返回列表 回覆 發帖

大計劃:非基督教血淚史 - 相關討論

你都識話我係版主,梗係日理萬機架啦,
抽刀斷水 發表於 2022/9/26 11:18

你係日理一基, 不過呢個基有時都搞到你幾頭痕
沙勿略建議的宗教審裁, 是針對仍保持猶太教和回教的所謂基督徒 (因為當時話信基督領洗就有唔少著數, 但暗中就仍拜佢地既神)。 唔係針對, 逼當地印度教嚟信教喎。
beebeechan 發表於 2022/9/26 23:06

你係假設咗「聖」人係唔會講大話,但係自古至今向國王既請准既奏摺同現實不符,係經常出現既事,更何況宗教裁判所開始實行之日,沙勿略已經死咗,後人點樣落實,沙勿略只能瞓住睇。

沙勿略夠話果阿啲人排住隊咁畀佢受洗,日日做唔停添,你用常理推斷都知道,無端端又點會有大量人咁輕易改變信仰?

仲有呀,,,講明係punish converts accused of continuing to practice Hinduism or other religions...
唔係去審其他宗教既人啵
beebeechan 發表於 2022/9/26 23:06

表面改信,暗地裡又繼續原有信仰儀式,一個人要點樣先會咁做,明顯係有冤情啦包大人,你唔係咁辦案下話?

只係'involved'...你就吹到, 誇張到佢係主持人, 掌門, 幕後黑手, 外國勢力咁囉.

認就得喇,殺人,有時係唔駛親手染血咁去做既,做一個決定就可以架喇。

呢段唔隱知你想翕乜春夏秋冬
beebeechan 發表於 2022/9/26 23:07

係反駁你以為多人紀念沙勿略,就代表佢無做衰野,解釋返啲人係點組成。

1546年, 沙勿略還是一個修會的小小傳教士 (不講樞機主教, 連主教職銜都無) , 你估係今日咁揚名咩...
點解葡萄國王會聽一個寂寂無名既傳教士老點做野, 而唔係睇羅馬教宗既頭?
beebeechan 發表於 2022/9/26 23:08

都話咗政教合一呀大佬,無圖無真相,自己睇畫啦:
    https://artsandculture.google.co ... ntry/IAEXGfoAT44r-w

你拎嚟既資料都講到明建廟的地方那是葡萄牙控制的。
建寺時, 在宗教審裁最盛時,
還可以興建印度廟???

為甚麼果牙天主教會一方面要燒毀, 拆印度廟, 一方面又容許印度教徒建新寺廟?
beebeechan 發表於 2022/9/26 23:12

原有建廟之處被葡萄牙控制,後來搬到無被葡萄牙控制的地方:

Mangeshi Temple... had its origins... moved... to its present location... which was then ruled by the Hindu kings

不過,  事實是因為14世紀時, 受北方藩王的攻打而搬遷

那時葡萄牙人殖民統治都未嚟
beebeechan 發表於 2022/9/27 04:10

嗯,咁即係間廟既保存,唔關葡萄牙人格外開恩既事啦,只係因為佢處於葡萄牙人控制範圍之外。
支持鼓勵每位離教者 › 閹割神父 刻不容緩 ‹
你係假設咗「聖」人係唔會講大話,但係自古至今向國王既請准既奏摺同現實不符,係經常出現既事,更 ...
抽刀斷水 發表於 2022/9/27 10:27

成篇回應, 你都只係用「想就是這樣」的論點, 再無引喱引路了嗎? 無實質的「料」喇喎。
更何況宗教裁判所開始實行之日,沙勿略已經死咗,

你睇多咗野, 都知多少少。
不過好多人都唔知。
一講果牙宗教審裁就拎沙勿略出嚟揹鑊咁囉。
沙勿略夠話果阿啲人排住隊咁畀佢受洗,日日做唔停添,你用常理推斷都知道,無端端又點會有大量人咁輕易改變信仰?

無錯, 沙勿略在生在果牙時, 向上級回報過係領洗既人排哂隊, 成績唔錯。
你唔知點解, 咁我提供一啲原因俾你:
當時的印度原著民若入教
(1)取消印度教的社會階級觀, 受低下層歡迎
(2)取消寡婦陪夫火葬習俗 sati
(3)不用當殖民者的奴隷, 回復自由身
(4) 女, 寡婦也可以與男丁平等, 分家族內的財產

(今日天主教小學招生, 少少著數多5分咁大把, 有啲父母都嚟慕道扮下信先哩)

表面改信,暗地裡又繼續原有信仰儀式,

呢個就係宗教審裁既目的哩
無端端又點會有大量人咁輕易改變信仰?

