返回列表 回覆 發帖

delete post

呢舖我支持你
呢個組長, 以為用人的力量, 便可改變人, 使某某都返教會勒..咁
沒有聖神的參予, 人鮮有由不信變成信的.

有時我都好不認同基督教會的小組討論。
將小組內某人的內心, 家事, 傷痛, 內疚...等通通倒到檯面上, 任人觀摩。
組長是否有足夠的心理輔導訓練去帶領整個討論, 和事後有安撫和平復組員的心理狀態的專業知識呢?

帶領得不好的組, 很易變質成文革時的批鬥大會咁囉.

好心....做著壞事

是否在基督教內, 不返A教會, 就等同無教會可返先?
閣下又有否弄清楚, 返教會, 是為了甚麼先?
教會內的主角應是人, 還是神?

這種以人際關係蓋過了人神關係的教會.....都是不健康的, 不是耶穌所說的教會.
基基幾得意的,凡有好事發生的都一定同「神」扯上關係,要去感恩,又話神幫左佢地呀
但我起facebook寫住「 ...
AmiHO 發表於 2010/11/2 21:13

掉轉話說
反基何嘗不是壞事就歸神旨, 神的反智安排
好事就歸功於人, 是自己努力, 是應份得到的。
同樣也是:依D叫做輸打嬴要囉!
嘿,你咁都可以駁到
我好少見到基基會公開多謝佢阿爸阿媽含辛茹苦咁養大佢支持佢
好多時都只見到基基小事 ...
AmiHO 發表於 2010/11/2 21:25

你見既基基無咁做唶
我見的有啵

嘿,你咁都可以駁到
駁到你, 都係因為你講野唔成理唶.
阿爸阿媽每天要受老細氣要博老命咁搵錢養你,
..
AmiHO 發表於 2010/11/2 21:25

今時今日, 你可有見過「阿爸阿媽每天要受老細氣要博老命咁搵錢」而不一定是為要養仔女未呢?
可能始終我太有思想了,根本無法真心信耶穌
我最後都是忠於自己,無法再扮演「基督徒」,我唔想再虛偽落去!
我都想自己可以唔諗咁多野,一心信落去,但我沒有辦法欺騙自己
原來我無辦法令自己去渴慕「神」,甚至我無辦法令自己認同基督教!!
落地獄就落去吧!何必為虛幻的天堂去做假的人!!
當初返教會只是想得到別人的支持,想得到別人的關心同認同
但是時間一久,原來我發現我自己只是活在一個好虛假的世界中,又覺得我自己十分之虛偽,成日假認同別人,但唔係真心地認同別人的
我只是想做返我自己而已!!

AmiHO 發表於 2010/11/2 21:37

這正是我所說的: 返教會, 是為得到人-人的關係, 不是人神的關係。
當中, 聖神並無參予。
這種關係...是不會長久的。

好比男女之間的關係, 只有性, 上床
關係也不會持久的/

信神.......當聖神在工作時,
你便感受得到架哩
到時先來信哩.
時機未到卦,

係咪有人放了屁?
咁臭既?
返教會, 只會得到跟一d 有問題既人既關係lor..
那個被人紐曲了既神. 不聽也罷.

kwongyauleung 發表於 2010/11/3 03:00

那你如何找到「那位不被扭曲了」的神呢?
絕對同意時下不是所有講耶穌的都是「教會」。
宣講的是亞媽都唔認得既耶穌。
佢阿媽又的確同佢唔係好熟, 未必認得
Mat 12:48 衪卻回答那告訴他的人說:「誰是我的母親﹖ ...
沙文 發表於 2010/11/3 05:02

急症室有很多人候診, 有流過血的 , 有發高燒的, 有咳嗽的, 有暈眩的.....
有人對急症室護士長說: 你亞媽同細佬來了, 想快點看醫生。
護士長馬上為他們開路? 我亞媽, 要睇先? 真孝順囉.
或是:
誰是我亞媽, 呢到個個都係我亞媽.
(呢個真不孝了?)

邊個做得岩, 你話勒, 我都廢事多言。

反基反到好似你咁懵盛盛的, 實屬稀見。

唔識聖經, 又學乜人左引經, 右引經呢?
只有自露其短,

就是陌生人,護士長也應先對進來的患者評核評核才分類。說不定他媽中風,正正要立即治理。 ...
說不定亞媽想說這醫院快要倒下
dye 發表於 2010/11/3 11:00

「說不定」的就不要拿來當真的說...好無?
反基就係衰呢樣
回復  beebeechan

我等「神」咁耐,佢都無感動我
算把啦,我同「神」無緣無份了!! ...
AmiHO 發表於 2010/11/3 13:34

現在無咪無囉
緣份到時, 一撻著
Jesus’ Mother and Brothers
1) 媽媽只是要談談,不是「想快點看醫生」
2) 沒有人在流血,講道,不是看病

46 While Jesus was still talking to the crowd, his mother and brothers  ...
dye 發表於 2010/11/3 10:55

耶穌告訢旁人, 事奉天主, 上天國的事, 是不用, 也不能靠關係的
回復  AmiHO

很欣賞你既坦白同面對現實. 

如果所有基督教徙都明白到..等左咁耐都係白等而放棄. 
...
kwongyauleung 發表於 2010/11/3 19:52

本來選擇了「等待」, 或「不等待」都是個人自由, 個人旨意。
可是, 選擇了「不等待」的人去取笑仍在「不等待」的人, 便是不對。
也許是選了「不等待」的人都不知決定係咪對, 所以十分希望「等待」的人是錯的, 好使自己的選擇看似明智一點?
"也許是選了「不等待」的人都不知決定係咪對, 所以十分希望「等待」的人是錯的, 好使自己的選擇看似明智一點?"  
haha  也許吧..

kwongyauleung 發表於 2010/11/4 10:36

我都不肯定架
留番俾你自己反省反省哩

In the ditch falls the blind that is led by the blind.
[1583 B. Melbancke Philotimus 165]

信, 與不信.....幾時都是留給當事人去決定。

落咀頭去叫人不要信的人, 與
落咀頭猛叫人信的盲基.......其實都是一個模樣唶...一般的思維, 一般的腦袋, 一般的見識, 一般的智慧
總之抱住 " 唔係全部基督徒 都咁差" 呢個心態, 最終會害死自己.
不過呢D 死賤種基督徒 會提升你既 EQ, 你 ...
Alice 發表於 2010/11/4 18:59

人地差唔差, 我不論
你.........我就覺得極差矣

以你的個人仇恨, 不愉快經歷...通通投射到別人身上
你有病, 需要心理輔導哩
作為基督徒的,都好應該反省為何會有人對基督徒這個身份如此反感。

抽刀斷水 發表於 2010/11/4 19:49

話也可以掉轉頭說
為何有人可以與基督徒和睦共處,
而有些人卻一見基督徒便眼生在頭上呢? 築起高高的圍牆呢?
高級模式 | 發新話題
換一個