返回列表 回覆 發帖

聖經錯謬補遺

不过話唔埋佢冇咗萬國禱告的殿,就是是旦旦上鬼咗bbchan身,揾bbchan做佢代言人,
係度專卖【性经】廣告! ...
leefeng 發表於 2017/3/3 08:20

咁你係『肥貓』, 定係『弱智浩二』上左身?
送禮同受禮嘅互動, 其實有好subtle嘅關係在其中嘅。

例如, 我做咗虧心事,於是買隻戒指仔畀老婆, 小小地2.0 CTS咁先算啦

就算佢想戴上手想到眼發青光,都要整色整水扮賢淑:「老公, 我 ....我知你對我好嘞, 唔好咁嘥錢嘞,  你拎翻去問下有冇得refund啦。」 講嘅時候眼角有淚光。

而我, 知道如果真係拎翻去 refund, 咁就大檸樂矣, 佢一定嬲我:「死佬我叫你拎翻去你就真係拎翻去?我叫你早尐翻屋企又唔見你咁聽話?  」

所以, 我就會話:「為咗表示我對妳嘅真心, 張 receipt我已經當場燒咗, 冇得退格嘞 。」 咁,佢就會攬實我錫勻全身, 唔記得審我尋晚去咗边,同边個一齊......」

但係, 在上帝同亞伯拉罕的對答中, 完全係童話故事式嘅直筆甩思维, 並唔係一個稍有人情世故經驗嘅人諗出來的劇情, 手法極為稚嫩。 完全都唔係倫理寫實劇情節, 當兒童故事都嫌教蠢我個仔。
Don't know where God is but the Devil is in the details
送禮同受禮嘅互動, 其實有好subtle嘅關係在其中嘅。

但係, 在上帝同亞伯拉罕的對答中, 完全係童話故事式嘅直筆甩思维, 並唔係一個稍有人情世故經驗嘅人諗出來的劇情, 手法極為稚嫩。 完全都唔係倫理寫實劇情節, 當兒童故事都嫌教蠢我個仔。
例如, 我做咗虧心事,於是買隻戒指仔畀老婆, 小小地2.0 ...
沙文 發表於 2017/3/6 09:25

唔係, 你老婆會話
老公, 我知你好很錫我既, 會送戒子仔俾我,
咁我好似上主咁, 預先就準備好禮品架哩.....拿, 係20CTS咁唶,
張 receipt我已經當場燒咗, 冇得退格嘞
唔使俾錢住, 我剝咭
下個月先找數, 幾抵呀!
咁我好似上主咁, 預先就準備好禮品架哩
beebeechan 發表於 2017/3/5 17:36

係呀。我老婆成日晒命,話教會嗰尐剩女, 都係好似上主咁淒涼, 自己買花送畁自己, 詐家依係人地送 .....
係呀。我老婆成日晒命,話教會嗰尐剩女, 都係好似上主咁淒涼, 自己買花送畁自己, 詐家依係人地送 ..... ...
沙文 2017/3/6 10:56 提交

你有無留意到你老婆在某些事上都係要食自己架?
唔會。佢連煲劇都要我陪,我睇得女人劇多,又發現上主又係同劇集入面嘅人差不多。

寫得渣嘅劇本,尤其是中文劇,好鍾意要劇中人自言自語來交代劇情或角色的內心思想,這種描寫手法,多見於舞台劇。現實生活中則只見於儍佬或失智症老坑、自閉症兒童。

而上主,又係好鍾意自言自語嘅:
創2:18 耶和華 神說、那人獨居不好、我要為他造一個配偶幫助他
創3:22 耶和華 神說、那人已經與我們相似、能知道善惡.現在恐怕他伸手又摘生命樹的果子喫、就永遠活著.

