返回列表 回覆 發帖

聖經錯謬補遺

都係呼吸最重要。譬如,急救時最緊要都係check住victim嘅respiration,而唔會咁屎窟痕睇下有冇血上腦。至於患 ...
沙文 發表於 2017/12/15 13:33

可能因為無血到腦死得好快,所以根本唔駛check。
都係呼吸最重要。譬如,急救時最緊要都係check住victim嘅respiration,而唔會咁屎窟痕睇下有冇血上腦。至於患 ...

2:1當希律王的時候、耶穌生在猶太的伯利恆.有幾個博士從東方來到耶路撒冷、說、
2:2那生下來作猶太人之王的在那裡。我們在東方看見他的星、特來拜他。
2:3希律王聽見了、就心裡不安.耶路撒冷合城的人、也都不安。
2:4他就召齊了祭司長和民間的文士、問他們說、基督當生在何處。
2:5他們回答說、在猶太的伯利恆.因為有先知記著說、
2:6『猶大地的伯利恆阿、你在猶大諸城中、並不是最小的.因為將來有一位君王、要從你那裡出來、牧養我以色列民。』
2:7當下希律暗暗的召了博士來、細問那星是甚麼時候出現的。
2:8就差他們往伯利恆去、說、你們去仔細尋訪那小孩子.尋到了、就來報信、我也好去拜他。

呢個古仔, 肯定係老作嘅, 而且作得極幼稚。

希律明知當時正值census, 人口流動性甚高, 伯利恆同耶路撒冷相距10km, 等博士返轉頭報告之後再派人去則蚊到瞓矣, 希律冇理由会咁笨七。

其實, 佢只須派一個squad血滴子吊住博士尾, 咁就掂過碌蔗。方案二, 同博士講「近日治安不靖,寡人派幾個大內高手護送你地.....」

我本性善良, 對於game of throne及machiavellianism 等等陰濕嘢尤其不熟諳, 但希律老謀深算, 點會搞出此低级錯誤? 分明係一位好似我咁纯潔嘅書生閒來无事遣興之作
Don't know where God is but the Devil is in the details
伯利恆在耶路撒冷以南10km

粒星將幾個PhD由東方帶來, 直接到伯利恆就ok, 但係, 佢地向北入耶路撒冷做乜L嘢?
劇情需要一定要見希律一面?
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?新建帳戶
Don't know where God is but the Devil is in the details
Luk 19:23        為甚麼不把我的銀子交給銀行、等我來的時候、連本帶利都可以要回來呢。

懵丙!因為您來的時候、未必一定可以連本帶利都要回來
銀行執笠唔係奇, 主呀您唔好咁冇理財常識啦
https://thelawdictionary.org/art ... redit-crisis-began/
https://en.wikipedia.org/wiki/Li ... _the_United_States_(2008%E2%80%93present)
https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_largest_U.S._bank_failures
驕兵不敗 《聖經》說高傲的人容易跌倒,科學家可不這麼認為!
時間拉回到1999年,大家都遵照傳奇歌手「王子」(Prince)那首經典歌曲的指示努力開派對。我寫了篇文章談論身材變小對人類的好處,倒不必像前陣子剛下檔的電影「縮小人生」(Downsizing)描述的那樣縮小到13公分高,只要明顯變小就行了。如此一來,我們的食量會變小、產生的廢棄物跟著減少,甚至能活得更久。研究顯示矮小的人還有另一項優勢:比他們高出20%的人跌倒時,撞擊地面的動能也多了210%。

我注意到這是第一次有人精確計算身材與跌倒相關性的研究,但為什麼高大的人會跌倒?有句出自《聖經》的諺語說「高傲的人容易跌倒」,難道笨手笨腳的原因之一是太過高傲?

感謝一項針對英國老年人的研究,我們終於得到答案。這項研究的標題是〈高傲的人是否容易跌倒?針對英國老年人的縱向分析〉,發表在喜歡搞怪的《英國醫學期刊》耶誕特刊上。該期刊從1988年起簡稱為BMJ,導致其他刊物從此得浪費墨水解釋BMJ就是《英國醫學期刊》。

這項研究檢視英國老化縱向研究(ELSA)中超過60歲的年長者資料。研究人員在長期追蹤的某個時間點詢問受試者:「過去30天內,你對自己感到驕傲的程度為何?」選項包括「完全沒有」、「有一點」、「中等」、「相當多」與「非常」。研究人員把「完全沒有」和「有一點」歸類為「低」,「相當多」和「非常」歸類為「高」,而「中等」則歸類為「中」(謹守中庸之道是件好事!)。接著進一步詢問受試者,最近是否曾經跌倒?

