返回列表 回覆 發帖

[分享] 一幕心酸的情景

香港社會與50, 60年代不同了。
今日政府可以人人派6000元, 係咪無能力照顧一個年老無依70歲亞伯先?
亞伯 ...
beebeechan 發表於 2011/3/30 22:17

如果綜緩夠使,就唔使出黎做野啦。何況你又知阿伯有攞綜緩?靠屈就得咖喇?
亞叔, 你真係擺過街未架?
擺街梗係在旺街, 唔旺都唔擺哩.......邊有人係僻靜地擺檔來「帶旺」該區架? ...
beebeechan 發表於 2011/3/30 21:04

咁又未必,擺僻靜啲做少一兩單生意但安全啲嘛,呢啲喺為左穩紮穩打,你估人人好似你心肝氣盛搵命駁咩?
雞蛋仔阿伯依家就係擺係條靜街。
抽刀斷水 發表於 2011/4/1 20:09

抽水,阿伯自從被沒收工具後還有沒有擺當?
咁你都係唔知亞伯無領綜緩唶
靠屈就得咖喇? ...
挑..! 有口話人無口話自己
後生仔..即係後生仔, 無老 ...
beebeechan 發表於 2011/4/1 20:20

你無證無據胡亂憶測人「另一邊又要去私下賺多一點, 做影響大眾的事,」就喺你不當啦。
我話依家唔係指今天,係指當天。

呢幾日我都有經過該處,沒見那阿伯蹤影。

你安樂啦。 ...
抽刀斷水 發表於 2011/4/1 20:25

果然如此,BEEBEECHAN真冷血。
你咁熱血, 每人俾幾舊水亞伯, 佢咪簡直唔需要開工添
beebeechan 發表於 2011/4/1 20:35

亞伯做生意喺明碼實價嘅。
我不信香港有缺乏社會照顧的老人。
若發現有, 我們不是教他去擺檔, 是教他去領取應有的福利。beebeechan 發表於 2011/4/1 20:35

人家就是想活得有尊嚴,不想靠政府養呀。
回復  AmiHO

又唔係個個大陸人都係咁既。

香港都好歡迎大陸同志來港消費架。 ...
抽刀斷水 發表於 2011/4/3 11:18

咁又未必,大陸來港消費引致通漲。
有甚麼著數?
社會福利, 合資格便可取得, 不管是土生土長, 或由大陸移來的。
有甚麼大陸人在無資格下享受 ...
beebeechan 發表於 2011/4/3 13:17

有資格攞着數,都喺攞着數嘛。人地就喺唔喜歡有啲大陸人特登落黎攞綜援,無付出又增加政府負擔囉。

吳伯手腕上的飾物: 手錶玉珠鏈

雖然我唔識貨, 或者都唔係好名貴既野, 但實在又不應是一個每月只得$2000洗費的人可以負擔得起的飾物。

beebeechan 發表於 2011/4/14 06:37

咁嘅爛鬼錶同珠鏈,喺旺角買,錶廿蚊有找,鏈五蚊有貨,$2000點樣負擔唔起呀?
高級模式 | 發新話題
換一個