返回列表 回覆 發帖

日本核危機持續 基督徒技工核電站緊守崗位

問題喺你咁講嘛。
hellboy 發表於 2011/3/26 13:22

起碼在專家眼中, 香港也不能忽視有八級地震的可能性。
一知半解地信科學就變成偽科學而已。
一知半解地信科學就變成偽科學而已。 ...
beebeechan 發表於 2011/3/26 13:26

又詭辯,香港不是無可能八級地震,但喺你說各國各地地震機會均等依然是錯嘛。
有個神道教信徒, 咪要向天皇祈禱?
離開天主椰教噩夢
回復 18# beebeechan
耶教最鍾意代乜代物
又有代禱,又有主耶穌代死
所以信耶穌也有代辦
一知半解地信科學就變成偽科學而已。 ...
beebeechan 發表於 2011/3/26 13:26

唉,你就真係一知半解....

所有既現代建築物,都會將安全系數上調至需求既兩倍甚至更高;更有個別建築物類(如醫院,發電站,消防局等)有更高既安全系數以上既建築要求.你可以話係多餘,但呢樣野亦因為係建築物落成及使用中有太多唔能夠預計既風險,所以會將建築要求提高.並唔係話要裝十斤就起足十斤承托力.

我唔係幫特區府衙講野,但一件還一件,如果香港都有八級以上地震,根本走都無得走,遠至粵北都出事,呢樣野,廿年前己經有評估過.但大亞灣建築到可以頂到八級係因為入面既幅射物流出散會好大件事,所以將本來最多係兩三級地震既地區都做到可以承受到八級為止.

物理既野,唔識既去學下,每樣出得枱既都有數據架,你估耶經咁亂講咩....
唉,你就真係一知半解....

我唔係幫特區府衙講野,但一件還一件,如果香港都有八級以上地震,根本走都無得走,遠至粵北都出事,呢樣野,廿年前己經有評估過.但大亞灣建築到可以頂到八級係因為入面既幅射物流出散會好大件事,所以將本來最多係兩三級地震既地區都做到可以承受到八級為止.

所有既現代建築物,都會將安全系數上調至需求既兩倍甚至更高;更有個別建築物類( ...
Jom 發表於 2011/3/28 22:18

講一知半解真唔及得你哩

香港最多係兩三級地震, 預防措施安全指數做到8 級。
那日本地震, 5-7 級等閒事, 為甚麼就不要安全指數, 預防措施做到10級?

係人都知災發生時, 人人都無得走, 根本走都無得走.....你唔需要話俾我知你亞媽是女人

因為入面既幅射物流出散會好大件事
有邊個唔知核電廠入面既幅射物流出散會好大件事?
多銀魚!!

你一大段回帖, 砍走了廢話, 所餘無幾囉
回復 26# beebeechan

你無睇新聞而家係人都**緊日本東電公司因為成本既問題多次更改數據同多處建築唔合格咩?當年美國通用駐日本既經理都已經爆咗佣,而且呢個核電廠係四十幾年前建成,當年有無技術可以頂到十級或以上都係問題.

唔識就多問多睇啦,死雞撐飯蓋;你咁Q有知識,好難令人覺得你知阿媽係女人架唔話過你知.
回復  beebeechan

你無睇新聞而家係人都**緊日本東電公司因為成本既問題多次更改數據同多處建築唔合格咩? ...
Jom 發表於 2011/3/28 23:57

喂....喂....
你咁講..即係這核電事故...是人禍哩喎!
因為成本既問題多次更改數據-----咁更加唔好入天主數!
有人犯罪, 為了利益不顧安全, 所以.......出禍了
係咪咁?

而且呢個核電廠係四十幾年前建成
.

哈....
咁即係有40年既時間俾電廠改善安全措施, 無夸, 無做野!

天主都係俾時間人去悔改架....直至時間到了。

天主給迦南人400年時間悔改, 直至天主派以色列人來消滅這些民族。

天主都俾左幾十年你悔改, 你襯早哩
你反基, 變左幫手宣講天主的話添
好難令人覺得你知阿媽係女人架唔話過你知.

