返回列表 回覆 發帖

聖經錯謬補遺

回覆 1940# beebeechan
我有問過佢咖,都要交流、溝通下, 培養感情。基本社交禮儀不可缺, 點會學阿穌咁rude。
羊皮紙都唔貴啫,寫經都大把無謂嘢。such as "就俯伏拜那小孩子,揭開寶盒,拿黃金、乳香、沒藥為禮物獻給他" 「揭開寶盒」句就多L魚。

以撒生雅各;雅各生猶大和他的弟兄 -- 和他的弟兄」又係就多L魚。同族譜唔啦更。

净係慳番上述9個字都夠寫條細路個名。可能加埋佢老豆都得。
回覆 1937# beebeechan

咁監硬贖罪係佢自己犯賤, 佢唔共產我properties我唔会咁小器去介意。
連您幫我贖罪我都晤mind啦, 有直播記得單聲。
回覆 1936# beebeechan

舍下門窅都貼滿此sign
回覆  beebeechan

舍下門窅都貼滿此sign
沙文 發表於 2020/4/14 18:53

用呢款應節啲
羊皮紙都唔貴啫,寫經都大把無謂嘢。such as "就俯伏拜那小孩子,揭開寶盒
沙文 發表於 2020/4/14 15:53

囡囡入到房你都話要揭開褲瑯, 俾佢睇睇你猛料哩。。
莫非你要遮遮掩掩咁? 怕俾人笑
回覆 1945# beebeechan

阿稣講嘢浪費篇幅, 糟蹋至为貴重羊皮紙都唔怕畀人笑啦

神貧的人是有福的,因為天國是他們的。
..........
為義而受迫害的人是有福的,因為天國是他們的。

根本 神貧 同 為義而受迫害可以combined成一句:
神貧及為義而受迫害的人都是有福的,因為天國是他們的。

又慳14字(連標點), 條细路個太公、阿爺加埋入去回報都夠。但條L樣就係都拆開兩句, 仲特登1頭1尾隔遠尐, 博我唔多覺

神貧的人是有福的,因為天 ...
沙文 發表於 2020/4/14 23:42

係咪第日你去酒樓點菜時, 
可以吩咐伙計, 叫廚房蒜蓉蒸開邊蝦可以同叉燒同埋一碟上, 可以慳番隻碟?

沙文 發表於 2020/4/14 23:42

耶穌講野唔使用紙㗎喎
係咪第日你去酒樓點菜時, 
可以吩咐伙計, 叫廚房蒜蓉蒸開邊蝦可以同叉燒同埋一碟上, 可以慳番隻碟 ...
beebeechan 發表於 2020/4/14 14:04

经常係咁啦。猶太cuisine都好興咁多味餸炒埋一碟上

神貧的人是有福的,因為天國是他們的。
哀慟的人是有福的,因為他們要受安慰。
溫良的人是有福的,因為他們要承受土地。
飢渴慕義的人是有福的,因為他們要得飽飫。
憐憫人的人是有福的,因為他們要受憐憫。
心裏潔淨的人是有福的,因為他們要看見天主。
締造和平的人是有福的,因為他們要稱為天主的子女。
為義而受迫害的人是有福的,因為天國是他們的。

點解会出現「天國是他們的」翻炒呢?
呢一段, 頗似駢四儷六對偶體裁, 照理, 諗多一種jetso出來分配畀為義而受迫害的人先公整, 亦應該不難。
顯然阿耶就係江郎才盡, 嘔心瀝血度咗成晚得7句, 以為作夠8句就可超越曹3公子。 但囿於才力, 諗唔刭第8樣jetso. 只好翻炒。

一講到文才, 耶穌嘅土佬出身, 就無所遁形。
Don't know where God is but the Devil is in the details
點解会出現「天國是他們的」翻炒呢?
呢一段, 頗似駢四儷六對偶體裁, 照理, 諗多一種jetso出來分配畀為義而受迫害的人先公整, 亦應該不難。
顯然阿耶就係江郎才盡, 嘔心瀝血度咗成晚得7句, 以為作夠8句就
沙文 發表於 2020/4/17 08:03

其實你在版上都算叻叻地識少少經哩,
知道聖經文體會有對偶體裁。

可惜既係你識啲唔識啲,
經文隨了有對偶體裁外, 仲有好多類型,
瑪竇福音第五章既真福八端, 係用上了(inclusio)體裁,
即係有開引號時, 也要有閂引號, 
『唔係有開無閂。。。
1 和 8 是主題:是「天國是他們的」, 2-7句就是得到天國的條件。

馬爾谷福音一章3-13 也同樣用了這體裁
1-3 在曠野
4-6.....講若翰給人附洗
9-11...講耶穌給人附洗
12-13...在曠野
炒埋一碟上
沙文 發表於 2020/4/17 08:00

炒埋一碟?
你想表達三位一體咩?

