返回列表 回覆 發帖

信左教的女朋友

與其叫佢離教,不如分手仲好啦,搵返個反基的女仔,包保唔駛憂!
樓主,你有無試過將你自己真正的感受和宗教立場坦誠地同心平氣和地同你女友傾?????
可能你女友感覺遲鈍,未察覺到你的唔開心,甚至以為你可以接受這個信仰
你由一開始就比錯左訊息佢,因為你跟佢返教會小姐個d,你又沒有堅決地拒絕跟佢返教會
你女友咪以為你已經接受和認同依個信仰,佢咪變本加厲地想將你變成同佢一樣囉

你快d去面對依個問題先啦,如果唔係你起度呻也沒有用的。
你唔同佢坦白,你一日都係咁煩架咋!
唔好為討好女友勉強自己,有乜唔開心咪攞出黎商量囉

p.s>>>>>還有討論區最好唔好咁強調上床依樣野,好易惹人地誤會架!
我女友中毒...中到....真係冇得救

....佢去到男女共存一室都話唔可以.....

你叫我點忍......火到我呢 ...
Guest from 14.198.43.x 發表於 2011/3/12 00:28

其實我覺得女方有權做d野去保護返自己,有權唔接受婚前性行為
因為婚前性行為的後果可大可小,大0既萬一佢有左bb,你又唔負責,咁佢點算??
就算你肯負責娶佢,都只是奉子成婚,而唔係因為愛對方而結婚,這種婚姻會有真正的幸福嗎??
你身為佢男朋友應該尊重佢有保護自己的行為,而唔係去指責她,你是不理解女性的會擔心會憂慮的情緒同矛盾而己,為了討好男友就不顧自己的將來的女人,這種女人會有真正的幸福嗎?
回復  AmiHO

個問題應該係未信教之前一直都可以,但信了教後就拒絕,呢方面落差比較大嘛。 ...
抽刀斷水 發表於 2011/3/16 15:46

如果不是宗教原因,而是個女仔突然間懂事左成熟左識諗左,知道愛自己緊要d,又點計呢??
個女朋友有權堅持不要婚前性行為,樓主你都應該有權堅持拒絕返教會拒絕她加諸比你的宗教要求,彼此尊重對一段愛情是很緊要的。只係樓主你當初唔識堅持姐!!我相信你肯去堅持的話,你女朋友點逼你都係沒有用的,大不了咪分手囉!!無左尊重,愛情是不會長久的!!
樓主,我想問你,你希唔希望你E+ ge女友
之前成日同人搞
你唔希望ge話點解要玩婚前性行為?
呢個唔只係from bi ...
Guest from 113.253.11.x 發表於 2011/3/17 00:16

男人係自私的動物來的,自己又會想去攪人地,但又會介意未來老婆不是處或者曾經有好多男朋友
話唔介意就係呃緊你啦,有邊個男人真心地唔介意女人的過去就真係好少有囉
最終d男人會睇唔起佢自己的女友比人搞過,就不會咁重視她了。

所以女人都係懂保護自己的好!!
師兄,你呢個諗法好中世紀喎!
阿修羅 發表於 2011/3/17 13:05

你錯啦,我係女人黎架,應該叫師姐至岩!

講返正題,我覺得能夠說自己介意老婆不是處的男人係好真誠的,個人係好坦白唔造作
反而成日話自己唔介意的人,我覺得可能有點虛偽
因為人始終都會有點完美主義,只不過現實永遠係不完美的,唔會有咁多處女處男比你選擇
就會催眠自己要做偉大d0既人,最後係會變成自欺欺人,起度呃自己逼自己接受她不是處的事實
當你一個人的時候,個腦有沒有閃過幾個念頭?例如話你女友如果未曾結過婚會更好?她是處女會唔會更加好? 只不過可能你用要愛她的理由通通都催眠自己接受依個事實而已要包容佢而已

其實有邊個男人唔想做自己的老婆第一個男人丫,只不過現實不太可能姐,咪退而求其次囉!

或者你同你女友吵大鑊個陣,唔小心衝口而出的說話,就反映緊你內心真正的渴望了!
講返正題,我覺得能夠說自己介意老婆不是處的男人係好真誠的,個人係好坦白唔造作
反而成日話自己唔介意的 ...
阿修羅 發表於 2011/3/18 12:18

唔好意思,可能我自己的經歷令自己諗野偏激左少少,如有得罪請見諒
我成日都諗如果我自己仲係處....可能我現在男友會珍惜我多d
講真..我分左手差唔多2星期有多了.我回想返好多時同佢嘈..

好多都係宗教價值觀既野..開頭仲係好多迷網.怨 ...
Guest from 14.198.43.x 發表於 2011/3/25 17:18

你女朋友只是用左最愚蠢的方法去令你就範
聰明的教徒想令人信教的話,應該係做好自己去感動到你信,而唔係用不斷壓逼人地信
最蠢成日逼人用嘈交的方法逼人妥協,就算比你逼到,都只係帶住木偶公仔返教會,而唔係真心地信耶穌,咁又有乜意思呢??況且信耶穌依家野係無得逼的!信唔到就真係無計!鬼叫你傳福音時講野咁無說服力咩!
高級模式 | 發新話題
換一個