時下興嘵吞?
喂....喂....
你咁講..即係這核電事故...是人禍哩喎!
因為成本既問題多次更改數據-----咁更加唔好入天主 ...
beebeechan 發表於 2011/3/28 23:59

你咪將你個老耶實體化先,未有實質證據前呢條友都只條傳說.其他人有無求其將單野入佢數係其他人既事,最少我唔會將尐事實用尐傳說去理解成理由.

無既野,係show到個證據之前,你點亂講都係唔存在架.

唔識既野,就問.無知唔係罪,但唔識又亂講,新聞又唔睇,咁既見證都算榮神益人囉.
哈....
咁即係有40年既時間俾電廠改善安全措施, 無夸, 無做野!

天主都係俾時間人去悔改架....直至時間到 ...
beebeechan 發表於 2011/3/29 00:05

都係果句,傳說既野,你講一千一億句都係傳說黎架咋.你講多幾多句都只係老作.
都係果句,傳說既野,你講一千一億句都係傳說黎架咋.你講多幾多句都只係老作. ...
Jom 發表於 2011/3/29 00:31

有個傳說....句句應驗既話
我都會認為呢個傳說絕不簡單。

有個股神論股, 論了十多隻股, 升跌預測準
咁下次他論股時, 我都會跟他指示去投資。
佢........聲譽好囉.

有邊個股神論股不是作預測架?
有個傳說....句句應驗既話
我都會認為呢個傳說絕不簡單。
beebeechan 發表於 2011/3/29 00:49

等你個傳說提出實在既證據先出黎學人護教吧啦......

如果講應驗,科學上既各種驗證,準過你個傳說好多,最少你係得呢度蒲頭,耶經最多都係教人起果條笑爗咀既方舟既啫,好似無教過人發明電腦喎.....

如果講應驗,科學上既各種驗證,準過你個傳說好多,最 ...
Jom 發表於 2011/3/29 00:55

咁你咪即係話: 等海嘯証明了核電廠預防措施是不足先哩....咁囉
現在証明了哩....馬後炮有叉用咩?
早講...都係無叉用...因為有人會當你九翕
如果講應驗,科學上既各種驗證,準過你個傳說好多,最少你係得呢度蒲頭,耶經最多都係教人起果條笑爗咀既方舟既啫,好似無教過人發明電腦喎...

耶穌好多野無講添
無教人核電廠, 無教人要減肥, 無教人要用手機........

仲有...核電廠無野補充哩咩?
要搬個方舟出黎呀? 想轉台呀?

乜改menu改得咁快呀?

閣下咪做著日本東電個位囉....
早十年....東電也許說過: 加錢改善震防海嘯? 有9級地震大海嘯發生過先學人講哩.....日本未發生過地震架!

有你成個人版.......
活生生的人肉証據哩.

現在叫你悔改, 你就話有耶穌先講哩...咁呀?
耶穌好多野無講添
無教人核電廠, 無教人要減肥, 無教人要用手機........

仲有...核電廠無野補充哩咩?
...
beebeechan 發表於 2011/3/29 01:09

唔係老耶無講過,係根本就無老耶呢樣野,唔駛係度將唔存在既野實體化啦,有本事既就證實.

由頭到尾我都無話過核電廠單野係天災咁簡單,不過係你話要夾硬唔識扮識就用本爛書係度扮先知.基本既物埋邏輯都無就開火.

如果話我轉台既話,都係果句,你自己睇清楚人寫乜先講啦.
由頭到尾我都無話過核電廠單野係天災咁簡單,不過係你話要夾硬唔識扮識就用本爛書係度扮先知.基本既物埋邏輯都無就開火.
..
Jom 發表於 2011/3/29 01:22

喂...不嘍我都係話地震係天災
你幾時見我出帖話係天主懲罰
地震懲罰論係乜野人開帖講先? 你地班反基咋..想抽下水

不過....你唔講, 我又忽略了核電事故是人禍囉.
高級模式 | 發新話題
換一個