返回列表 回覆 發帖

聖經錯謬補遺

下半截:
在最小的事上不義、在大事上也不義。

這句經文又是未必一定的。例如, 瞞稅我是年年都會的, 但賣國呢?我始終沒有勇氣。
平日辦公室性騷擾Lucy更是天天的例行消遣, 但強姦她呢?我哪來的胆子?
又如,抽刀斷水間中都會去嫖妓調劑一下, 但金屋藏嬌包二奶, 他只敢說說而已
Don't know where God is but the Devil is in the details
下半截:

這句經文又是未必一定的。例如,
平日辦公室性騷擾Lucy更是天天的例行消遣, 但強姦她呢?我哪來的胆子

...
沙文 發表於 2010/10/24 19:55

因為你只是一個小男人。
當你變成有權有勢, 隻手可遮天時.....LUcy 便慘了
所以, 若要聖經無誤
請天主關照下細佬
Don't know where God is but the Devil is in the details
所以, 若要聖經無誤
請天主關照下細佬
沙文 發表於 2010/10/24 20:07

咁你咪努力向上爬, 爭取權勢囉...一切為了Lucy!!!!!!
最近引過一段經文
Luk 16:10人在最小的事上忠心、在大事上也忠心.在最小的事上不義、在大事上也不義。

我想提醒各位, 這是十分幼稚的想法.
沙文 發表於 2010/10/24 12:01

我睇過一齣電視劇,有個好鬼有錢既人,同對方講:
「每個人都有個價既……咁啦……」然後舉起一隻手指。
對方說:「想用一千萬買起我人格,我呸!」
有錢人:「係一億喎。」
對方把口中的飯吐出道:「……咁我都知道,人格其實都唔係咁重要既,識時務者係俊傑,良禽擇木而棲……」他把中國能應用的諺語都搬了出來,忘記了聖經的教導了。
「每個人都有個價既……咁啦……」然後舉起一隻手指。
對方說:「想用一千萬買起我人格,我呸!」
有錢人:「係一億喎。」
對方把口中的飯吐出道:「……咁我都知道,人格其實都唔係咁重要既,識時務者係俊傑,良禽擇木而棲……」

抽刀斷水 發表於 2010/10/25 17:13

有錢人心想:
一個為了一億便會出賣自己人格的奴才, 我才不會把我的家財給他管理.
(有錢人的家財是一千億)
回復 26# beebeechan

由於有錢人才不會把家財給他管理, 所以他根本冇機會在大事上也不義.
兲主等到頸都長, 聖經都係唔可以無誤
因為你只是一個小男人。
當你變成有權有勢, 隻手可遮天時.....LUcy 便慘了

閣下咁諗野,係咪犯左聖經某十咩既其中一條呢?
路人甲
閣下咁諗野,係咪犯左聖經某十咩既其中一條呢?
him1006 發表於 2010/10/26 16:46

在耶穌的教導下, 可改變人的犯罪念頭
能跟隨耶穌的話, 那當我在有權有勢時, Lucy也不會慘。
這就是耶穌所希望的。

也可以掉個頭說, 當耶穌的話盛行世上, 也當有人有權有勢時, 你也不會變得很慘。
在耶穌的教導下, 可改變人的犯罪念頭
能跟隨耶穌的話, 那當我在有權有勢時, Lucy也不會慘。
這就是耶穌所 ...
beebeechan 發表於 2010/10/26 17:28

好似成熟了一點, 恭喜!恭喜!
當耶穌再到世上,係想講聖經是假野
證據之一:聖經話耶穌會係peter仔班門徙死之前再黎世上,最後,peter仔佢地死左2000年,耶穌呢?
太忙?
證據之二:聖經話上帝7天造世界,恐龍從不存在?(注:聖經話一日一夜為一天,所以不存在1日不=1日既問題)
路人甲
當耶穌再到世上,係想講聖經是假野
證據之一:聖經話耶穌會係peter仔班門徙死之前再黎世上,最後,peter仔佢地 ...
him1006 發表於 2010/10/26 20:15

