返回列表 回覆 發帖

聖經錯謬補遺

單眼就無哂距離感,支刺晌咩位置就搞唔清楚,咁點去掉啫?

支持鼓勵每位離教者 › 閹割神父 刻不容緩 ‹
那個時代有急症室既咩?
回覆 1272# 沙文

相信這句的人,通常智慧不高;
    智慧不高的人,又真係唔好諗超過一日既憂慮,恐怕會overloaded。
回覆 1274# 沙文

無血到腦都過唔到半分鐘。

http://hottopic.chinatimes.com/20160516001041-260809
都係呼吸最重要。譬如,急救時最緊要都係check住victim嘅respiration,而唔會咁屎窟痕睇下有冇血上腦。至於患 ...
沙文 發表於 2017/12/15 13:33

可能因為無血到腦死得好快,所以根本唔駛check。
都係呼吸最重要。譬如,急救時最緊要都係check住victim嘅respiration,而唔會咁屎窟痕睇下有冇血上腦。至於患 ...

另有一段廣為流傳的扮有智慧quote, 係傳道書#3.
乜乜有時, 物物有時。看似好有「哲理」。

其實, 任何時間發生任何事,咁講都係啱嘅,根本就冇內容。落雨有時,唔落雨又有時,駛L您教咩
沙文 發表於 2020/10/27 00:41

已故離教者填詞人黃霑寫咗句「變幻原是永恒」就交待哂啦。

所以話離教係智慧既開端,霑叔一離教就得道於希臘先哲,投入佛教後體驗「諸行無常」,呢四個字同霑叔既六字真言,言簡意賅過「乜乜有時,物物有時」多多聲。不過未開啟智慧既基督徒,唯有靠呢啲反覆語句黎當做發現新大陸咁好有啟發啦。
回覆 2002# 沙文

你咁講係咪即係暗寸本網對你既幫助有困難的人花費大量時間精力不計成本無私助人既歌頌宣傳唔夠係咪?
你地要堅守在 [youtube][/youtube]之間只加 v=abcdefgh 的abcdefgh,之後的&beechan=sherman 要刪去。
回覆 2103# 沙文

咁教宗有病做乜要去醫院睇醫生?

教宗留院三日出院 笑稱自己還活著 - RTHK
回覆 2166# 沙文

但係又有啲動植物係無性繁殖,雌雄同體咁架喎,又有啲識隨環境而改變性別,又點解呢?
回覆 2172# 沙文

查實成set生物分類,係由人諗出黎架下話。
幾時一生物一票選天主?
回覆 2204# 沙文

你响呢度係假設咗天上既聲音運用「千里傳音」技術,地上全部人都聽到。

但原來仲有一種武功叫「傳音入密」,只限於特定接收者聽得到既。

咁天上就唔駛手指指啦,淨係靠聲音定位就可以了。

參考:金庸武俠中的「黑科技」武功:千里傳音和傳音入密,後者僅有兩人會用 - 壹讀 (read01.com)
聞說香港經濟唔係好掂,我們這些精英很樂意幫手出橋
沙文 發表於 2023/10/4 23:12

搞活夜經濟就得啦,同b sir度咗好耐架喇:

紅燈區暨自由吸煙街

依家仲爭一位精英幫手掃走班道德L咋。
高級模式 | 發新話題
換一個