返回列表 回覆 發帖

聖經錯謬補遺

回復 47# beebeechan
蜑家雞見水就話冇計啫
佢行水都話得, 都好難唔係蜑家佬
西門彼得一刀切咗祭司馬仔隻耳,耶穌就趁機扮好人:太26:52   耶穌對他說、收刀入鞘罷.凡動刀的、必死在刀下。

其實, 條粉腸正一係攪屎棍,點解西門彼得會藏械嘅呢?係耶穌教唆佢地,當埋條褲擸架生:
Luk 22:35        耶穌又對他們說、我差你們出去的時候、沒有錢囊、沒有口袋、沒有鞋、你們缺少甚麼沒有.他們說、沒有。
耶穌說、但如今有錢囊的可以帶著、有口袋的也可以帶著.沒有刀的要賣衣服買刀。
我告訴你們、經上寫著說、『他被列在罪犯之中。』這話必應驗在我身上、因為那關係我的事、必然成就。
他們說、主阿、請看、這裡有兩把刀.耶穌說、夠了。

到掹出來用, 佢又話唔好
點解西門彼得唔一刀插入耶穌屎忽窿:「您屎忽痕,等徒兒幫您捅兩嘢得啦,搞咁多嘢做乜?」

我出一題徵求最佳答案
十幾個宗徒, 點解耶穌認為兩把刀就夠呢?
Don't know where God is but the Devil is in the details
回復 51# beebeechan

冇可能, 基督教並唔係咁注重衛生嘅組織

Mat 15:2 你的門徒為甚麼犯古人的遺傳呢.因為喫飯的時候、他們不洗手。
雖然inductive reasoning話到明唔保證一定啱

但係講出「凡動刀的必死在刀下」嘅人, 運用induction就實在太離譜, 照計宗徒係絕對唔會信佢嘅
動刀的死在箭下有大把
動刀的死在槍下又得動刀的死在10字架下又得
動刀的, 又不一定冇機會壽終正寢

要點樣死, 真係您噏得出都有

宗徒話信佢, 很明顯係不忍hurt到佢嘅弱小心靈啫
Don't know where God is but the Devil is in the details
回復 55# beebeechan

好簡單啦, 廣東人講嘢就冇咁笨7嘞
佢唔話
凡擔屎的必唔偷食
凡大富豪必打跛腳都唔使憂
您時間幾錢擔呀?
回復 62# beebeechan

睇幾耐?
嗱, 您都識話唔係條條嘢都必長過清明上河圖

所以,您都默認唔係凡動刀的都必死在刀下啦
回復 66# beebeechan
您有善果多,先送得俾我啫
好啦, 您默認就得啦
回復 73# beebeechan

口德我就時常積啦
但不會入錢罋咁自私
一定同各位分享

關於拉人封艇之夜, 尚有一些細節可以看出, 成件事乃屬子虛烏有, 只係一個作得唔好嘅古仔

耶穌條茂利在邪路晒冷期間招搖過市, 係一個常擅自出入聖殿的公眾人物, 聖殿服務團隊中一定不會冇人認得佢, 所以根本冇理由要俾錢猶達斯認人, 此其一

猶達斯自己拍心口話督耶穌出來, 司祭都冇理由信晒佢, 點知你係唔係老點我,是但找個陳先生話係耶穌呢?若要猶達斯點相之後又由祭司馬仔點相, 咁不如唔駛猶達斯, 慳番卅皮叫雞好過, 此其二

經文表示, 祭司法利菜佬其實一早想郁佢, 咁, 佢地冇理由會估到有個猶達斯稍後會做25仔, 佢地會派狗仔隊12個時辰監視呢班gang的行踪,所以, 又係冇理由要猶達斯話俾佢地聽「耶穌今晚係客西馬尼園飯局呀!」咁白膠痴的情節, 此其三

所以, 呢個古仔根本係冇可能嘅
我姓陳, 陳振聰也姓陳
我同佢是不同的, 難道龔女仕的遺產也有我的份身兒?
你把我和他說是同一道, 因為都 ...
beebeechan 發表於 2010/11/6 03:39

您估我地係司祭,您話唔係就信您咩?
此類3次不認乜, 指下鼻哥人地就信的童話故事,擺到明係老作嘛
因此, 我們並不會因您好似伯多碌咁, 自己宣稱「我同佢是不同的」就排除您就是陳振聰這個可能性
羽毛輪廁,
一唔講屎眼, 你連文筆都變得不通順
beebeechan 發表於 2010/11/6 15:07

您識得唔寫錯字先學人講通唔通順啦
回復 98# beebeechan

紅酒呢尐cheap嘢最啱您跟風扮有品味啦
閻王注定您3更死, 例不留人到5更
但上帝做嘢就吞pok過閻羅王,有時都會hup眼瞓, 遲咗一年半載sent牛頭馬面

創6:3 耶和華說、人既屬乎血氣、我的靈就不永遠住在他裡面、然而他的日子還可到一百二十年。

話口未完, 有950歲嘅挪亞, 之後有多位條命長過上帝條尾的人仕:
11:22 西鹿活到三十歲、生了拿鶴.
11:23 西鹿生拿鶴之後、又活了二百年.並且生兒養女。

