返回列表 回覆 發帖

[發問] 請問在基督教中,除了天堂和地獄外,還會有其他選擇嗎?

聖經中耶穌話死左就冇,唔可以番黎
him1006 發表於 2010/12/12 01:00

係咩?
係咪咁架?
你睇部乜野經? 錯版架?

經文說, 耶穌死後, 下降陰府三天, 向亡靈宣講。
陰府既不是地獄, 也不是天堂。

路加福音富心拉匝祿死後也在陰府後悔生死未及悔改, 希望托在天堂的祖先亞巴郎勸在生的兄弟早日悔改。

陰府是一個怎樣的「地方」, 聖經透露了很少。
己知陰府不像地獄, 不是永久的隔絕, 在內的靈魂也有感覺, 認知。
可能是一個緩存靈魂的區域, 有待耶穌再來時的死人的復活和接受審判。
天主教信經: 我期待死人的復活和來世的生命。

像 cache memory 或 recycle bin, 資料等待回復, 或永久的棄置。
咁係咪姐係代表著基督教也承認有前世今生呢樣野?
**Christ99 發表於 2010/12/12 08:24

前世今生 是佛教思想
基督教是今生與來世, 沒有前世

基督教與佛教共同的是: 人死非燈滅
記錯記錯,sor
him1006 發表於 2010/12/12 09:15

其實我都唔係好熟經文,
兇你一兇就「大」到你, 你當堂「縮窒」。
咁來生既我咪都係有前世,有d矛盾-.-
Guest from 113.254.187.x 發表於 2010/12/12 11:20

如來生的你, 尚記得你這一世, 咁即係你跟本未「死」? 個殼甩左唶
the game is NOT over ...yet.
我冇講話記得自己前世做過咩,但都知道自己有前世
   另外還可以透過催眠等方式記起自己前世做過什 ...
**Christ99 發表於 2010/12/12 12:22

咁你前世係乜東東?
乜可以通過催眠知道一個人的前世架咩?
(我未聽過)
高級模式 | 發新話題
換一個