返回列表 回覆 發帖

聖經錯謬補遺

聖經又夠無話一定要六日工作啦。
沙文 發表於 2012/1/19 23:37

聖經話人離開了伊甸園就要做到隻狗咁, 身水身汗先有得食。
你瞪大你未瞎的眼讀清楚聖經先哩。
所以聖經狗噏,笑甩下巴
大卵把人唔駛做啦
沙文 發表於 2012/1/19 23:41

大卵把人唔駛做啦---因為佢地大輪哂, 有權有勢有銀, 可以要人做埋佢個份, 佢印印腳。
這是不公義的開始。

天主把人趕出伊甸園, 無話要給人一個公義的世界啵!
天主把人趕出伊甸園是要受苦, 悔罪, 不是去嘆世界
嘆世界要返入伊甸園。
係呀、好似孱仔穌就係咁咖嘞
沙文 發表於 2012/1/19 23:44

如果講孱, 講體能, 霍金一定孱過你, 不過, 霍金既智慧好你好多倍!
你只是 KingKong 一隻
嗱,七日之中,一定有一日係安息日。邪傻瑕係咪需要一個私人助理提點佢呢?

沙文 發表於 2012/1/19 23:57

又膠性發作哩。。你
乜安息日是叫你坐係到, 殘廢咁咩?
洗車軚哩。
回復  beebeechan

安息日是否叫您瞓响度開工?您就唔識嘞
睼下猶太佬點教啦
...
沙文 發表於 2012/1/20 00:12

挑。。。又俾條拎托咩
你睇完話我知哩
係咪又是睇不明, 想我幫幫眼?
點幫呀?您得就唔駛求我睇完話您知哩
沙文 發表於 2012/1/20 00:15

我一邊睇, 一邊讀俾你聽嘛
你盲盲地
您出得到聲先算啦
沙文 發表於 2012/1/20 00:19

都係怕出聲你都聽唔清囉。
搵個靚助聽器先哩。
其實,咩畜類潔淨,猶太佬係要等到摩西時代才有决定(Lev 11), 在此之前,上帝以為挪亞識得揀潔淨動物,只係一廂情願。况且,挪亞又非猶太佬,咩畜類潔淨,都唔係佢嘅責任。
這個聖經烏龍,反映出挪亞這個故事主人翁,無非只係古代猶太部落的猶太情意結投射。

沙文 發表於 2012/1/20 17:45

你既出帖也是反影出你不識野唶.

大洪水前, 諾厄被天主稱為「義人」。 能叫作義人, 即諾厄能遵守某些規矩來生活, 不然, 「義」甚麼?
托拉沒有一一列出這些規矩, 不等同當時就是無規矩可依。 那時的人是有一套口轉的法典, 在猶太人古藉中便有提及。
有一點,係對聖經認識不深之所謂「教徒」很容易忽略的,新約時代,聖經已引進羅馬佬計時系统,即現今吾人所採用的以12:00am為一日之始。

沙文 發表於 2012/1/20 17:45

所以話你沙膠, 即是沙膠。
今日香港是用引進羅馬佬計時系统, 不等同傳統的曆法便不用, 不然, 過兩天你不要慶祝大年初一耶?
 (一月一日不是過了新年了嗎? 膠!!)
至於聖教會對方舟理論之驗證,對大家亦有一些啓發。

一直以來聖教會都有熱心人士負責研發方舟實物,但全部 ...
沙文 發表於 2012/1/26 21:19

蠢到把幻人幻事當真
沙文很羡慕那些可以「o趙完鬆」, 搖兩搖, 爽爽完便可甩身的公。
孔子叫人喪父便要在家守喪三年, 不然便是不孝子.
一樣是與時代脫節的事囉.
你試下同老闆告三年假丫.
回復  beebeechan

然友反命,定為三年之喪。父兄百官皆不欲也,故曰:「吾宗國魯先君莫之行,吾先君亦莫之行也;至於子之身而反之,不可。
..
沙文 發表於 2012/2/5 06:46

你又來玩斷章取義耶?
宰我離開孔子後, 孔子就媽叉宰我哩....
宰我出。子曰:「予之不仁也!子生三年,然後免於父母之懷。夫三年之喪,天下之通喪也。予也,有三年之愛於其父母乎?」

點解你唔睇埋下邊?
同猶太妹塊布一樣: 證據不足嘛。孔子都唔敢當面媽叉,要等佢行轉背先講其是非,正因為此
宰我未必生係生三 ...
沙文 發表於 2012/2/5 07:58

挑。。。孔子話唔守喪都得添。
「女安則為之」
咁猶太婆死都唔拎塊布出來,叫摩西流鼻血個陣抹完順便送一塊畀佢咪得咯 ...
沙文 發表於 2012/2/5 09:33

今夜盛排筵宴,
准擬尋芳一遍,春已去時,問甚紅深紅淺。
不見,不見,還你一方白絹。
呢d 石器時代既帖, 依家先出土, 作回應?
out 哂哩
你仲有無睇比石器時代既帖歷史更悠久既聖經?
抽刀斷水 發表於 2012/11/20 01:02

梅瑟寫托拉時, 人類應該是青銅器時代未期, 鐵器時代都黎緊
邪儍瑕把口話要如何如何眷顧猶太佬, 其實經文中常露出馬腳包藏禍心陰陰濕濕陷害猶太佬.
佢利用當時health d ...
沙文 發表於 2012/11/29 00:30

又即係咁, 燒豬肉都係燒烤食品, 可以致癌.

唔知當年你娶左老婆, 三朝回門時有無搭舊燒豬咁呢?  莫非.......無? (又真係有d人唔搭舊燒豬架啵)
你去查查回番舊燒豬既象徵意義係乜, 定要想毒害岳父岳母咁解?

所以, 你也要去查查天主吩咐以色列人要用火烤羊, 不要用水煮的象徵意義是甚麼矣.
講起上黎又真係冇--- 佢係孤兒, 所以唔駛回外家
其實所謂「象徵」也者, 無非都係攞個意頭之類的8婆思維,  ...
沙文 發表於 2012/11/29 01:27

唔會只因為你無乳豬食, 民間習俗就變成8婆思維既
您講得到解放軍除綠帽我就話您啱
===============================================================
况且, 如前所論證, 猶太奴隸之待遇其實甚優厚, 包括:

1: 居者有其屋     一家一主 12:7 各家要取點血、塗在喫羊羔的房屋左右的門框上、和門楣上
2. 食者有其羊     只係担心食唔哂成隻羊 12:4 若是一家的人太少、喫不了一隻羊羔、本人就要和他隔壁的鄰舍共取一隻、你們預備羊羔、要按著人數和飯量計算。
3. 放者有其假    而且係全体一齊放, 連on shift都費檸事 12:16 頭一日你們當有聖會、第七日也當有聖會、這兩日之內、除了預備各人所要喫的以外、無論何工、都不可作。
1986 ...
沙文 發表於 2012/11/30 04:16

所以話你一點管理常識都無,抵你撈唔起。做唔成管理階層架勒
一班奴隷, 唔俾屋佢地住, 唔俾足夠野佢地食, 個個骨瘦如柴咁時, 鬼有生產力, 唔托得, 唔推得, 唔拉得, 唔擔得, 連扑野都無力哩。

養到班美男子健健碩碩, 埃及貴族婦女空虛時都可執件填補下嘛。。
女既, 更加要有波有籮, 有前有後哩
高級模式 | 發新話題
換一個