呢啲先係炒埋一碟
佢真係識就唔駛翻炒咁水皮啦。
………………

創38:9
俄南知道生子不歸自己、所以同房的時候、便遺在地、免得給他哥哥留後。

其實大家琢磨一下,即知俄南古仔作者係一個極度不了解麻甩佬心態閉門造車青頭仔。
若果扑嘢有手尾要負責,我都要做下蔣介石佩劍。但若一度春風留孽種而唔駛歸我,咁就老虎蟹都唧入去。您估千鈞一髪之際掹番出來好過瘾乎?除非玩顏射啫,唧落地就幾大唔制
Don't know where God is but the Devil is in the details
俄南知道生子不歸自己、所以同房的時候、便遺在地、免 ...
若果扑嘢有手尾要負責,我都要做下蔣介石佩劍。但若一度春風留孽種而唔駛歸我,咁就老虎蟹都唧入去。您估千鈞一髪之際掹番出來好過瘾乎?除非玩顏射啫,唧落地就幾大唔制
沙文 發表於 2020/5/4 05:31

你真係唔能懂俄南計緊乜野數,你淨係識『有無手尾』咁膚淺。

猶大份家產, 本來就只得佢同細佬分, 
老大香咗, 佢坐咗長子個位, 可以分雙份, 即係66.6%

佢唧到大嫂有餡, 生出嚟係歸長兄一房既
咁家產就要分四份, 長子一房佔兩份 50%
佢同細佬各得25%
由66%跌到25%, 無咗六成,
佢話拎呢啲出嚟叫雞, 叫一世都得。

佢仲可以唧到野出嚟,(可能他瑪都幾索) 算好野哩
俾你, 會弊翳到扯唔起

好多關於雞涿教以訛傳訛的消息,世人誤以為真。 近排聽過香港首席KOL阿蕭生都以為耶穌淫個coin出嚟睇下個嘜頭係邊個來決定交唔交稅嘅故仔,係好聰明嘅答案。

其實如果教徒真係跟佢咁樣做,教會就食西北風。 大家記唔記得嗰位捐兩個小錢出嚟畀教會嘅寡婦? 嗰兩個小錢上面,咪一樣有該撒個嘜頭,點解又要歸上帝呢?

所以阿穌此人其實諗嘢並不慎密,以為佢好聰明,其實只係長期受教會誤導嘅結果。

好多關於雞涿教以訛傳訛的消息,世人誤以為真。 近排聽過香港首席KOL阿蕭生都以為耶穌淫個coin出嚟睇下個嘜 ...
沙文 發表於 2020/10/22 22:53
Hi! 沙老大!!太耐冇见!挂念。
“圣经”煽动颠覆:例:启示录19:18為要吃_君王_的肉、軍官_的肉◇以西结39:18喝地上首领的血◇詩篇136:17称谢那击杀大_君王_的◇哥林多前15:24基督把所有的统治者、掌权者和有能者都毁灭◇申命记7:24又要将他们的_君王_交在你手中,你就使他们的名从天下消灭。……直到你将他们灭绝了◆煽动分裂:例:但以理2:44天上的神必另立一国……要打碎灭绝那一切国
回覆 1956# 上流寄生族
賤軀有勞念掛,何以克當?呢排好幾間行家執咗,生意走咗來敝公司. 我事奉瑪門事奉到氣咳

另有一段廣為流傳的扮有智慧quote, 係傳道書#3.
乜乜有時, 物物有時。看似好有「哲理」。

其實, 任何時間發生任何事,咁講都係啱嘅,根本就冇內容。落雨有時,唔落雨又有時,駛L您教咩
首先謝謝老大
回覆  上流寄生族
賤軀有勞念掛,何以克當?呢排好幾間行家執咗,生意走咗來敝公司. 我事奉瑪門事奉到氣咳: ...

沙文 發表於 2020/10/27 00:41

基督教滅有時。现亦时。

看似好有困難。其實是不,

只是恐怕被那1些掛玲于猫之鼠出卖。

再謝謝老大
“圣经”煽动颠覆:例:启示录19:18為要吃_君王_的肉、軍官_的肉◇以西结39:18喝地上首领的血◇詩篇136:17称谢那击杀大_君王_的◇哥林多前15:24基督把所有的统治者、掌权者和有能者都毁灭◇申命记7:24又要将他们的_君王_交在你手中,你就使他们的名从天下消灭。……直到你将他们灭绝了◆煽动分裂:例:但以理2:44天上的神必另立一国……要打碎灭绝那一切国
https://www.thenewslens.com/article/137059
比較一下"經書中的"法老同習總,管治理念雖然一樣,手法就有高下之別。
要控制一個種族的生育率, 法老係控制男人,習總就係控製女人。

我們假設一個部族有100個男人同100個女人,十個月之後,可以製做幾多個B出嚟呢?
當男人嘅數目變咗只有一個男人,而女人仍然係100, 同樣係十個月之後,製造出BB嘅數目,同100男對100女相差無幾。-- 這個就是法老所採取的方法。

The other way round, 習總係用100個男人對一個女人,咁生育率馬上significantly降低99%。 可見習種嘅方法才是正確的。我不認為真實世界中的法老會咁L蠢, 有這項記述的原因,纯粹係因為冇執政經驗的猶太壞鬼書生閉門造車,信佢一成,雙目失明。
另有一段廣為流傳的扮有智慧quote, 係傳道書#3.

其實, 任何時間發生任何事,咁講都係啱嘅,根本就冇內容。落雨有時,唔落雨又有時,駛L您教咩
沙文 發表於 2020/10/27 00:41

已故離教者填詞人黃霑寫咗句「變幻原是永恒」就交待哂啦。

高級模式 | 發新話題
換一個