返回列表 回覆 發帖

請勿抵毀基督教

你話上帝___________,但係有冇諗過___________?(自己填埋落去)
.

基督徒擁有豐富的填充能力,應該能寫得出比我更多的句子
豬丫痾腎 發表於 2011/3/12 01:25

敢問一句, 你有無份「填埋落去」先?
你填上去的答案又是否一定是對呢?

不如你示範一下你會如何填:
你話上帝是虐待狂,讓世上發生那麼多天災,但係有冇諗過___________?(自己填埋落去)
你話上帝對每個人不公正,讓世上有窮人富人,有人文武雙全,有人殘障弱智,但係有冇諗過___________?(自己填埋落去)
你話上帝心理變態,要人類敬拜自己,畏懼自己,否則就滅亡,但係有冇諗過___________?(自己填埋落去)

不論信上帝與否, 世上都係發生那麼多天災, 世上有窮人富人,有人文武雙全,有人殘障弱智.
你不能當無咁既事, 不去思考。

以下的示範時間, 交予:
豬丫痾腎
我尊重他們,因為他們有們的理由,而我說錯的對象也只是教會本身,也不是普通的基督徒,基本上現在教會的信仰很 ...
64891687 發表於 2011/3/15 20:35

你是在說首先是教會錯了,
所以教錯了基督徒?
普通的基督徒都是信錯了, 做錯了, 說錯了?
你卻不是一般的基督徒???

閣下都讀了不少經囉.
那應該明白, 耶穌是叫人跟隨祂的教會, 不是隨隨便便的一個講耶穌的會。 (你都識講係假先知)
那一個才是耶穌的教會呢?

現時香港 (未計外地...計埋就數唔清) 便有1250個基督教會。
有些教會講的又與另一會講的不符, 誰人講真?
個個都話有聖神帶領, 咪有1250個聖神領著1250個會?
或同一個聖神給1250個會不同啟示?

同係一句: 認清老字號, 那個教會才是耶穌建立的那一間教會?
你自己去找哩。
我只係想用方舟作example
e+方舟已經揾到,九成係聖經上的方舟
你唔信,就算比你見到方舟又有咩用
你可以死攞 ...
Guest from 113.253.11.x 發表於 2011/3/17 00:08

我信耶和華架
但我不信土耳其那件便是方舟
高級模式 | 發新話題
換一個