返回列表 回覆 發帖

耶穌哥

一係貼堆奧賣葛既廢料當回應?
(呢樣係 dior 拿手好戲哩)
就好簡單, 你話聖經俾人加左鹽加左醋勒..
咁你講得出是在那些地方是給人加了鹽醋的嗎?
你講不出, 豈不是 ...
beebeechan 發表於 2011/1/18 12:48

新約都係唔同人唔同時期寫的, 個個都係人云亦云寫的, 冇一個人真係見過耶穌, 更冇一個係12門徒,
舊約都係猶太人拜佢地的耶和華吹噓有幾大能.
真實的根本就冇出埃及記, 摩西可能都係虛構人物!

我就唔會信呢d屎尿屁!
唔係真係人講, 你又跟人尾講那種反基呀?
俾我批中?!
beebeechan 發表於 2011/1/18 12:49

你係先知呀? 批中?

我實實在在告訴你: 你批錯了!
新約都係唔同人唔同時期寫的, 個個都係人云亦云寫的, 冇一個人真係見過耶穌, 更冇一個係12門徒,
舊約都係猶太人拜佢地的耶和華吹噓有幾大能.
真實的根本就冇出埃及記, 摩西可能都係虛構人物!

葉仔 發表於 2011/1/18 12:54

哈......批中
呢dee咪就係典型既人云亦云囉

有人話新約係黑猩猩寫架....你都會照單全收, 向人講番出黎咁囉.

我比較客觀, 乜都想要有証明,
你有嗎?

你如可証明若望福音不是若望寫的?
無架?
咪係人云亦云囉
係咪聽公眾四方街個無牙大叔講既呢?
你係先知呀? 批中?

葉仔 發表於 2011/1/18 12:55

要估你的行為, 不用先知都估到哩...
用點常理便知你下一步想點行
你係先知呀? 批中?

葉仔 發表於 2011/1/18 12:55

我都好很希望係我批錯了.
可以看看你的精明理據到底是甚麼
唔逼你勒...
俾三日時間你去度
我成日都係到, 你度掂就返黎哩
哈......批中
呢dee咪就係典型既人云亦云囉

有人話新約係黑猩猩寫架....你都會照單全收, 向人講番出黎咁 ...
beebeechan 發表於 2011/1/18 12:58

如果你呀大叔咁有牙力, 咁耶教咪就係世上最有力的宗教囉!
好可惜係, 你地宗教從來比唔到真憑實據出來, 約櫃呢? 石碑呢? 假屍布呢?
都是虛有同造假的!
我才沒你咁得閑等聖靈進我的身軀啊! 傻子!
我都好很希望係我批錯了.
可以看看你的精明理據到底是甚麼
beebeechan 發表於 2011/1/18 13:02

在自我幻想的虛構裡護教, 都唔錯吖!
清醒一點吧!戰爭一定死人!
有權者若是心術不正必定挾宗教之名、或理想、或某些主義!作自己的事!
有什麼出奇!
要探求的是每一個宗教、理想或主義,甚至哲理,是否對人有害。
是否損人利己!
若其內容不是,就不用批鬥了!
只是那些心術不正的人才是問題的所在!
那管是宗教或非宗教的理念!
加鹽加醋既咪係你呢種不求真既反基哩

可惜基教都係不求真
人云亦云.....將一個大話重貼幾百次過dee dior
好多無知既人, 睇多幾次就當左係真咁囉

ed咪係基教做緊既野lor
一係貼堆奧賣葛既廢料當回應?
(呢樣係 dior 拿手好戲哩)

反基野=廢料?
恐怕基教更廢
清醒一點吧!戰爭一定死人!
有權者若是心術不正必定挾宗教之名、或理想、或某些主義!作自己的事!
有什麼出奇!
要探求的是每一個宗教、理想或主義,甚至哲理,是否對人有害。
是否損人利己!
若其內容不是,就不用批鬥了!
只是那些心術不正的人才是問題的所在!
那管是宗教或非宗教的理念!

佛教有冇俾人拎黎做戰爭既藉口??
路人甲
看看藏獨,另有真佛在外漂流,不能回故居!

him1006 發表於 2011/1/18 16:29

在斯里蘭卡, Sinhalese佛教徒一直佔大多數, 認為斯里蘭卡是一個佛教國家. 基督教徒和泰米爾印度教徒受排擠.

Sinhalese 與拻泰米爾人(回教徒) 幾個世紀一向不和. 當地佛徒想驅走回教人, 不惜使用暴力.
2008年就發生過佛徒在斯里蘭卡北部, 血洗泰米爾人村落, 滅族式屠殺.

屠殺行動受佛僧支持, 佛僧更出面鼓勵, 佛僧主動參軍, 加入戰鬥

人, 行錯了路時, 不會是信那宗教便是好一點, 這宗教便是差一點.
佛徒也有暴力的一面.
我從來不會因此說佛徒佛教好戰....霸道
若事件發生在基督徒身上, 你就特別多野講?
感謝你既資料

被推倒了
路人甲
感謝你既資料

被推倒了
him1006 發表於 2011/1/18 20:49

宗教....需要思想, 默想....多過用把口
佛僧主動參軍, 加入戰鬥
beebeechan 發表於 2011/1/18 04:40

圖中參軍嘅邊位係佛僧呢請問?
兩個佛僧係度批閱文件啫
您揾唔到就梗係我從來都唔夠胆說佛徒佛教好戰....霸道啦
圖中參軍嘅邊位係佛僧呢請問?
兩個佛僧係度批閱文件啫
您揾唔到就梗係我從來都唔夠胆說佛徒佛教好戰....霸 ...
沙文 發表於 2011/1/18 20:59

唔係...
佢地可能去食齋, 在看菜牌唶
菜牌...
睇清楚d...
桌子既擺法....
明係登記野......
唔好up得就up.....
路人甲
這些文, 無論是基基, 反基老早見過哂哩
貼來貼去都是這個......
說明你無料而已
beebeechan 發表於 2011/1/17 22:14

說來說去也是說你死不認錯
單純語言糾正。

「三幅屁」,應是「三複被/三幅被」,意指三張被鋪,一模一樣,重覆的意思,興屁無關
jimmychauck 發表於 2011/1/18 01:30

聖經是「一複被/一本被」,意指一本被鋪,重覆的意思
高級模式 | 發新話題
換一個