數據到手後,好戲才開始。研究人員發現可靠的證據顯示,傲慢不會導致跌倒。他們寫道:「毫無意外地,這是第一次以大量英國老年人為對象,分析傲慢與跌倒的關聯研究。然而我們的發現與《聖經》相反,驕傲的人反而不容易跌倒。」事實上,在排除干擾因子後,研究團隊發現「容易感到驕傲的人,比起較不驕傲的人跌倒率低了19%。」

這些嚴謹的科學研究顯然引發一個重要問題:難道現代醫學研究結果顛覆了《聖經》中的智慧嗎?但精明的《聖經》學者會說,那句諺語其實是對《箴言》第16章第18節不精確的釋義;原文是「驕傲招致毀滅,而自大的人必會跌倒」,這裡的跌倒更有可能是隱喻道德的崩壞,而非真的摔了一跤。

讓上帝的歸上帝、凱撒的歸凱撒。我們該如何解釋驕傲會減少跌倒的風險?BMJ論文的作者這麼猜測:「驕傲的感覺很可能反映了主觀的身心狀況,代表受試者身體很健康。感到驕傲的人行動更有自信,走路時步伐堅定、抬頭挺胸,容易看見前方障礙物,因此比較不會跌倒。」

當然啦,這些結果只適用於英國老年人。美國則有一位頂著橘色頭髮的71歲老人,在2015年12月3日發表推文:「我已指示長期替我看診的醫生在兩星期內公佈我的完整醫學報告,結果肯定十分完美。」我想他走路時
還是看路比較好。
【欲閱讀更豐富內容,請參閱科學人2018 年第 194 期 04 月號】
https://tw.news.yahoo.com/%E9%A9 ... F%AF-135629751.html
8:21        又有一個門徒對耶穌說、主阿、容我先回去埋葬我的父親。
8:22        耶穌說、任憑死人埋葬他們的死人、你跟從我罷。

其實, 绝大多數人信主之後都係照舊返工放工食飯屙屎瞓覺扑嘢, 無礙於舉行紅白2事
特登講到信耶稣就咩都唔駛理, 根本就唔係實情
對於阿稣是否釘架瓜老襯, 經文透露的情形顯示其缺失了一些關於死亡的symptoms.

冇checked過心跳、瞳孔反應, 净係斷氣加督一槍, 根本未可斷定Clinically Dead.
https://www.livescience.com/46418-clinical-death-definitions.html

番文有一句idiom: The devil is in the detail
經文嘅細節就係露出馬腳嘞。人死嗰陣由於蘿柚用來控制唔好賴屎的sphincter肌肉放鬆, 會賴屎賴尿,
https://www.medicaldaily.com/wha ... es-dead-body-314404

如果麻甩佬被虐殺更會死後出嘢:
https://en.wikipedia.org/wiki/Death_erection

而經文對於上述signs of death全部睇唔見, 可知所谓死在十字架純屬塘邊鶴ameture, 根本冇資格declared death.
一個釘在10架上嘅人是否斷氣, 係要担梯上去或放佢落地檢查
但此人是否賴屎賴尿, 係在3米以外都可以憑目測或鼻聞决定。

寫作人根本唔係根據現場目擊證人所見記述, 而係靠估, (目擊證人或寫作人嘅估)
耶和華是我的牧者.我必不至缺乏。
他使我躺臥在青草地上、領我在可安歇的水邊。

逢親死人冧樓, 必定quote呢段, 好似好relax咁。
但 in the real world 係點嘅呢?

