返回列表 回覆 發帖

我係一個基督徒

果 D 咩耶穌撒旦一家親等等主觀而又不題證據的結論就唔好講啦.

我先來.

神是愛.
出位基督徒 發表於 2011/3/1 23:00

Hi~
我諗你發表得3個字,應該會覺得唔夠喉…
不如你解釋埋「神是愛」點解客觀而又有理據?
樓上既問題你都可以答下先~
神是愛點解會係客觀呢, 就係唔係我諗出黎, 係好多人都同意的. 理據就係, 聖經咁寫. 唔.
出位基督徒 發表於 2011/3/3 08:48

「好多人都同意」並唔代表客觀喎…就好似大把人都會認為飲牛奶對大人細路都有益健康咁。

你俾既理據係聖經寫「神是愛」,另外你又講到「愛是恒久忍耐又有…永不止息」,但係神有冇遵守呢一段愛既定義呢︰

-神唔准人類拜偶像,咁算唔算嫉妒?
-神要人類讚美佢既偉大同榮耀,咁算唔算自誇張狂,係咪為左自己益處?
-神仲對唔遵守誡命既人講,要抹糞在佢地面上,再同糞一起除掉,又算唔算害羞的事?
-神作為公義既化身,由阿當夏娃,到亞伯拉罕摩西,再到大衛所羅門…所有人犯了過錯的時候都會給予適當的懲罰教訓,佢咁樣係咪計算得好細緻,非常盡責?
-神雖然一直包容忍耐住人類既罪惡,但係終有一日神會再臨並施行審判,讓不信神的人放到火湖中,那時候愛是不是已止息了?

PS. 哥林多前書13章4-8節呢段經文其實我都好鍾意
回復 13# Guest from 183.179.203.x

人若是神這個世界會怎樣,可以參考一下古代中國的皇帝。
雖然兩者能力相差很遠,但是從性質方面來看是很類近的。
回復 16# 出位基督徒

答得好,恭喜晒!
你而家既思想已經非常完美,得以作神的僕人了!
回復 20# Guest from 222.166.209.x

但係我諗學得懂既人最後都會離教
回復 31# him1006

你可能有d誤解左。舉個例,老婆仔女唔聽話你可以綁住佢黎打,但係咁唔代表你唔愛佢地喎。
其實出位兄d point幾好。我睇完成篇16#之後真係笑到拍案叫絕

一般來說基基在閱讀聖經之前,都要先被灌輸「聖經就是神的話語」這個概念。
但是要"認識聖經"是不是一定需要這種概念呢?
又或者,應不應該有這種概念呢?
"認識聖經"會包括知道聖經的成書過程嗎?基督徒中有幾多人會知道摩西五經的故事內容是來自哪四種文獻?

PS.出位兄已潛水?
回復 72# E72

全部都是新約的經文…

舊約裡面有沒有提過聖靈的事?耶和華在舊約時代還未學會"分身術"嗎?

回復 75# 64891687

這幾段經文不足以說明神會分身術,只足夠代表神有精神分裂吧。

你幫你來個貼切點的解釋好了,其實會自稱"我們"的那個神的名字是叫"耶洛因",而自稱"自有永有的"的那個神就是"耶和華"。他們兩個左右合體後,就成為宇宙最強的"三一真神"了。

三一萬能俠會好D

基督徒謝飯時要說「感謝三一萬能俠,每天賜我大~雪~山~おろし~!」

PS. 總之以「神說過"us"、"我們"」來作解釋實在是太牽強了嘛~ 有沒有更確實的解釋?抑或還是那個「信」字?
回復 81# 64891687

益智題︰
小明昨天跟朋友說︰「喂去踢波啦!」然後他們去踢球了。
今天小明跟他的朋友小華和小陸在一起吃飯。
究竟昨天小陸有沒有去踢球呢?

明白為什麼牽強了沒有?
高級模式 | 發新話題
換一個