返回列表 回覆 發帖

聖經錯謬補遺

過了安息日,鋪頭都唔開檔啦
The Shabbat, like all Jewish days, begins at sunset,

沙文 發表於 2015/5/12 06:44

耍白痴哩你

安息日不開舖唶
過了安息日,(下午三時便完 )為甚麼不開
您老婆搽香水時係咪除哂衫叫我搽架呢?

我地係講緊你老婆
Chevra Kadisha係男女授受不親咖嘛

你讀錯料哩
tahara 才是男抺男,女抺女

讀野讀醒d  好無?
您老婆搽香水時係咪除哂衫叫我搽架呢?

根本上打開個墳已經唔得:

都未玩Chevra Kadisha
基本上都未落葬
您讀野讀醒d  好無?

Men prepare men, and women prepare women.

沙文 發表於 2015/5/12 10:02

你真係無乜「襟聞腥屎」。
女人帶香料係去同耶穌淨身咩?

你老婆搽番梘先要剝光豬唶,
噴香水時唔係係嘛。

女人以為耶穌條屍放係洞內,隔左個安息日,應該會好臭,
所以咪加碼添  d香精闢下屍臭唶,有話用香精來淨身咩?!
加香精唔使男女授不親既。

tahara 先男洗男,女洗女。
您讀野讀醒d  好無?
您講咩都冇用,猶太拉比Ari Enkin講授猶太鹹魚處理程序:
http://unitedwithisrael.org/the- ... preparing-the-body/

沙文 發表於 2015/5/12 10:02

貼條拎托能咩。。。
係咪睇唔明想我解俾你聽?
回覆  beebeechan

您獻醜譯哂佢娛樂下大家都好喎

t。
tahara完咗之後,姊妹們就要幫主耶穌吹簫
因為驚佢唔夠僵硬.
沙文 發表於 2015/5/12 14:03

係咪你唔覺意漏左口風,
暗示你有生理問題,下下都要吹先可以硬咁呢

本人寄以無限同情。
原來您真係唔識睇番文經喎
16:1 had bought sweet spices, that they might come and an ...

開墳expose條屍亦唔啱猶太例
沙文 發表於 2015/5/12 14:01

猶太人唔興瞻仰遺容,你就搞出 'expose' 條屍。

即係咁,你條蕭一直留係褲襠內,可唔可以話你露蕭呢?
耶穌一直係墓內的話,又點會叫  expose?
原來您真係唔識睇番文經喎
16:1 had bought sweet spices, that they might come and an ...

開墳expose條屍亦唔啱猶太例
沙文 發表於 2015/5/12 14:01

所以新約呃唔到猶太佬,淨呃到您就係咁解嘞

一世紀時的猶太人讀完都無異意,
幾時輪到你呢件2000年後,非猶太外外邦人來 gee gee 詰詰呢

你連同猶太人舐腳趾的資格也没有。不要臉地來談他們的風俗
一世紀時的猶太人就黎得閒讀您本騎哩經lu ...
沙文 發表於 2015/5/12 23:58

唔係流行, 又點會有咁多山寨版福音呢.
係喎,成四本山寨版福音。又瑪竇糕、又馬爾谷、路加若望,講泥講去三幅屁。

In the real world, 兵丁會諗:「條粉腸話就話保住我地啫,佢响彼拉多大人面前有幾大牙力,大家心知肚明。咪啦,要臭屎密冚又唔係好難,俺去偷同釘十字架兩條友其中一條屍,隊佢入去耶穌個窿,搲爛塊面封番舊石,好過叫我地認全隊人瞌晒眼瞓。我地死口話成晚乜事都冇發生,到時門徒話佢番生都冇人信,咁先係保我們無事。銀錢又袋袋平安,強盜條屍唔見咗,又唔關我地事者也。」

============================ ...
沙文 發表於 2015/5/13 05:52

咁你寫本沙文忽音哩,看可以賣出多少本。
或者放在旺角,偶有強國大媽緊急時撕幾頁來閔屎的。
紅毛泥石屎, 係羅馬發明,在共和國時代後期到帝國時代已歷百多年:

所以,若然真係有耶穌墓葬這回事,祭司 ...