沙勿略死後, 果牙宗教審裁出埸, 同時又有大量印度教徒歸皈, 你以為係人害怕受審, 怕死才信。

果牙大量印度教徒皈化,
(1)因為有沙勿略不腐的屍身,
(2)在1619年舊果牙城的 (Cruz dos Milagres)教堂出現奇蹟, 前來看奇蹟的人有病的都得不藥而癒。 有奇蹟作証...當然火了, 變成熱賣。

The fascinating story of the 'Cruz dos Milagres' in Old Goa
https://www.gomantaktimes.com/my-goa/art-culture/the-fascinating-story-of-the-cruz-dos-milagres-in-old-goa

在今日果牙天主教會, 每年二月廿三日都仍在紀念著呢件事…
係反駁你以為多人紀念沙勿略,就代表佢無做衰野,解釋返啲人係點組成。

你話每年紀念沙勿略的活動, 參予者都只係外來人, 不是本地人...
哇....啲人山長水遠都嚟紀念沙勿略, 更加說明佢功績真係好得民心....500幾年後既子子孫孫仲咁多人要敬重佢.

你都唔知你亞爺個亞爺係乜誰哩...葬係邊你都唔知。
原有建廟之處被葡萄牙控制,後來搬到無被葡萄牙控制的地方:

Mangeshi Temple... had its origins... moved... to its present location... which was then ruled by the Hindu kings

如係有宗教壓制既話, 唔好講搬廟, 連起間廟都唔哩...「後來搬」? 搬風濕哩!

你試下今日在祖國豎個十字架..睇下得唔得
不過,  事實是因為14世紀時, 受北方藩王的攻打而搬遷

那時葡萄牙人殖民統治都未嚟

嗯,咁即係間廟既保存,唔關葡萄牙人格外開恩既事啦,只係因為佢處於葡萄牙人控制範圍之外。

呢到唔係講拆廟搬婆羅神像, 點解間廟會保存到
係指出你拎出嚟既料:
https://journals.openedition.org/lerhistoria/8618
講既野係唔正確既。

屎人用屎料
呢個就係宗教審裁既目的哩
beebeechan 發表於 2022/9/27 12:03

既然係咁,離教信返舊教咪得囉,駛乜受裁判所折磨?

都唔知想話你單純定係智慧未開端好呢。

你話每年紀念沙勿略的活動, 參予者都只係外來人, 不是本地人...
哇....啲人山長水遠都嚟紀念沙勿略, 更加 ...
beebeechan 發表於 2022/9/27 12:04

都同你講咗果阿本地基督宗教信徒佔27%,另加外來人士,你睇下現政府對待天主教徒幾咁寬容丫。

一講果牙宗教審裁就拎沙勿略出嚟揹鑊咁囉。 ...
beebeechan 發表於 2022/9/27 12:02

殺人唔駛一定自己郁手既,何況沙勿略都係開咗個頭,雖然佢同葡萄牙國王都幾friend,但其後王室持續收到沙勿略啲o靚既信件要求成立宗教裁判所,都搞咗好耐先應承落實架。

屎人用屎料
https://journals.openedition.org/le ...
beebeechan 發表於 2022/9/27 12:06

你用一篇來自The Times of India既文章,就可以推翻成個OpenEdition? 跟手仲抹黑人地成個網站係內容農場?你都幾滑坡。你cross check埋其他資料未?點解要信你引果篇唔信我引果篇?

你頂多可以證明我引述既其中一篇既部分內容有問題架咋。
當時的印度原著民若入教
(1)取消印度教的社會階級觀, 受低下層歡迎
(2)取消寡婦陪夫火葬習俗 sati
(3)不用當殖民者的奴隷, 回復自由身
(4) 女, 寡婦也可以與男丁平等, 分家族內的財產
beebeechan 發表於 2022/9/27 12:03

哦,乜原來唔係為咗耶穌既救恩呀?咁沙勿略又唔駛啲人了解天主教理先幫佢地洗既?咁樣既洗禮係咪valid架?
如係有宗教壓制既話, 唔好講搬廟, 連起間廟都唔哩...「後來搬」? 搬風濕哩!
beebeechan 發表於 2022/9/27 12:05

