返回列表 回覆 發帖

原來信左邪穌唔可以叫老豆架??

不要稱呼地上的人為父‧因為只有一位是你們的父,就是在天上的父‧(太:23,9)

做基督徒既老豆真係慘呀,我 ...
**Christ99 發表於 2010/12/18 18:44

大學有很多 Doctors。
你有病時是否到大學找 doctors?
"Dr" 是一個名銜, 不是指一種醫人的職業。

希伯萊人的 father 也是一個身份地位的稱號, 與師傅, 老師, 神師相若。
全段是耶穌在斥責法利塞人講一套做一套, 只為爭取名份尊稱, 實不配作為人民的 father。法利塞人有'father'之名無'father'之行實。

聖經文實在是強調要對生父尊敬:
申命紀5:16
應照上主你的天主吩咐你的,孝敬你的父母,好使你能享高壽,並在上主你的天主賜給你的土地內,獲享幸福。

馬爾谷 7:10
梅瑟原說過:『你該孝敬你的父親及你的母親;』又說:『咒罵了父親或母親的,應處以死刑。』
點都要比佢接觸一下,達到疫苗效果。
抽刀斷水 發表於 2010/12/18 20:18

反基也曾說過: 係咪也要比佢接觸一下毒品K仔索天拿水....達到疫苗效果?

天主要召叫一人, 不是他父母「允許」, 「不允許」的問題,
天主計劃, 父母也無能為力。
咦…
咁點解教堂入面仲會有「神父」,「father」?
點解唔改個第二個稱呼? ...
豬丫痾腎 發表於 2010/12/19 00:47

因為教堂內的神父 father 是做著師傅, 老師, 神師。

列王紀二, 厄里亞被提升天, 他弟子厄里叟追隨在後, 厄里叟一見,就呼喊說:「我父,我父!以色列的戰車,以色列的駿馬!」
尊稱師父為父。 厄里亞絕不是厄里叟的生父。

不同民族, 在用字, 字意上常有不同所指,
未說人有矛盾前先為自己增值一下會好一點, 免得把無知當成了智慧.
回復  beebeechan
解釋得唔合邏輯喎
地上的人又唔止法利菜佬啫
咁叫神師做father, 都係唔得嘅 ...
沙文 發表於 2010/12/19 02:02

係門口手指指過條友, 好多人稱佢做「大佬」,
佢係咪大佬 (拔甩巴打)呢?
原來聖經咁多矛盾架,真係愈睇會愈戇居,呢忽經文又撞個忽經文,又要本埋D咩歷史,基督各教分支又有 ...
**Christ99 發表於 2010/12/19 08:19

對一些人, 有嚴重眼疾

在未醫治好眼疾前, 要迫他看3-D影像實在是在傷口上灑鹽.

對於你這種心盲高傲自大的人,
在未醫好你的心前
要迫你看明聖經, 了解矛盾, 實在也是在你傷口上灑鹽.

(要怎樣醫理你的心盲高傲自大呢?)
我覺得非常奇怪:點解聖經唔直接講係法利賽人,反而用地上的人,唔通只有法利賽人係生係地上,其他人唔係? ...
阿修羅 發表於 2010/12/19 11:12

你睇番瑪竇福音23章, 這段之前是論著甚麼便明白囉
你不去看, 又如何了解?>
當聖經或神出錯時你地只會搵100段歷史、1000句借口去證明神是對的,聖經是對的
.
**Christ99 發表於 2010/12/19 11:09

那為甚麼有100個人, 1000句說:喂..你錯了。
你仍要堅持你一定是對, 你的理解是不會錯呢?
如你認我話你錯的理由不足, 你可以話俾我知, 由你來說服我!
你說得我服, 我不信聖經也可以架?
重反對埋進化論,寧願選擇相信沒有科學跟據的神話,不分是非,你地可有反醒過?
.
**Christ99 發表於 2010/12/19 11:09

如你有跟進本版在進化論的討論, 科學家的進化論也是一個神話,
你無反醒過唶
你地既然覺得聖經係神的話語,咁你地有冇遵循聖經的教誨?

點解聖經既教誨要遵從先?
現在除左你,還有人說我錯嗎?
    (不要跟我說沒有人說耶穌跟聖經錯,網上搵一搵都有大把,例 ...
**Christ99 發表於 2010/12/19 12:28

不如我們鬥貼連結,
看說聖經錯的連結多, 還是說聖經無錯的多好無? 網上搵一搵都有大把

你不要單著眼來看世界哩
例:http://hk.myblog.yahoo.com/messiah_pig/index?l=f&id=5

**Christ99 發表於 2010/12/19 12:28

呢個真係好例子, 亞張三李四既網頁也可作為參考依歸.....
怪唔知你反基反得咁易哩..
反基係好易喎
從來都未難過
沙文 發表於 2010/12/19 12:34

連你也做得的, 也不會難到去邊囉.
係呀,如果一個人完全未接觸過天拿水,又怎知那是天拿水?
抽刀斷水 發表於 2010/12/19 20:49

我想人是不需要先吃一口屎, 才知屎是不好吃的囉.
咁又未必。您試咗先向版友報導,咁先夠理性嘛
沙文 發表於 2010/12/20 00:52

等我萬歲...
全壇版友, 一人一件
出爐poo撻

預你沙文有兩件
人到我這裡來,若不愛我勝過愛自己的父母,妻子,兒女,弟兄,姐妹,和自己的性命,就不能作我的門徒徒‧凡不背著自己十字架跟從我的,也不能作我的門徒(路:14,26-27)

仲話耶穌心地好的人, 掙開眼睇睇聖經有幾矛盾啦
.
葉仔 發表於 2010/12/20 15:32

你不把眼睜大一點, 真是睇唔到野囉!

耶穌教人愛人, 甚至愛仇人, 為甚麼突然間要人恨自己父母弟兄先? 呢dee矛盾你唔覺得有問題?
睇其它「矛盾」就咁眼利?
實際上你對眼只睇到一些矛盾, 對另一些矛盾視而不見, 豈不是是你的問題大一點?
霉虱都儍儍地嘅
人地俾仔鬧已經夠慘啦, 仲要俾個仔您捉去殺頭
沙文 發表於 2010/12/20 21:33

如一個衰仔, 衰到要父母在眾人面前指証衰仔不敬, 要處死。
呢個衰仔都唔多使可憐。

正如有日你亞女要在法庭前指証你強姦性侵佢, 你都真係會是賤精一名矣.
阿beebee san,夠啦,有失聖徒體統,而見討論並無結果,已經完全離題。
jimmychauck 發表於 2010/12/21 01:31

你的出帖, 更不見如何地對題, 完全是浪費網絡資源
阿beebee san,夠啦,有失聖徒體統,
jimmychauck 發表於 2010/12/21 01:31

有問聖徒該有甚麼體統呢?
不是聖徒是否不需要這體統?
回復  beebeechan

你講, 你係咩身份??
葉仔 發表於 2010/12/21 10:33

我講, 你聽住
我係香港永久居民身份, 身份証三粒星
高級模式 | 發新話題
換一個