紅毛泥石屎, 係羅馬發明,在共和國時代後期到帝國時代已歷百多年:
http://en.wikipedia.org/wiki/Roman_concrete
所以,若然真係有耶穌墓葬這回事,祭司同巡撫唔想鹹魚被盜,咁佢地應該会派一隊工兵用石屎封住舊斷龍石,而唔係由得佢碌黎碌去,阿茂阿壽,辰時卯時鍾意就碌開佢參觀下,無任歡迎、三個大嬸心血來潮碌開佢入去玩下耶穌條賓周都得。

佢地之所以諗唔到用水泥封墓,純粹只係因為作者要方便劇情發展。所以,所謂"福音"書,用來抿屎都嫌硬,就係咁解嘞。

沙文 發表於 2015/5/14 00:22

你真係好唔識野。
葬耶穌的墓穴,是鐅出來的洞穴,係有錢佬借出來的家族墓穴。
日後家族有人死都係葬入內。
一墓葬多人。大豪宅黎,不是一屋一人的劏房。

用石屎封住個墓口?
霎戇哩你!
有錢佬借出來的墓穴先要封死佢,以免日後有錢佬個老婆妾侍同耶穌合葬,得閒就過床去逗下耶穌個春袋,又不合 ...
沙文 發表於 2015/5/14 03:09

你又再一次顯露你唔識野

一世紀時猶太人下葬墓穴是一年,
腐化後便會執骨, 第二次葬, 入住骨塚。

你對猶太人斂葬風俗又不懂, 卻又要講人地既風俗。
真係未死過。
所謂"福音"書,用來抿屎都嫌硬,就係咁解嘞。

沙文 發表於 2015/5/14 00:22

你肚瀉, 屙水屎時, 
用硬紙抿屎忽, 無咁易穿, 一手都係。

你又再一次顯露你唔識野

您話,"我, BB陳,同罗亚平小姐好熟,唔該大人畀佢條艶屍我袋住先,拎番屋企玩啦。"

沙文 發表於 2015/5/14 05:04

我幾時都話你「襟聞腥屎」唔夠。

亞利馬太的約瑟是乜誰,可以無預約就見到羅馬總督既?
而總督又會出黎見佢既呢?
約瑟可是猶太人中有頭面的,或甚至是彼拉多認識的人,(真係好熟呀) 不是三唔識七。

正如,你話同妙蓮大嬸去 Cobourg 考察建佛堂,亞抽水都樂意話用公款資助你哩。
旁人看來呢個版主,三唔識七都俾錢亞乜水去遊車河,溝大嬸。
有頭有面嘅人就唔會同耶穌呢聽釘10架燒鵝有瓜葛啦。所以此約翰只會係虛構人物
正如,入室弟子都要劃清界線3 ...
沙文 發表於 2015/5/14 11:55

歷史上的事,你當虛構。
現今虛構的事 : 「基督團體空運十萬本聖經去尼泊爾」,你就當真。

黑黑白白,是是非非,你都喪失了分辨能力了。
反得基多,上邊連你僅有的少少智慧都收回,退化了。
"有錢佬"家族墓地,居然會在刑場附近
沙文 發表於 2015/5/14 13:37

見識少,說話多是你做人最大缺點。

墓地,在甚麼地方有規限咩
紐約金融區便有墓地

幾萬美金一呎既地,你訓唔起。
9:38有亞利馬太人約瑟、是耶穌的門徒、只因怕猶太人、就暗暗的作門徒

既然"暗暗", 咁耶穌都瓜咗老襯,就更加冇必要變作明明,暴露身份,成為該亞法嘅下一個目標。
..
沙文 發表於 2015/5/15 02:37

你真係「講膠所」哩
現實生活既體驗全不符。

港府高官都唔會笠亂同泛民人仕依依泣泣哩。
有私交都要暗暗搞。。。
正如你同妙蓮大嬸 。。。。
現實生活既體驗全不符。
港府高官都唔會笠亂同泛民人仕依依泣泣哩。
尤其是泛民人仕瓜咗, 港府高官就更加唔 ...

港府高官就更加唔會同佢收屍
沙文 發表於 2015/5/15 02:59

你瓜左訓係街,無人理
食環處,醫務衛生署高官第一個出黎收屍。
絕對唔會讓你暴屍街頭。
收遲 d , 生果報都多野寫哩
冇錯,正是如此,這段又係呃唔到正宗猶太佬。安息日,根本就唔去得街:
Exo16:29 第七天各人要住在自己的地方、不許甚麼人出去。

沙文 發表於 2015/5/15 05:43

安息日不淮離家門的嗎?
不讀經!
經上是說安息日,猶太人不許離城2000肘的步距。
你搵唔到相關經文就開聲向我求助哩。。。。唔使客氣架
高級模式 | 發新話題
換一個