返回列表 回覆 發帖

遭神職人員性侵 上百人齊聚梵蒂岡控訴罪行

沒有魔鬼,那有上帝???
沒有罪案,那有警察???

但... 認為教會協助掩蓋罪行,無意解決問題。...  那是必然的.. 教會當然是聖潔的..  如果唔係咪自打嘴巴?..

事實上.. 抑壓性就會被性所反撲..  每一個人都係從性而黎的..   教會授過講性是罪..去抑壓人..自己都要去抑壓性...   咁多年來..千千萬萬既人受害..   

回歸自然一點吧..
真架??? omg....

真係好變態...
閣下是否未懂分清甚麼是
性,
濫交, 行淫

天主無反對人類有性,
性行為也不等同濫交, 行淫

你的性教育很 ...
beebeechan 發表於 2010/11/6 20:39

====

閣下是否未懂分清甚麼是"反對" 什麼是"抑壓" ?  
進修一點中文吧..
愛滋病的蔓廷, 是因為不用套, 或是性濫交呢?
閣下始未不分啵?
beebeechan 發表於 2010/11/6 20:41

愛滋病的蔓廷, 就是愛滋病的蔓廷...  沒有什麼原因的. 因為愛滋病所以唔俾"濫交"???
濫不濫由誰定? 有沒有標準?  聖經的就是標準 ???
跟據科學調查,祈禱是沒有用的..你信嗎??
你會把頭埋在沙堆裡便當無事嗎?
好了, 濫交不是由聖經來定, 是否由你來定便是好標準?
那你應如何釐定「濫交」先?
係咪一星期扑少個三個女 ...
beebeechan 發表於 2010/11/7 03:05

你明白到沒有所謂標準就夠了.. 不是說對定錯..只是不能肯定.  所以聖經既話語是怎麼了解,很大程度取決於解釋既人.  變化誤差亦太大了..  

人生是活的.  經典是死的.  

不過你是聰明人. 對你黎講應該害處不大.
那希望你老婆一星期混了三個男人一夜情, 你也不會罵她是大淫婦囉 -->
講真,我真的不會.  而我也有這種自由.

真的, 人人的標準不同!

但上百人齊聚梵蒂岡控訴罪行....  我真的很同情這些受害人..
為甚麼你叫他們作「受害人」? --> 因為佢地唔係自願.
"一星期混三個男人" --> 有人自願去做..  但神父性侵,對方是自願的嗎?
神父插人屎眼,對方唔自願就是罪.   那麼基本的概念難道你也分不清..

有沒有了道德標準--> 你可以定嗎?
早陣了, 設計捉神父黃腳雞的中文研究生, 男人老狗一個來哩/
佢同神父搞野不是出於自願?
你講野囉 ...
beebeechan 發表於 2010/11/7 22:00

那個可能是吧..我不清楚.
但我唔覺得呢百幾個都係自願lor..
我就是問著你,
道德標準由你來定, 我不妥你
由我來定, 你不妥我
由聖經來定, 你話無理由,
由佛經定呀?
...
beebeechan 發表於 2010/11/7 22:02

基本上..只有不守當地法律 先會有人告你同罪成 會受法律 制裁. 聖經說的.你可以信,某人可以不信.
因人而異.

你既道德標準由你來定, 我既道德標準由我來定.  有什麼問題?
咁我想問你, 上梵蒂崗想索賠償的百多人, 是指神父強姦, 還是性侵先?
beebeechan 發表於 2010/11/7 22:04

對唔住,我真係唔知..我只是同情那些受害人.
那些本來相信教會是至善既地方..但最後落得如此傷害下場既人.   
無被神父強姦定被性侵..都是受害人.
這是你思想單純, 入世未深, 未懂帶眼識人唶.
耶穌也無說過「教會是至善既地方」哩, 他的教會中, 便一早出 ...
beebeechan 發表於 2010/11/8 02:47

這是你思想單純, 入世未深, 未懂帶眼識人唶.
--> 不是我.. 是他們.
耶穌也無說過「教會是至善既地方」哩, 他的教會中, 便一早出現了一個壞的門徒哩.
今日教宗也有說梵蒂崗內都受魔鬼滲入了。
中世紀的教會, 也不是一個至善既地方----乜你唔知咩?

--> 唔知呀.. 所以你講既野..就係神既道理..但如果錯左..就係.魔鬼滲入了
這解釋得很完美呢..  教皇都可以話..佢地既教徒性侵別人都是被魔鬼滲入了

haha..
天上的耶路撒冷, 才是至善的地方。
beebeechan 發表於 2010/11/8 07:13

對呀..不過如果不幸既事發生..都只不過係.. 魔鬼浸入吧.. haha
你開始知道你自己原來很多事都「真係唔知」; 「我不清楚」。
那就好了。
這是謙遜的開始。 ...
beebeechan 發表於 2010/11/8 02:17

呢個我從來都知.. 未知就係未知..
只是你成日覺你自己對聖經既野乜都知吧..
哈哈... 沙文知的也不少呢..
高級模式 | 發新話題
換一個