耶穌在撒瑪黎亞井邊冧到個婦人好掂啵,
婦人最初係唔識耶穌㗎喎, 
傾完就拿拿聲返村去傳揚添

耶穌同尼苛德摩傾完, 尼先生咪又信咗囉
井边靚太明顯係妹。
1. 冇理由12個人一齊走咗去買飯盒, 賴低師父1支公。一定係特登等佢地單獨相處的設計場景。
2. 阿稣演嘢知道佢幾多個契家佬, 只係一些同村姑8下就收到風的資料, 咁都當係先知?其實後知啫, 事情都过去了
3. 靚太的訴求"也不用來這麼遠打水。" 結果係冇结果
4. 講到幾多契家佬就放大成"素來所行的一切事" -- 你們來看、有一個人將我素來所行的一切事、都給我說出來了、莫非這就是基督麼。  -- 擺明做妹幫口呃村民

Don't know where God is but the Devil is in the details
尼哥底母出場前都經已信L咗, 並唔係耶穌靠把口講到佢信嘅

3:1        有一個法利賽人、名叫尼哥底母、是猶太人的官。
3:2        這人夜裡來見耶穌、說、拉比、我們知道你是由 神那裡來作師傅的.因為你所行的神蹟、若沒有 神同在、無人能行。

井边靚太同尼哥底母都係受怪力亂神技俩吸引, 並非好似您咁純粹靠理性討論令我歸信。當時社會氛圍係個個都信基督/默西亞就來或已來,問題係只需令佢地信耶穌就係基督,而並非有些人唔信上帝而要好似今日咁,由有冇上帝開始,上帝點様全能法、點樣全知全善法、您點L知得一個上帝,就算得一個上帝,點解實係你老豆……。所以,佢傳教容易過今天的牧師神父好多。

儘管較容易,但佢都要靠玩把戲吸引人,相比之下,今天的牧師神父冇得變戲法,純粹靠把口,求其是但一個都叻過耶穌
井边靚太明顯係妹。
1. 冇理由12個人一齊走咗去買飯盒, 賴低師父1支公。一定係特登等佢地單獨相處的設計場 ...
沙文 發表於 2020/3/16 07:18

「媒」你個頭哩。。。
現埸只得耶穌同婦人, 無旁觀者,
耶穌搵個媒嚟媒邊個呀?
做騷都係大班人面前做哩。。。。。。死蠢!
有寫經佬做旁觀者哩。。。。。。死蠢!
唔係點寫到出來
唔係點寫到出來
沙文 發表於 2020/3/16 22:36

媒自己友? 死蠢
唔係點寫到出來
沙文 發表於 2020/3/16 22:36

寫經佬話現埸只得孤男寡女
井边靚太

沙文 發表於 2020/3/16 09:25

呢個都啱, 可能索過你個羅莎蓮,
至少有六個男人(五個前夫, 一個現任但又唔係老公)對佢起痰。
不過, 應該係臭髀氣, 所以男人都頂佢唔順。
回覆 1851# beebeechan

寫經佬話現埸只得孤男寡女, 嗱, 您都認咁係至少3個人啦。
回覆  beebeechan

寫經佬話現埸只得孤男寡女, 嗱, 您都認咁係至少3個人啦。
沙文 發表於 2020/3/16 23:11

寫歷史佬寫1944年六月六日, 唔通又要親身諾曼第登陸㗎?
蠢蠢  (升你做兩粒花)  蠢蠢
有片睇就唔洗   蠢蠢

呢條片賣座好多哩
係呀。點解天主唔派兩個天使在井邊現場拍攝?(一個videogratopher, 一個sound engineer)

12營天使都冇兩個得閒咩?
係呀。點解天主唔派兩個天使在井邊現場拍攝?(一個videogratopher, 一個sound engineer)

12營天使都冇兩個 ...
沙文 發表於 2020/3/16 23:54

或者有, 
    你上到上邊, 咪睇到囉

你去 Eden Library 搵下哩。

睇住片頭先哩
而家擺上youtube都有錢收啦, 可能和味过收1/10
而家擺上youtube都有錢收啦, 可能和味过收1/10
沙文 發表於 2020/3/17 00:04

收得幾多吖, 
十足係做 youtube 條狗, 
由 youtube 掉下啲餅碎, 你都話正
高級模式 | 發新話題
換一個