返回列表 回覆 發帖

聖經錯謬補遺

其實, 成個釘架過程論述十分胡混, 驗屍求其, 死咗未不在話下。
冇打斷腳就話全身骨頭冇斷? 1槍插入肋骨位, 很有可能断pen骨, 但係就冇檢查過
Don't know where God is but the Devil is in the details
祭司派人看墓, 係大殮之後成日才開始, 而唔係由條屍下架開始一直監視。手下到山地時, 條鹹魚究竟是否在內, 又冇睇過。要上下其手, 有成晚時間可用。
咁嘅劇情, 我割椅都算客气

27:62        次日、就是預備日的第二天、祭司長和法利賽人聚集、來見彼拉多、說、
27:63        大人、我們記得那誘惑人的、還活著的時候、曾說、三日後我要復活。
27:64        因此、請吩咐人將墳墓把守妥當、直到第三日.恐怕他的門徒來把他偷了去、就告訴百姓說、他從死裡復活了.這樣、那後來的迷惑、比先前的更利害了。
27:65        彼拉多說、你們有看守的兵.去吧、盡你們所能的、把守妥當。
27:66        他們就帶著看守的兵同去、封了石頭、將墳墓把守妥當。
Don't know where God is but the Devil is in the details
回覆  beebeechan
4:22 所羅門每天需用五千公升細麵粉,一萬公升粗麵粉,
4:23 十頭牛欄裏養的肥牛,二十頭牧場上養的肥牛,一百隻綿羊;此外還有鹿、羚羊、獐子,和家禽等。
..
沙文 發表於 2020/4/12 17:19

你真係唔知頭唔知路, 狗翕就亂吐。

經文係講所羅門擺酒請街坊,  all you can eat.....
因乜事咁大慶祝? 你自己去睇睇經。

咁大掤人

20隻牛, 100隻羊都係摱摱緊夠食。

(只限堂食, 唔好打包添呀)
其實, 成個釘架過程論述十分胡混, 驗屍求其, 死咗未不在話下。
冇打斷腳就話全身骨頭冇斷? 1槍插入肋骨位, ...

但係就冇檢查過
沙文 發表於 2020/4/12 18:08

挑。。。。。。。咁你都無驗查過係有斷咗條漰骨唶。
祭司派人看墓, 係大殮之後成日才開始, 而唔係由條屍下架開始一直監視。手下到山地時, 條鹹魚究竟是否在內, 又冇睇過。要上下其手, 有成晚時間可用。
咁嘅劇情, 我割椅都算客气
沙文 發表於 2020/4/12 18:18

呢個門徒偷屍來証明耶復活,唔啱劇情喎。

門徒多默聽到師兄們話耶穌復活咗, 佢都話打死都未信住, 睇到先。

耶穌對門徒說復活事時, 無一個門徒明佢翕乜。

(即係你對羅莎蓮講, 今晚可以打雙響, 佢都唔信, 做完拎頭去咗瞓覺咁)

門徒偷咗屍, 咁婦女返嚟回報唔見咗條屍時, 就唔使咁緊張拿拿臨咁仆去個墓到哩。
要特登詐帝唔信,唔好畀人睇出有景犇轟吖嘛。
要特登詐帝唔信,唔好畀人睇出有景犇轟吖嘛。
沙文 發表於 2020/4/12 22:00

咁都唔使走得咁急, 氣來氣喘咁
攞影帝咩
回覆 1904# beebeechan
所以我都冇話實有斷。未驗過就不能斷定有斷定冇斷。斷骨並唔係靠求其睇下嘅。
所以我都冇話實有斷。未驗過就不能斷定有斷定冇斷。斷骨並唔係靠求其睇下嘅。 ...
沙文 發表於 2020/4/12 22:02

你都唔識劏豬宰牛, 骨係唔可以篤斷, 係要斬, 劈, 扑先可以弄斷
(膜就可以篤穿)
回覆 1907# beebeechan
係唔駛急。尐拆白黨畀人捉到都係咁話「我同您一様都係畀人呃。」
係唔駛急。尐拆白黨畀人捉到都係咁話「我同您一様都係畀人呃。」 ...
沙文 發表於 2020/4/12 22:09

路加福音到話, 啲婦女返嚟回報唔見咗耶穌條屍時,
男門徒都話佢地:黐線呀?  咁

一早佈咗局既, 就會話: good...well-done

你都唔信你會中六合彩, 一票獨中, 五千萬哩。
你就預先去買定間豪宅?
script 寫定咗咖啦 照稿讀有幾難
script 寫定咗咖啦 照稿讀有幾難
沙文 發表於 2020/4/12 22:21

你先係梁醒波, 鄭君綿, 唔跟稿, 
亂爆肚
回覆 1909# beebeechan

篤得斷嘅
    https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/3339651https://www.hindawi.com/journals/crira/2013/397514/

督正條pen骨, 断咗有乜出奇, pen骨又唔係咁難斷。唔信您畀我隊一槍試下
回覆 1903# beebeechan

正常來說 猶太佬日日有羊食, 不過呢輪唔開得門啫
    https://www.myjewishlearning.com ... sh-food-in-toronto/

正常來說 猶太佬日日有羊食, 不過呢輪唔開得門啫
沙文 發表於 2020/4/12 22:46

咁今日既猶太佬都唔係俾羅馬佬管哩
羅馬佬都冇规定只准passover食羊啩
沙文 發表於 2020/4/12 23:00

比拉多日日食豬啜蟹都得
沙文 發表於 2020/4/12 23:00

都無規定你大時大節先食皇帝蟹, 魚翅撈麵既
你食得起咪日日食囉
而家就係冇得食。一解封我都嘆5麵2魚。

---------------------------------------------
羅馬佬都有些被收買, 特登找人代揹10字架, 等阿稣兩手揈揈, 嘴jurjur發表演講, 不加制止。

23:26        帶耶穌去的時候、有一個古利奈人西門、從鄉下來.他們就抓住他、把十字架擱在他身上、叫他背著跟隨耶穌。
23:27        有許多百姓、跟隨耶穌、內中有好些婦女、婦女們為他號咷痛哭。
23:28        耶穌轉身對他們說、耶路撒冷的女子、不要為我哭、當為自己和自己的兒女哭。
23:29        因為日子要到、人必說、不生育的、和未曾懷胎的、未曾乳養嬰孩的、有福了。
23:30        那時、人要向大山說、倒在我們身上.向小山說、遮蓋我們。
23:31        這些事既行在有汁水的樹上、那枯干的樹、將來怎麼樣呢。
高級模式 | 發新話題
換一個