返回列表 回覆 發帖

[新奇發現] 黑耶穌巡城 百萬菲人爭睹

岩丫,
開始思考下, 你..係點由來

你話唔係亞當個後袋唔緊要, 最緊要你度到個服人的答案出來 ...
beebeechan 發表於 2011/1/19 12:06

其實人是點由來有幾個說法, 不過較人所接受是進化論. 不過你一定會話是神創論.
問題來了, 若是神創的話, 應是那一神創呢? 怎麼你一定認為是耶和華創呢?

你比個令我服的答案啦!
你睇過本係乜版聖經?
神經版?

咪睇月光日報當憲報哩.
beebeechan 發表於 2011/1/19 12:04

枉你讀聖經, 連其他旁經都唔知! d友仔呀以前連好多法術都抽起埋, 你唔係咁都唔知呀?

仲以為你好叻添, 冇了聖經就如同啞了咁, 唔怪得你除了識講聖經, 股經, 其他都係廢話啦!
枉你讀聖經, 連其他旁經都唔知! d友仔呀以前連好多法術都抽起埋, 你唔係咁都唔知呀?

仲以為你好叻添, ...
葉仔 發表於 2011/1/19 15:15

閣下咪亂拋書包哩,
甚麼是旁經?

教會認可的12本旁經中, 也沒有包括任何猶太人的傳說篇。

舊約旁經的書目包括:《以斯拉續篇上、下卷(1 & 2 Esdras)》、《多比傳(Tobit)》、《猶滴傳(Judith)》、《以斯帖記補編(Rest of Esther)》、《所羅門智慧書(Wisdom)》、《便西拉智訓(Ecclesiasticus or Sirach)》、《巴錄書及耶利米書信 (Baruch and the Epistle of Jeremy)》、《三童歌(Song of the Three Children)》、《蘇撒拿傳(Story of Susanna)》、《比勒與大龍(The Idol Bel and the Dragon)》、《瑪拿西禱告文(Prayer of Manasses)》,以及《馬喀比書上、下卷(1 & 2 Maccabees)》。

你要寫一本人類探月行實, 也會加入嫦娥登月為人類第一次踏足月球的實証了?
閣下咪亂拋書包哩,
甚麼是旁經?

教會認可的12本旁經中, 也沒有包括任何猶太人的傳說篇。

舊約旁經的書 ...
beebeechan 發表於 2011/1/19 20:55

咁咪好似歷史上冇耶穌呢個人出現囉! 如果你真係識推敲就好喇!
咁咪好似歷史上冇耶穌呢個人出現囉! 如果你真係識推敲就好喇!
葉仔 發表於 2011/1/20 10:35

新約不是旁經, 是正典
有四部福音, 宗徒大事錄, 保祿, 伯多祿的書信都有提及耶穌的行實, 不用甚麼旁經。
有超過十本著作說有耶穌這人。

在一方面, 你可以將猶太人的一本神話書當成真人真事睇, 所以說有莉莉芙這人, 是亞當首任老婆,
那為何另一邊廂卻又不信四部福音, 宗徒大事錄, 保祿, 伯多祿的書信說有耶穌呢?
又是另一次的自打咀巴..摑..摑
新約不是旁經, 是正典
有四部福音, 宗徒大事錄, 保祿, 伯多祿的書信都有提及耶穌的行實, 不用甚麼旁經。
...
beebeechan 發表於 2011/1/20 10:56

你果d宗教大事錄呀, 哈碌呀, 我全部都當故事睇喎, 我只係同你講緊故事!
我又點自打咀巴呀???
都有好多書講菩薩啦! 你又會唔會話冇觀音菩薩呀??
你果d宗教大事錄呀, 哈碌呀, 我全部都當故事睇喎, 我只係同你講緊故事!
.
葉仔 發表於 2011/1/20 11:10

哈....
看來九成你係不知宗徒大事錄是講甚麼囉。
是講宗徒們在各地行神蹟的事呀?
哈....
都有好多書講菩薩啦! 你又會唔會話冇觀音菩薩呀??

.
葉仔 發表於 2011/1/20 11:10

這個留番你去佛版, 看佛徒點答你
哈....
看來九成你係不知宗徒大事錄是講甚麼囉。
是講宗徒們在各地行神蹟的事呀?
哈.... ...
beebeechan 發表於 2011/1/20 13:35

有咩神蹟呀? 真係唔知喎!
回復 48# beebeechan

哈哈...如果你話你耶神是真, 人家話佢菩薩是真, 咁咪滿天神佛囉! 不過我又唔會反佛教喎,
因為人地佛教冇耶教咁自大, 咁殘暴喎!
有咩神蹟呀? 真係唔知喎!
葉仔 發表於 2011/1/20 14:44

哈...
你咪俾我批中, 批死囉。
不知經, 卻學人批經.
回復 51# beebeechan

你估我係你呀? 聖經迷!
回復  beebeechan

你估我係你呀? 聖經迷!
葉仔 發表於 2011/1/21 10:18

論聖經, 我的確比你知得多
回復 53# beebeechan

所以我覺得你好可憐! 睇咗聖經咁耐都唔知係假野, 可能呢d就叫做抽離唔到啦!
冇架啦! 你以後都擺脫唔到聖經! 咁就一世, 真悽涼!
回復 54# 葉仔

擺脫唔到Darby
And there shall the beasts of the desert meet with the jackals, and the wild goat shall cry to his fellow; the lilith also shall settle there, and find for herself a place of rest
高級模式 | 發新話題
換一個