你能引番聖經既原文出黎的話
我就續點續句教下你, 話你知你點錯法
回復 32# beebeechan

耶穌
佢自己親自督導嘅宗徒都係大事不忠小事忠啦
在傳教小事上就忠
但三鍋唔認耶穌, 在大事上就奸過石堅嘞

若然佢認, 當場就地正法, 咁就成就唔到傳教小事....真係都幾難做
所以, 唯有都係揀尐小事黎義, 在大事上就不義啦
talking about 宗徒唔認主, 又係暗藏聖經錯謬

點解伯多祿指下鼻個話唔識耶穌就個個都信佢?橫豎猶達斯依斯加略都收咗水, 當場扣查伯多碌, 補多廿皮叫猶達斯認一認人都好易啫, 有乜理由會咁易甩得身咖? 電影業每下愈况, 當觀眾係儍嘅編劇就耐屎中都會有, 但係都唔好太過份嘛

有時, 用下少少腦便知係咪有人在亂吹哩.
(兲基就係欠缺了這個兲份, 聖神七恩中, 佢地少了七恩)

點解伯多祿指下鼻個話唔識耶穌就個個都信佢?橫豎猶達斯依斯加略都收咗水, 當場扣查伯多碌, 補多廿皮叫猶達斯認一認人都好易啫, 有乜理由會咁易甩得身咖? 電影業每下愈况, 當觀眾係儍嘅編劇就耐屎中都會有, 但係都唔好太過份嘛

有時, 用下少少腦便知係咪有人在亂吹哩.
(兲基就係欠缺了這個兲份, 聖神七恩中, 佢地少了七恩)

沙文 發表於 2010/10/26 22:31

講錯謬, 真係好難有人及得你囉

原來某年維園的六四集會, 溫爺爺爺微服參予, 當時無人認出來。
不是事後溫爺爺自己講出來, 跟本無人知他當時在埸。

人地講左俾你聽勒, 你現在才馬後炮質問六四大會當時點解唔請溫爺爺上台發言!!?

看來你真的欠了七恩中的幾恩
回復 35# beebeechan
您谷屎上腦啦陳便秘

係人都睇得出台上嘅華叔係假扮咖啦
七恩齊欠
回復  beebeechan
您谷屎上腦啦陳便秘

係人都睇得出台上嘅華叔係假扮咖啦
七恩齊欠 ...
沙文 發表於 2010/10/27 10:23

咁戇居既帖
真係要抄低佢先, 可以遺臭萬年
等你無得編輯, 刪除
咁陳便秘谷屎上腦由是萬古留芳
順帶再分析落去, 其實伯多碌流馬尿這場戲, 極為胡混. 乃聖經錯謬之代表作之一

當晚在革責瑪尼園, 打鑼打鼓拉人, 而耶穌黨羽相當齊人, 要將之一鍋熟, 如甕中捉鱉

但係, 祭司家臣同精通醫學之羅馬佬唔知係咪同陳生一樣食咗屎, 居然只拉耶穌一條友

既然可以拉您佢都眼光光望住您拍下羅友走人, 咁點會事後又追您呢?所以, 伯多碌係冇理由唔知, 就算佢指住鼻哥話耶穌係我契哥, 都唔會拉佢嘅,駛卵又唔認又流馬尿咩?

幾十蚊買本聖經, 作尐咁嘅古仔俾我睇?您唔好做午夜場, 我一定割椅
小弟唔中意引聖經,但係我為引一次:
馬太福音16:28 :我實在告訴你們、站在這裡的、有人在沒嘗死味以前、必看見人子降臨在他的國裡。
http://truthbible.net/
http://truthbible.net/biblehorror/missedbibleprophecy/
路人甲
高級模式 | 發新話題
換一個