返回列表 回覆 發帖

聖經錯謬補遺

仲有一個笑話。
若果我老婆、老母一齊跌落水, 無論救邊個先, 我都係除衫先至跳落水。
但係聰明的宗徒就本來 ...
沙文 2019/12/15 19:18 提交

彼得跳落水唔係去救你老婆老母、
係去歡迎貴賓,老細。
你老細召你入房照肺時你都披番個 jacket,扣番粒鈕先死狗咁行入老細辦公室哩。
回覆 1380# beebeechan
國父,係國之父,唔係國人之父吖嘛。您解都未識解。
此稱號又確是好勉強, 點解冇人叫孫秋綺做國姑姐?
回覆 1381# beebeechan

所以信親耶穌精極有限。
咁游埋去箋落湯雞咁, 乜respect都冇L晒。
而且盡顕基督教的自私心態。自己一條友埋去, 唔理同門師兄弟。
仲有, boss來揾佢地, 係乞食
1:5 耶穌就對他們說、小子、你們有喫的沒有。他們回答說、沒有。

游到埋岸兩手空空都冇嘢孝敬。

成隻船喺度, 叫師兄弟撑埋去, 趁機正衣冠、明得失, 咁咪吾會濕dadad失態, 又有貨交咯死蠢
回覆  beebeechan

所以信親耶穌精極有限。
咁游埋去箋落湯雞咁, 乜respect都冇L晒。
而且盡顕基督教的自 ...
沙文 2019/12/15 23:54 提交

少.....
你都唔睇劇本,一味爆肚,俾導演媽爆你哩。
彼得唔係諗住去做落湯雞,
係以為好似師傅咁在水上行。
佢原則上冇錯咖, 不過計錯時辰
其實水上行並不難 係人都得。小心唔好跣親
http://doronnof.net/files/kinneret.pdf
Don't know where God is but the Devil is in the details
佢原則上冇錯咖, 不過計錯時辰
其實水上行並不難 係人都得。小心唔好跣親
...
沙文 2019/12/16 04:47 提交

行上水仲容易
$2 港鐵就搞掂
行上水並不容易。耶稣就成世也文也武, 其實連粉嶺都行唔到。

仲有一件事唔記得講解
21:3        西門彼得對他們說、我打魚去.他們說、我們也和你同去。他們就出去、上了船、那一夜並沒有打著甚麼。

打夜魚, 要揾支大光燈照住吸引魚入網先得,佢地齋兜兜咁網就梗唔掂。因為魚夜晚都瞓覺,但會被光吸引。所以,宗徒請來扮復活耶穌的人士,乃是一位比佢地經驗豐的漁民,並非有甚麽神通。到天光,用#1376我提及的條件就可以網到魚。並冇任何神跡
Don't know where God is but the Devil is in the details
21:

打夜魚, 要揾支大光燈照住吸引魚入網先得,佢地齋兜兜咁網就梗唔掂。因為魚夜晚都瞓覺,但會被光吸引

沙文 2019/12/16 09:35 提交

你又係識少少扮代表。
你屌得魚少。
魚係怕光既,唔會俾大光燈吸引。
夜間才出没既魚更加係見光就走...釣碌柒咩。

得閒跟我去釣下夜魚,我教教你。
妖睇見您就寒酸,您咪買悟起fishing light, 開声我送聖誕禮嘞
https://notsealed.com/underwater ... act-fish-squid.html
妖睇見您就寒酸,您咪買悟起fishing light, 開声我送聖誕禮嘞
沙文 2019/12/16 11:20 提交

你呢啲咪又係屋、樓不分既死撐辯法囉。

識釣夜魚既係 用LED綠光、藍光燈,
唔係光瞪瞪、放白光既大光燈
您識碌柒, 驶L一定綠色? 唸經您就或者得。漁船作業您都未見過https://www.ledsuniverse.com/fishing-boat-lighting-for-commercial-trawlers-and-navigation/

魚怕光? 教會臭史就怕見光。喺度乱噏24
魚怕光? 教會臭史就怕見光。喺度乱噏2 ...
沙文 發表於 2019/12/16 15:01

人地網一大網魚都唔使用燈引魚啵
您識碌柒, 驶L一定綠色? 唸經您就或者得。漁船作業您都未見過

魚怕光? 教會臭史就怕見光。喺度乱噏2 ...
沙文 2019/12/16 15:01 提交

你以為班漁民係盲俠聽聲咖?
開工就梗係要開燈照明哩。
各位網友,as you can see, for some reason, 教徒由於被宗教occupied, 所以common sense比常人差很多,無論做咩職業都唔會好掂。
好似彼得咁,話名係漁民,但以佢嘅water skills, 我好懷疑咯。
要游埋岸禮貌地greet boss, 一般水上人都唔會著衫跳落水咁笨七。正確做法係,既然當時打大赤肋,只須將衫捲埋一舊放boatside,然後make a silent entry,再用一隻手攞番件衫,將之舉出水面,用一隻手兩隻腳游水,咁埋岸後就有乾衫著啦。

所以,我認為彼得根本唔係真正的漁民,佢嘅職業係聖經作泥掩飾靠宗教呃飯食蠱惑仔。
各位網友,

要游埋岸禮貌地greet boss, 一般水上

沙文 2019/12/16 15:54 提交

睇睇劇本先好喎
耶穌老細當時在岸邊咩
我唔驶,我識背
您就要睇。睇埋夜釣燈飾,喺我面前扮識嘢都要似小小
https://www.fishinglightsetc.com/blog/does-color-matter-for-fishing-lights/
我唔驶,我識背
您就要睇。睇埋夜釣燈飾,喺我面前扮識嘢都要似小小
沙文 2019/12/16 16:55 提交

挑...
賣夜釣燈用既梗係話盞燈有用哩。
你聽過纖體舖會話佢地既消脂療程係無銀用既未有?

唔通你個腦筍仲未生得闔,有條罅,所以諗野未夠成熟。
您唔講我真係唔醒起我真係未見過有教會話冇上帝顧播
琴日又係我有小小心郁想信主
點解次次都係您救咗我?again 一謝再謝三謝
妖其实您係唔係國際無神論confredationl派來的無間agent您唔怕同我講
您唔講我真係唔醒起我真係未見過有教會話冇上帝顧播
琴日又係我有小小心郁想信主
點解次次都係您救咗我?ag ...
沙文 2019/12/16 21:50 提交

你講野九五搭八啵
高級模式 | 發新話題
換一個