上星期日䅆高氣爽, 同老婆到湖邊野餐。 在水邊青草地上坐咗唔夠5 mins, 佢已鬼屌咁聲鬧我唔提佢帶

咁, 亦都 recalled我嘅記憶,若干年前同羅莎蓮在CU 某處隱蔽的青䓍地上親熱, 裙都末剝到落膝頭哥,佢已經尖叫 complained 有蟻躪上大脾。

可知其實經文情節在現實中你唔 work 嘅, 䙹在回想起來,我唔信聖經嘅原因,就係因為此事,係用鄧小平實踐檢驗真理的標準。
其實,阿穌呢個腦殘,對於一些喺佢知識䭀圍外嘅嘢,完全掌握唔到。

世上natural hazard 繁多: 海嘯、爆火山、湖底噴發、土石流、山崩、雪崩、熱帶氣旋、龍捲風全、全球暖化、熱浪、沙塵暴、森林大火、流星體、小行星撞擊地球,太陽風暴災害。

佢數來數去就係饑荒地震: 民要攻打民、國要攻打國、多處必有地震、饑荒.這都是災難的起頭。

其實,佢嘅reasoning 完全不切實際。 倘若多處有地震, 得Q閒打仗咩, 軍佬救災都好唔得閒。歷史上都未試過兩個國家一路地震一路打仗者也。可見其theory純屬老吹, 如有雷同,Elon Musk郁變窮
其實,阿穌呢個腦殘,對於一些喺佢知識䭀圍外嘅嘢,完全掌握唔到。

世上natural hazard 繁多: 海嘯、爆火山、湖底噴發、土石流、山崩、雪崩、熱帶氣旋、龍捲風全、全球暖化、熱浪、沙塵暴、森林大火、流星體、小行星撞擊地球,太陽風暴災害
..
沙文 發表於 2019/9/27 21:17

你既知識範疇都唔見得好廣, 
你個清單上都係則埋一邊, 無加入黑死病, 豬流,禽流, SARS, AIDS。。。。之類既野
以上一段經文係屬於水文、地質類, 而流行病不在這一段經討論。

Luk 21:11        地要大大震動、多處必有饑荒瘟疫先至有
我category好嚴格, 所以將會另文發表,您叻唔切啫
我category好嚴格, 所以將會另文發表,您叻唔切啫
沙文 發表於 2019/9/27 21:41

就好似你係馬, 我係騎師
騎師鞭策馬, 馬先懂奔跑

我鞭你兩野, 你先識補漏
全日賽事取消啦, 您冇睇新聞乎
全日賽事取消啦, 您冇睇新聞乎
沙文 發表於 2019/9/27 22:12

馬不照跑, 舞不能跳
https://www.hk01.com/%E7%86%B1%E7%88%86%E8%A9%B1%E9%A1%8C/363038/%E9%80%83%E7%8A%AF%E6%A2%9D%E4%BE%8B-%E5%AE%A3%E5%B8%83%E5%8F%96%E6%B6%888-17%E9%A6%99%E6%B8%AF%E6%BC%94%E5%94%B1%E6%9C%83-exo%E5%BC%B5%E8%97%9D%E8%88%88-%E9%9D%9E%E5%B8%B8%E9%81%BA%E6%86%BE
馬照跑, 舞照跳
兩大訴求, 缺一不可!
咁, 亦都 recalled我嘅記憶,若干年前同羅莎蓮在CU 某處隱蔽的青䓍地上親熱, 裙都末剝到落膝頭哥

沙文 發表於 2019/9/27 20:12

作野哩...你
著裙又使乜剝?
一陽指直搗黃龍
回覆 1298# beebeechan
您知識水平同耶穌一樣。
裙同天災一樣,種類繁多。若是著bias cut, 就算我條奔周有咁長, 手都冇咁長,乸手唔成勢,而且,個頭又捐唔到入去。剝咗才能極盡視聽之娛,為所欲為。
回覆  beebeechan
您知識水平同耶穌一樣。
裙同天災一樣,種類繁多。若是著bias cut, 就算我條奔周有咁長, ...
沙文 發表於 2019/9/28 06:11

唔係喎, 澳洲樞機主教 George Pell 被控性侵時, 
辯護律師話佢當時仲著緊件大祭衣,
無可能拎到條JJ 出嚟。。
倍審團又唔接受喎, 
好明佢地認為長袍唔可以阻止JJ出洞, 
咁伸手入去都無問題哩

(你笨手笨腳之卦)
高級模式 | 發新話題
換一個