淨係天主教有神蹟架咩,人地印度教都有架嘛。
果牙的歷史學者寫的:
Inquisition horror or error?
https://www.heraldgoa.in/Edit/Op ... ror-or-error/162157

Misuse of History: The Inquisition
https://www.heraldgoa.in/Edit/Op ... -Inquisition/162483

GOA INQUISITION LIES- SHEFALI VAIDYA EXPOSED

https://www.youtube.com/watch?v= ... el=GloryApologetics

beebeechan 發表於 2022/9/27 00:45

你想話Alan Machado係歷史學者?佢係engineer,作家黎咋喎:

https://mangalorean-catholics.fandom.com/wiki/Alan_Machado_Prabhu
成篇回應, 你都只係用「想就是這樣」的論點, 再無引喱引路了嗎? 無實質的「料」喇喎。 ...
beebeechan 發表於 2022/9/27 12:02

你開始明白,沙勿略同果阿宗教裁判所既成立有關,而且仲由唔信有寫信畀國王,到分析有關信件,另外由你認為佢係修會的小小寂寂無名傳教士,但依家知道佢係離開葡萄牙時卻有機會同國王道別。

你明白咗你列舉既5座印度廟,係由於種種原因,先可以保存至今,得來不易。

你仲想要乜實質料呢?
既然係咁,離教信返舊教咪得囉,駛乜受裁判所折磨?

都唔知想話你單純定係智慧未開端好呢。

...
抽刀斷水 發表於 2022/9/27 19:43

你用21世紀既社會尺度來量16世紀的社會?
你咪仲單「鈍」?

晚清時女人紮腳係靚到無得頂, 人見人硬。
今日睇係醜夾嘔。

你又試下一邊領綜緩一邊去做秘撈, 睇下社署郁唔郁你囉。
殺人唔駛一定自己郁手既,何況沙勿略都係開咗個頭,雖然佢同葡萄牙國王都幾friend,但其後王室持續收到沙勿略啲o靚既信件要求成立宗教裁判所,都搞咗好耐先應承落實架。

...

果牙宗教審裁既巡撫大官, 全都係葡萄牙王任命既, 唔係來自羅馬。
好比祖國既主教, 係國家任命,唔關梵蒂崗事咁。
不過,有鑊就要梵蒂揹。
殺人唔駛一定自己郁手既,何況沙勿略都係開咗個頭

...

好多事有好開頭都會變質衰收尾。
好似五大訴求, 開始講和理非, 後來變咗乞人憎既黑暴, 武勇收埸。
祖國反貪倡廉係好架喎, 變咗專針對敵對派係既官員就失去原意。
你話果牙宗教法庭後來變咗樣, 都唔錯得哂, 只係睇唔真唶…
(呢啲現象係不時都重演既)
你用一篇來自The Times of India既文章,就可以推翻成個OpenEdition? 跟手仲抹黑人地成個網站係內容農場?你都幾滑坡。你cross check埋其他資料未?點解要信你引果篇唔信我引果篇?

...

嗰篇來自 timesofindia 既論點
https://timesofindia.indiatimes.com/city/goa/a-temple-to-the-god-of-creation/articleshow/54384918.cms

有乜講錯, 點錯法, 去「哥羅司尺」係你既責任。
你搵出有錯就講哩。

你好似我同老婆打羽毛球咁, 個球打咗過佢到, 要打番過嚟係佢責任, 打唔到就怨:"做乜打到咁邊, 點接到呀!"

你係女人都話在撒嬌扮可愛唶, 但你係麻甩佬嚟啵
你頂多可以證明我引述既其中一篇既部分內容有問題架咋。

...

呢句都反映到你依加知openedition篇野。。。唔岩得哂。
「部份內容會有問題」。。

呢嗰正係我要指出既重點
哦,乜原來唔係為咗耶穌既救恩呀?咁沙勿略又唔駛啲人了解天主教理先幫佢地洗既?咁樣既洗體係咪valid架?

...

咁你娶老婆時, 抽嫂係咪都要睇咗你呢幾十年有無愛佢, 有無出軌, 床上功夫及唔及格。。。先好行禮結婚咁呢?

好似新馬仔娶咗個女人幾十年先好俾個名份佢?
高級模式 | 發新話題
換一個