返回列表 回覆 發帖

聖經錯謬補遺

26:53        你想我不能求我父、現在為我差遣十二營多天使來麼。

條粉腸擺到明信口開河, 營, legion係羅馬編制, 點解天使有咁啱得咁kill, 編制要抄羅馬佬?
其實, 呢樣係呀穌唯一聽過嘅軍隊編制.

而1個legion係6,000人, 12營= 8萬人

本來, 求其揾把口狗噏就話幾多都冇乜所謂, 但係作到咁大, 卻反而顯出天使好打有限。
祭司派來至多味1,2百家丁, 你叫老豆派8萬天使來做乜L嘢? 家丁個個都可以1個打400個?
Don't know where God is but the Devil is in the details
26:53        你想我不能求我父、現在為我差遣十二營多天使來麼。

而1個legion係6,000人, 12營= 8萬人
條粉腸擺到明信口開河, 營, legion係羅 ...
沙文 發表於 2020/2/23 12:30

唔係咁淺既數都要計錯係嘛!???
本來, 求其揾把口狗噏就話幾多都冇乜所謂, 但係作到咁大, 卻反而顯出天使好打有限

沙文 發表於 2020/2/23 12:30

依撒意亞書37章記下一個天使便劈低18萬5千亞述兵
所以, 為咗打, 劈友.......係唔需要12營咁多既
所以話您Dyslexia唔識睇聖經真冇得醫
Thinkest thou that I cannot now pray to my Father, and he shall presently give me more than twelve legions of angels?

得把死人口講以前點威點威有L用咩。清兵未入關嗰陣又夠打得,但未到同治都謝曬啦。
所以打,劈友,7萬2都唔夠,要齊頭8萬好意頭又穩陣尐
Don't know where God is but the Devil is in the details
所以打,劈友,7萬2都唔夠,要齊頭8萬好意頭又穩陣尐

沙文 2020/2/24 12:23 提交

咁你買樓時人地開價720萬,
你就豪啲話:齊頭800萬哩,好意頭喲!
要齊頭8萬好意頭又穩陣尐

沙文 2020/2/24 12:23 提交

八萬又有幾好意頭呢。
發得慢.........唔老嚟就真
Seller's market 搶offer 真係會咁喎。Thinkest thou that I cannot now call my Father, and he shall presently give me more than seven hundred twenty grand?
回覆 1806# beebeechan

貴教真係得慢嘛,2000年都發極都唔過1半population, 冇計錯畀您
回覆  beebeechan

貴教真係得慢嘛,2000年都發極都唔過1半population, 冇計錯畀您 ...
沙文 2020/2/24 17:59 提交

唔慢哩
公元30年只得12個,
2020年有23億。
增長同大耳窿利息咁快,利叠利。
5餅3魚嗰班唔計咖
5餅3魚嗰班唔計咖
沙文 發表於 2020/2/24 19:16

梗係唔計哩,
唔通人地搭檯都要入埋我數, 計茶錢咩
嗱, 嗰12位都係神職人員, 对唔到23億搭檯客
嗱, 嗰12位都係神職人員, 对唔到23億搭檯客
沙文 發表於 2020/2/24 23:47

其他教會唔知勒
就天主教, 有12億茶客, 得40幾萬個樓面咋
真係唔多夠人手
唔止唔多夠人手, total教堂seat位一定坐唔落1.2B
唔止唔多夠人手, total教堂seat位一定坐唔落1.2B
沙文 2020/2/25 00:20 提交

咁企位囉。
東方禮儀教會既彌撒係企係到既。

不設雅座
唔似彌撒喎. 教徒同神父向同一direction. 彌撒嘅setup唔係咁,以我的敏銳觀察力, 我估呢個場合係送殯
5:28
只是我告訴你們、凡看見婦女就動淫念的、這人心裡已經與他犯姦淫了。

如果唔係佢自己經常心邪,又點知麻甩佬會咁衰格見到靚女會起痰?

點解耶穌唔話「凡看見皇帝就想自己做,這人心裡已經與他犯顛覆國家了。」因為佢自己冇試過,所以諗唔到。而見靚女即時動淫念,係日日都發生幾次嘅事,所以佢相當了解。人好多時諗埋尐衰嘢以為冇人知,但係自己鬼拍後尾枕。
唔似彌撒喎. 教徒同神父向同一direction. 彌撒嘅setup唔係咁,以我的敏銳觀察力, 我估呢個場合係送殯 ...
沙文 發表於 2020/2/26 15:32

你係有觀察力, 可惜知識唔夠,
察出一沱糊。

傳統既彌撒, 神父係背向會眾, 面向教堂內的耶穌像(通常是東方)
會眾不知神父在做著甚麼, 所以, 有『望彌撒』之稱, 因為得個望字。
梵蒂岡第二大公會議便改革了, 成現在模式, 神父面向會眾。使會眾也有參予感。

東正教没有改, 所以還是用傳統的, 大家望住東方。
您想耍我都做下功課先

5:28
只是我告訴你們、凡看見婦女就動淫念的、這人心裡已經與他犯姦淫了。

以及, 佢大概唔記得咗, 基督都要靠大衛睇見Mrs.拔示巴動淫念先至生得出泥。世界上冇姦淫就冇救恩,所以救世都要姦淫, 姦淫係有必要嘅,主耶穌咁講係承認佢自己同佢高祖見到靚女都會動淫念,despite of個靚女有冇老公。
高級模式 | 發新話題
換一個