一直到近代都有:
http://en.wikipedia.org/wiki/Jeanne_Calment
http://en.wikipedia.org/wiki/Shigechiyo_Izumi
紅酒的確可以是藥.....笨蛋!
beebeechan 發表於 2010/11/8 04:53

所以您成日去pharmacy問有冇紅酒賣就係咁解嘞 唔好阻住人做生意啦陰公
回復 123# beebeechan

紅酒係藥酒, 藥房點會冇呢?
您平日品嘗的紅酒, 必定係在藥房買
若然撞到冇紅酒賣之藥房, 您就在褲袋淫一本聖經出來同佢理論:「紅酒的確可以是藥酒...」
著名的馬太效應, Matthew Effect 固然係一種社會現象, 但其所根據之經文, 卻是基於甚為幼稚的假設

Mat 25:14天國又好比一個人要往外國去,就叫了僕人來,把他的家業交給他們。 按著各人的才幹,給他們銀子。一個給了五千,一個給了二千,一個給了一千。就往外國去了。 那領五千的,隨即拿去做買賣,另外賺了五千。那領二千的,也照樣另賺了二千。但那領一千的,去掘開地,把主人的銀子埋藏了。
過了許久,那些僕人的主人來了,和他們算賬。
那領五千銀子的,又帶著那另外的五千來,說,主阿,你交給我五千銀子,請看,我又賺了五千。主人說,好,你這又良善又忠心的僕人。你在不多的事上有忠心,我把許多事派你管理。可以進來享受你主人的快樂。
那領二千的也來說,主阿,你交給我二千銀子,請看,我又賺了二千。主人說,好,你這又良善又忠心的僕人。你在不多的事上有忠心,我把許多事派你管理。可以進來享受你主人的快樂。
那領一千的,也來說,主阿,我知道你是忍心的人,沒有種的地方要收割,沒有散的地方要聚斂。我就害怕,去把你的一千銀子埋藏在地裡。請看,你的原銀在這裡。主人回答說,你這又惡又懶的僕人,你既知道我沒有種的地方要收割,沒有散的地方要聚斂。就當把我的銀子放給兌換銀錢的人,到我來的時候,可以連本帶利收回。奪過他這一千來,給那有一萬的。
因為凡有的,還要加給他,叫他有餘。沒有的,連他所有的,也要奪過來。
把這無用的僕人丟在外面黑暗裡,在那裡必要哀哭切齒了。

究竟主耶穌有冇資產管理、或者營商經驗嘅呢?佢個古仔based on 一個很理想化的assumption:「做生意就賺梗」,佢嘅心態就同一般打工仔以為只要有錢做生意就賺硬, 到時就唔駛挨騾仔。佢地唔知其實在現實世界邊有咁理想,你有capital五千就賺五千, capital二千就賺二千? 如果話冇投資就要罰, 咁有做但賺下蝕下結果啱啱break even又點計呢?輸錢又點計呢?

就算聽您話放給兌換銀錢的人, 唔好彩放咗俾雷曼弟兄, 咁主耶穌您係咪話寧願收埋在地裡冇咁嬲呢?您以為「你在不多的事上有忠心,我把許多事派你管理。」就好醒乎?您買基金都要睇disclaimer: 基金業績僅供參考, 過往表現未必會重現嘛。萬一五千同二千兩位基金經理都蝕清光,只有埋在地裡嗰位幫您保本, 您又另一副嘴臉嘅啫
回復 131# beebeechan

基金經理話cash is king,等金融海嘯先撈底都得啫, 或者主人剛發完爛渣炒咗佢第二日即刻傳出次按危機, 個基金經理等了很久這機會但可惜已被炒, 其他兩個賺5,000同2,000的基金又調頭蝕到喊呢
所以, 兲主真係唔好亂請基金經理
http://www.hkej.com/template/mag ... id=64&title_id=5501
有經驗的投資者, 在未投資在一間公司前, 都會睇睇個ROE。
係你咁膠, 先唔理。
你真係唔好亂投資囉, 你唔曉 ...
beebeechan 發表於 2010/11/11 16:14

就係有耶穌咁膠的投資, 先唔理:
"過了許久,那些僕人的主人來了,和他們算賬。"

返屋企先發現原來no pain no gain, 過了許久, ROE同春药一樣, 係會過期咖  :爽:
太9:17 也沒有人把新酒裝在舊皮袋裡.若是這樣、皮袋就裂開、酒漏出來、連皮袋也壞了.惟獨把新酒裝在新皮袋裡、兩樣就都保全了。

其實, 有大把人把新酒裝在舊皮袋裡。
想舊皮袋裝新酒而不裂開並不難,不要裝太滿, 豫留一些空間俾氣體發脹就得了。
下下都話要新皮袋,邊有咁多新皮袋?一有新酒就要新皮袋, 首先就是浪費:路16:1 耶穌又對門徒說、有一個財主的管家.別人向他主人告他浪費主人的財物。

其次,造新皮袋係要劏羊的, 而好牧人要點呢? 不但不劏羊,仲要劏自己:
約 10:11 我是好牧人、好牧人為羊捨命。

今為了裝新酒, 又浪費又劏羊, 咁管家點好法呀?牧人點好法呀?
高級模式 | 發新話題
換一個