6:3 耶和華說、人既屬乎血氣、我的靈就不永遠住在他裡面、然而他的日子還可到一百二十年。
Don't know where God is but the Devil is in the details
唔會。佢連煲劇都要我陪,我睇得女人劇多,又發現上主又係同劇集入面嘅人差不多。

寫得渣嘅劇本,尤其是中文 ...
沙文 發表於 2017/3/7 12:42

咁佢祈禱時, 仲唔係要食自己?
都唔係啦。集体開飯

Talking about 開飯, 一尐Physical cosmology都唔識就作經,就撞板多過食飯。

1:2        地是空虛混沌.淵面黑暗. 神的靈運行在水面上。
1:3        神說、要有光、就有了光。

未有光嗰陣点會有水?作經作得水皮個水就有。http://natmonitor.com/2015/04/28/water-could-have-been-abundant-in-the-first-billion-years/
都唔係啦。集体開飯
沙文 發表於 2017/3/7 20:31

有d 野, 唔係同老公做。。。。
好似..........唔係咁好既
集體群操咩!
Talking about 開飯, 一尐Physical cosmology都唔識就作經,就撞板多過食飯。

1:2        地是空虛混沌. ...
沙文 發表於 2017/3/7 20:36

寫創世紀條友, 真係唔曉『飛食高哥士摩羅寺』有乜出奇?
唔出奇。天主唔識創世嘅程序,都唔出奇。
唔識創世, 就獻世啦。
唔出奇。天主唔識創世嘅程序,都唔出奇。
唔識創世, 就獻世啦。
沙文 發表於 2017/3/8 01:56

乜你以為創世紀係上主寫架?
創世紀係忠實地記錄咗夭主創世的錯漏程序。

在起初天主創造了天地。
大地還是混沌空虛,深淵上還是一團黑暗,天主的神在水面上運行。
天主說:「有光! 」就有了光。

創世紀係忠實地記錄咗夭主創世的錯漏程序。

其實, 構成宇宙係靠四種基本作用力fundamental forces: 引力、電磁力、強作用力、弱作用力。 在宇宙創生時呢4樣嘢同時發生。
http://science.howstuffworks.com/environmental/earth/geophysics/fundamental-forces-of-nature.htm

光只係電磁力electromagnetism的其中一樣嘢。 佢净識講睇得見嘅光,  其它睇唔到嘅磁場、 造成核聚變嘅弱核力就一律唔識講,就係因為根本唔知創世最基本條件究竟係乜。
光只係電磁力electromagnetism的其中一樣嘢。 佢净識講睇得見嘅光,  其它睇唔到嘅磁場、 造成核聚變嘅弱核力就一律唔識講,就係因為根本唔知創世最基本條件究竟係乜。
沙文 發表於 2017/3/24 14:54

你快d同你三歲既仔講下乜係精虫, 月經, 排卵期, 陽具陰道, 插入, 射精
咪第日佢出在陰毛時返黎串你, 話你乜隠都唔曉
天主稱穹蒼為「天,」天主看了認為好。過了晚上,過了早晨,這是第二天。
天主說:「天下的水應聚在一處,使旱地出現! 」事就這樣成了。

呢度又係錯。
其實當初地球係先有乾僧僧陸地, 後來至水嘅
https://en.wikipedia.org/wiki/History_of_Earth
第4日先至造大小二光, 我唔知第1日點解可以分到晝夜:

1:5神稱光為晝、稱暗為夜.有晚上、有早晨、這是頭一日

1:14神說、天上要有光體、可以分晝夜、作記號、定節令、日子、年歲.
1:15並要發光在天空、普照在地上.事就這樣成了。
1:16於是 神造了兩個大光、大的管晝、小的管夜.又造眾星。
1:17就把這些光擺列在天空、普照在地上、
1:18管理晝夜、分別明暗. 神看著是好的.
1:19有晚上、有早晨、是第四日
第4日先至造大小二光, 我唔知第1日點解可以分到晝夜:

1:5神稱光為晝、稱暗為夜.有晚上、有早晨、這是頭一 ...
沙文 發表於 2017/3/26 09:48

怕係用光暗掣卦
都未有電。 用電筒頂住檔先。
------------------------------------------
1:16於是 神造了兩個大光、大的管晝、小的管夜.又造眾星。

其實地、大光、小光, 形成次序係:
大光: 4.6 billion years
地: 4.543 billion years
小光: 4.53 billion years

大光46億年, 係最早嘅, 早過地 5700萬年。並唔係有咗地、有咗海, 之後有大光。
高級模式 | 發新話題
換一個