返回列表 回覆 發帖

聖經錯謬補遺

這個比喻本身根本就係唔太確切

我左眼有梁木都唔阻住我右眼睇您條刺啫
Don't know where God is but the Devil is in the details
單眼就無哂距離感,支刺晌咩位置就搞唔清楚,咁點去掉啫?

支持鼓勵每位離教者 › 閹割神父 刻不容緩 ‹
單眼佬楂車都OK
可見一隻眼但視力仍可接受。
https://help.rnib.org.uk/help/da ... vel/monocular-drive
Don't know where God is but the Devil is in the details
我左眼有梁木都唔阻住我右眼睇您條刺啫
沙文 發表於 2017/6/22 02:59

條刺其實係你眼球內隻『飛蚊』黎
回覆 1262# 抽刀斷水
其實幫弟兄醫眼刺 ,只須用水沖。沖唔甩就包住佢送佢去急症室。單眼佬完全可以勝任有餘
去到 emergency仲可以順便醫埋自己條梁木。咁先係正確處理辦法,阿蘇講嘅則純屬廢翕
那個時代有急症室既咩?
支持鼓勵每位離教者 › 閹割神父 刻不容緩 ‹
那個時代已具備現代社会的雛形, 喺醫生屋企大力拍門就係急症室
聖經寫錯了嗎?基因證據指迦南人的血仍流在黎巴嫰人身上
在舊約聖經中與以色列人敵對的迦南人,依據聖經的文字迦南人的聚落被上帝毀滅。但考古現場挖掘的遺體卻說著不一樣的故事,拜現代基因科技的進步,考古學家從五具迦南考古遺址出土五具遺體中取出 DNA,發現現今的黎巴嫰人流著遠古迦南人的血。Wellcome Trust Sanger Institute 的科學家在黎巴嫰海濱城鎮賽達的遺址挖掘,從遺扯挖出 4,000 年前銅器時代的迦南人遺骨,並且與當地不同時期的遺骨取出的 DNA 比較。結果發現現代黎巴嫰人是古代迦南人的後代,DNA 檢體中一半的血統來自一萬年前新石器時代定居在黎凡特的農民,另外一半是歐亞草原遊牧民族傳來的基因,大約 5,000 年前來到黎凡特一帶。科學家將基因分析的結果發表在 American Journal of Human Genetics 期刊。

論文的第一作者,Wellcome Trust Sanger Institue 的 Marc Haber 博士說:「要將從如此炎熱,難以保存 DNA 的考古環境挖出來的 4,000 年前的人類遺骨,抽取和分析 DNA,是相當驚奇的事情。我們從堅硬而且有相當高密度 DNA 的岩骨抽取樣本,克服上述挑戰。藉由上述抽樣方式再搭配越來越便宜的基因體定序技術讓這次研究成為可能。」

迦南人又稱腓尼基人,4,000 年前稱霸地中海在地中海沿岸殖民,發明腓尼基字母為現代廣泛使用的拉丁字母的源頭。然而迦南人留下的記錄相當少,儘管有希臘人和埃及人,以及聖經中帶有偏見的記錄,這些都是迦南人以外的人接觸他們留下的二手記錄。聖經中記載在以色列人發生出埃及記的事情之後,以色列人被上帝命令要摧毀迦南人。科學家很好奇到底迦南人最後跑到那裡,是否有留下後代。看來聖經中敘述迦南人城市不只沒被毀滅也沒被遺棄,還在現在的黎巴嫰一帶活得好好的。希腦人的記錄看來有 50% 的正確率:迦南人從黎凡特東方遷移過來。

Genetic study suggests present-day Lebanese descend from biblical Canaanites
Present-day Lebanese descend from Biblical Canaanites, genetic study suggests
Ancient DNA reveals fate of the mysterious Canaanites
Genetic evidence suggests the Canaanites weren’t destroyed after all
(首圖來源:Claude Doumet-Serhal 博士 – Sidon 考古遺址)
https://technews.tw/2017/07/31/i ... -modern-lebanonese/
大話耶经,大話基督教,大話天主教,大話耶稣,大話耶徒,全部大話精!!!
大話耶经,大話基督教,大話天主教,大話耶稣,大話耶徒,全部大話精!!! ...
leefeng 發表於 2017/8/15 00:12

喪嗌一餐後,
你高潮黎咗未?
喪嗌一餐後,
你高潮黎咗未?
beebeechan 發表於 2017/8/15 10:18

唔通你高潮黎係靠一味喪哭?你在你屋企日哭夜哭??
太 6:34  所以不要為明天憂慮.因為明天自有明天的憂慮.一天的難處一天當就夠了

今次,我唔話阿稣錯晒。 有些明天的事,確係唔駛憂。例如,明天打邊條呔返工,就梗係明天打開衣櫃先算, 而且,通常我老婆都會同我揀埋兼打埋,完全唔駛我憂慮。

但係, 如果明天要做pitch,  您又係諗住不要為明天憂慮, 咁就梗係唔止痾拔甩,直頭賴拔甩。
回覆 1272# 沙文

相信這句的人,通常智慧不高;
    智慧不高的人,又真係唔好諗超過一日既憂慮,恐怕會overloaded。
Matt4:4        耶穌卻回答說、經上記著說、『人活著、不是單靠食物、乃是靠 神口裡所出的一切話。』

生存的基本條件, 食物只係次要又次要 。 透唔到氣,幾分鐘就埋單,冇水飲亦可支持幾日, 冇食物幾十日都未必瓜得。
http://www.businessinsider.com/h ... ithout-water-2014-5

至於冇神講野, 就更加冇問題
回覆 1274# 沙文

無血到腦都過唔到半分鐘。

http://hottopic.chinatimes.com/20160516001041-260809
都係呼吸最重要。譬如,急救時最緊要都係check住victim嘅respiration,而唔會咁屎窟痕睇下有冇血上腦。至於患者有冇食物,醫生就更加唔會研究
再者,美國佬咁多信耶稣,當年喺纳粹集中營救出瘦骨仙猶太佬,點解佢地又唔同猶太佬講"人活著不是單靠食物...
都係呼吸最重要。譬如,急救時最緊要都係check住victim嘅respiration,而唔會咁屎窟痕睇下有冇血上腦。至於患 ...
沙文 發表於 2017/12/15 13:33

可能因為無血到腦死得好快,所以根本唔駛check。
都係呼吸最重要。譬如,急救時最緊要都係check住victim嘅respiration,而唔會咁屎窟痕睇下有冇血上腦。至於患 ...

高級模式 | 發新話題
換一個