返回列表 回覆 發帖

《离教者一代》 透视出基督徒离教成群

回復  Alice

係架,有時突然間,就會覺得呢個教根本唔可信,呢個神根本唔存在,咁就唔信了。:loveli ...
抽刀斷水 發表於 2011/4/5 20:06

娶左個老婆, 有無突然間, 就會覺得呢個老婆根本唔可愛, 咁就離婚呢?
將婚姻當得咁兒戲, 你自己有無錯?
將信仰當得咁兒戲, 你自己又有無錯?

天主教給慕道者一年時間去學習信仰, 才成候洗者。
再經半年時間才可受洗。
慕道班也強調慕道不等同就要受洗, 是認識教會的初步學習,
不認同, 不高興, 有懷疑的都不應受洗。
經一年半反省, 冷靜...無理由仍會在不信, 一時衝動下來說信。
這應該是天主教比某些基督教會優勝的地方。
天主教徒也比較少離教者。
有。本來好地地,點知honeymoon番來佢信咗教,根本唔可愛, 咁就離婚。我自己冇錯

沙文 發表於 2011/4/6 03:45

你先離婚哩....
睇怕都係一物治一物, 你呢世做老婆奴, 老婆做耶奴, 牧師治你老婆, 你老婆治你
回復  beebeechan

都試過趕佢扯咖
" 既然妳同我宗教觀點爭咁遠,不如各行各路,妳....妳....妳....執包袱扯把啦。"

但係佢跪响恕叩頭,我想一腳兜心口伸開佢,佢又死命掹住我隻腳:「沙哥哥您唔好咁忍心對我,您唔好唔要我,我地基督徒係好難先揾到人要咖,您唔要我,我當場死俾您睇!最多咁,您以後要我點樣服侍,我都聽哂您話,做得您舒舒服服。」

唔通真係睇住佢死咩?咪暫時enjoy下佢嘅服侍先咯

您話離教嗰陣,神父實又係咁講哩

沙文 發表於 2011/4/6 11:38

唔好意思
全無笑點...笑唔出
悶文一帖
我就喺咁,突然間發覺呢個教根本唔可信,就咁離左教。
hellboy 發表於 2011/4/6 15:42

意味著, 你也可以「突然間發覺呢個教可信」, 就咁又入番教。
路過,睇到你出的帖覺得有點問題
我相信有很多教徒都是因為一時的"屬靈感動"去信主,突然信/不信有什麼問題 ...
tyson 發表於 2011/5/5 00:01

你看信教受洗猶如在超市買菜的普通事便不對了。

結婚, 受洗都是人生的重大事, 怎不深思才行動? 一應是一時衝動作出的所為。
正統的教會不會鼓勵人如此草率便受洗。
高級模式 | 發新話題
換一個