返回列表 回覆 發帖

[瘋狂行徑] 吃「耶穌」的醋?鬱男潑妻汽油嗆:看祢怎麼救!

(2010/12/14 00:32)

抽按:點解教友要上前阻止,而不是集體祈禱解決問題?難道他們都不相信禱告的力量?

抽刀斷水 發表於 2010/12/15 21:38

祈禱不是行神蹟。
能行神蹟的特恩不是人人有。
抽按:點解教友要上前阻止,而不是集體祈禱解決問題?難道他們都不相信禱告的力量?

一班人集體祈禱, 例如為病危的某某祈禱,
那人後來起死回生, 變得精神奕奕, 由病床下來, 行走自如。
那力量是來自人「禱告的力量」, 還是來自 「天上」?

願光榮歸於父, 及子, 及聖神。

教會當眾拿汽油淋在妻子身上,男子還嗆聲「看耶穌怎麼救」。﹝圖/監視器畫面翻拍﹞
...

這是否說明了反基比盲基更無腦?
成功就係咁姐,如果祈禱與結果不符又如何呢?呢個失敗係咪都要歸於父, 及子, 及聖神呀? ...
抽刀斷水 發表於 2010/12/16 16:11

失敗也是歸於父, 及子, 及聖神......
因為人的祈禱意向不是父, 及子, 及聖神的意向
天主經曰: 願你 (天主)的旨意奉行在人間....
(是天主的旨意, 不是人的旨意。)

一個好父母也不是, 也不應對子女的每一個要求都會答應的, 是嗎?
咁祈禱黎做乜?
抽刀斷水 發表於 2010/12/16 20:02

祈禱者以允現支票的心態去禱告,
已經是說明祈禱不能每次都要按人旨意靈驗的原因。
祈禱不是一種買賣交易。

你每次對老婆講俏俏話都是只為了想上床爽爽嗎?
咁祈禱黎做乜?
抽刀斷水 發表於 2010/12/16 20:02

你養一缸魚, 有時都會花一分, 兩分, 十分鐘去欣賞一下魚缸內的魚罷。 若跟本永世都不會望一下缸魚, 那養魚做甚麼?

信天主, 有時都會花一分, 兩分, 十分鐘去跟天主一起。
若永世都不會與天主一起的, 信天主又為了甚麼?

祈禱不一定是「求」甚麼, 與天主同在便是.
即係有時求,有時不求啦。

求就知道啦,「奉主名求」,但未必有效;那麼不求時,內容會有些甚麼呢 ...
抽刀斷水 發表於 2010/12/18 20:23

甚麼都可以, 簡單如一句: "你好嗎?" 也可以
罵祂也可以
心中想說甚麼便說, 跟天主說話便是了.
回復  Alice

離婚手尾仲長過離教.....若然得嘅我都離咗啦
沙文 發表於 2010/12/19 01:14

你係唔舍得分一半身家唶.
楂頸就命哩
回復  beebeechan

天主天主, 唔知點解今日我屎忽有尐痕痕地, 您快尐同我ou 下啦, 阿孟 ...
沙文 發表於 2010/12/19 01:17

因為你吻屎不乾淨囉
天主派左好多條虫同你 ou 緊, 遲下生埋痔瘡
搵人通一屎渠哩

咁即是您都suggest唔好同天主講啦
沙文 發表於 2010/12/19 01:45

你鐘意向天主訴屎忽痕苦, 無乜唔妥既
或者佢免你有屎忽屁眼, 改由口中屙屎

既然冇唔妥, 您做咩又suggest搵人通一屎渠哩?
沙文 發表於 2010/12/19 01:57

搵個醫生也可以同你ou痕
高級模式 | 發新話題
換一個