返回列表 回覆 發帖

聖經錯謬補遺

beebeechan你都傻得夠混。
hellboy 發表於 2011/4/8 13:43

有沙文係到, 我真不敢當
加埋你, 我最多都係坐第三位
真版亞當語 科學家:非洲方言是所有人類的母語

巴別塔古仔中,上帝最騎哩之處係:本來我們只係打算係咁意起一個塔就算,無謂太鋪張,變亂口音之後,而家反而結果有幾多個塔呢?上帝真托塔。

沙文 發表於 2011/4/17 10:39

巴別塔,「 巴別 」是通往神的門咁解, 一個十分驕傲的名堂。
所以...神要它倒下。

人類21世紀起的高塔, (應當比巴別塔高, 用水泥鋼筋喎...)
但命名上, 不是是否巧合, 或受聖經巴別塔故事的影響, 無一個敢膽採用一個挑戰神的名號了。
既然不是向神靈的挑釁, 讓你留低又點話

歌頌天主的建築, 起更高都無有怕
回復  beebeechan
通往神的門,即是主耶穌講嘅窄門啦。上帝想人入此門黎揾佢,恨都恨唔到

後世肯去揾上帝 ...
沙文 發表於 2011/5/20 00:32

要前往天主那處, 是要行天主的路, 過天主的門,
不是行人的路, 過人的門
你明未呀?
細蚊仔要自己出街,應該要事先話畀父母或監護人聽。您去正經 嘅地方,聖母唔會唔畀您去嘛,係都要鬼鬼鼠鼠偷雞?講低一 聲:「俺聖堂去也,唔駛煮我飯。」好難咩?沙文 發表於 2011/9/24 05:49

猶太人十二歲就是成人,成家立室。成人出街要問過亞媽?
這個比喻作得極其不倫不類。因為佢將宿命的philosophy包括了在內: 首先,若是釣魚還說得過去,但網魚,魚並非自願入網。只因游得慢了才被天使捉到,咁就同自願信教的原則相悖。

.
沙文 發表於 2011/10/14 02:02

用釣魚比喻上天國更不合理, 不吃肉的的魚不會被釣到, 咀細的不會被釣到。
釣魚者一早便打算捉那一種魚類.
用網便不分種類, 泥鰍與老鼠班都會一同入網, 救恩是不會分種族身份的。
唔會好似你咁一心只係想要老鼠班, 泥鰍唔想要。

所以淫虫文, 粗口文, 人渣文想信耶穌, 都不會被拒絕的。

魚並非自願入網
所以傳天主的道是要主動, 魚不會自動入網, 不下網永無魚獲。
福音不給帶到人前, 人永不會認識天主。
其次,「揀好的收在器具裡、將不好的丟棄了。」

沙文 發表於 2011/10/14 02:02

經文又好似無話好魚, 與不好魚..是用經濟價值來定啵。
可以賣好價的魚(班)便是好, 下價魚(泥鰍)是不好....只是你邪惡念頭下的衍生概念
而且,以前就懵盛盛,以為盬好有寶,其實盬對人損害極大,係高血壓、心腦血管疾病、肥胖之成因:

沙文 發表於 2011/12/20 21:06

所以我話你識野唔得全面, 單眼佬睇世界咁。

人體缺鹽會有低納血性症, 症狀正是懵盛盛, 反應慢, 講野經過大腦都無用, 因為低低地, 經常抽筋, 易累。
好似你咁
太 5:13 你們是世上的鹽
所以,阿穌叫信徒做盬

我以為你會話耶穌叫門徒做人要鹹鹹地, (使唔使加水, 濕濕地?)
創19:26  羅得的妻子在後邊回頭一看、就變成了一根鹽柱。

今日得閒, 又等我教下你, 你睇錯左乜哩.

創19:26  羅得的妻子在後邊回頭一看、就變成了一根鹽柱。

睇下耶穌點解呢段經先:
路加福音17:31

•  但在羅特從索多瑪出來的那天,火及硫磺自天降下,消滅了所有的人:
•  在人子顯現的日子裏,也要這樣。
•  在那一日,那在屋頂上,而他的器具在屋內的,不要下來取;那在田地裏的,同樣不要回來。
•  你們要記得羅特的妻子!

在火山爆發, 火及硫磺自天降下的時候, 羅太不是急急逃命, 還捨不得家中的財物名牌珠寶, 要回頭取回,
結果便是給火山灰埋了, 變成「鹽柱」。 幾千年前的人還未有火山灰這個名詞嘛!

今時今日, 仲有羅太呢類人架:

消防救羅太, 羅太救LV

麻甩佬話: 4G鹹相, 唔救唔得!

完全冇鹽就唔得,
沙文 發表於 2011/12/31 13:14

拿, 所以你從我到又學識左一樣野勒, 係咪?

,好似世界完全冇基督教又唔得,因為少咗笑料。.
沙文 發表於 2011/12/31 13:14

淨係你已經夠哂笑料哩.

所以孱仔穌嘅經學認真唔掂就係咁解。經文話回頭一看就變鹽柱,佢就錯解作取甚麼器官; ...
沙文 發表於 2011/12/31 13:19

唔知你想翕乜蠢
(唔見你一排, 你腦袋又退化多左少少, 無理性就梗架勒, 現在還加上詞不達意)
您諗嘢向來唔識轉彎,唔知係慣常現象黎啦。
沙文 發表於 2011/12/31 13:25

我頂天立地, 一柱擎天, 
唔似你轉彎末角, 耷頭耷耳
沙文 發表於 2011/12/31 13:35

俾條。。。。。。連。。。我, 托咩!
有話就翕哩
乜 "divi filius"-- 係上帝個仔咁解咩?
真係:

咁 Dei filius 又解乜?

(識多少少先來狗翕)
凱撒就歸凱撒?咁基督徒交稅有幾順攤呢?

各位老細,您地唔會連一間在下列走稅天堂註冊的公司都冇卦?
Berm ...
沙文 發表於 2012/1/17 01:07

我 d 小本生意, 開間雜貨舖都要海外註冊?
誇唔誇左d 呀?

就係因為您冇offshore,貴寶號做極都發唔大咯
沙文 發表於 2012/1/18 11:33

所以咪凱撒就歸凱撒, offshore 歸 offshore 囉
你知唔知你實在翕緊乜蠢
沙文 發表於 2012/1/19 11:40

我們日用的飲食、在適當時賜給我們。
即係在不適當時便不會給, 你繼續捱餓哩.

我們日用的飲食、預早賜給我們。
日日俾新鮮野你, 唔使你食雪櫃隔夜野, 唔好咩?

我們日用的飲食、隨時賜給我們。
我們日用的飲食、時時賜給我們。
不會時時有, 不會隨時有, 等你知道在天主俾你既時候, 你就要把握機會, 過左就無.
現在天主就俾緊你一個救恩機會勒
.

我們日用的飲食、無論如何要賜給我們。
我們日用的飲食、一定要記得賜給我們。
地下有金, 都要你識貨, 同埋你肯烏低去執.

聖經,的確係有好多奧秘嘅。
我們日用的飲食、今日賜給我們。

朝早12:00am 禀神,在11:59:59 pm賜畀您,都係今日。
您因住哽死 ...
沙文 發表於 2012/1/19 23:19

當然係今日哩
古時猶太人的一天, 不是由00.00 hr 開始架
知識貧民!

好采你遇上我呢個比你識得多既人, 教識你唔少野
無效。您都唔係用猶太曆守安息日,
沙文 發表於 2012/1/19 23:31

聖經說: 六日工作, 一日休息歸於神
無話一定要星期日。
高級模式 | 發新話題
換一個