返回列表 回覆 發帖

教會不想你知的聖經內容

人若用棍子打奴僕或婢女,立時死在他的手下,他必要受刑。若過一兩天才死,就可以不受刑,因為是用錢買的。(出 21:20-21)

Q1. 即使個膠僕被我用棍當場扑死,都係用錢買嘅啫,點解即死先要受刑死遲尐我就甩身呢?
Q2. 點解一定要用棍歐先要受刑,膠僕被我強姦不遂鍊死就又甩身呢?
Don't know where God is but the Devil is in the details
神對大衛施行審判,公義地一報還一報向他報復他殺人謀妻之罪jimmychauck 發表於 2011/4/23 07:29

其實,係上帝吩咐要殺赫人:
申20:17只要照耶和華你 神所吩咐的、將這赫人、亞摩利人、迦南人、比利洗人、希未人、耶布斯人、都滅絕淨盡.

大衛殺人都係謹遵法旨啫
撒下11:3大衛就差人打聽那婦人是誰.有人說、他是以連的女兒、赫人烏利亞的妻拔示巴。

至於謀妻,,拔小姐根本就不可以嫁俾赫仔:

7:1耶和華你 神領你進入要得為業之地、從你面前趕出許多國民、就是赫人、革迦撒人、亞摩利人、迦南人、比利洗人、希未人、耶布斯人、共七國的民、都比你強大。
7:2耶和華你 神將他們交給你擊殺、那時你要把他們滅絕淨盡、不可與他們立約、也不可憐恤他們。
7:3不可與他們結親、不可將你的女兒嫁他們的兒子、也不可叫你的兒子娶他們的女兒.

咁既然幫得佢謀死赫仔老公,咁教育埋佢今後應嫁番猶太佬,先符合上帝聖意嘛
回復 79# jimmychauck
咁又唔係,耶穌條懵佬冇考慮到食飯唔洗手不但自己得沙士,亦會傳染沙士會累到人,乃屬心靈欠公德,累街坊
其實要找一個叫人要心靈潔淨但又注意physical 衛生的講法,係一尐難度都冇嘅,不過當時佢卦住同法利賽佬鬥嘴,焗住要係咁講。福音作者以為寫到此處收祝筆,對法利賽佬的回應不作記錄就可以令耶穌鬥嘴鬥贏,其實佢先係輸家。充份顯出耶穌將佢個人的榮辱置於公德之上的心靈缺失。
你懂不懂什麼叫「比喻」「借喻」「明喻」「暗喻」?
jimmychauck 發表於 2011/10/8 18:31

阿穌不懂。其實就算一定要用「比喻」「借喻」「明喻」「暗喻」都可以講得好些,但係佢缺乏適當的口才訓練,所以至此。
回復 85# ali

佢差過唐唐幾皮,我隨手乸都乸到example.http://exchristian.hk/forum/viewthread.php?tid=6366&extra=page%3D1&page=13
時間是最好証人
有甚麼虛假, 矛盾的事可以2000年不倒?
beebeechan 發表於 2014/2/17 11:59

放血醫病。由公元前5世紀開始,到醫死華盛頓
http://en.wikipedia.org/wiki/Bloodletting
用著科學結晶的當兒~還一直批抨科學不是真理
很好奇~這樣的心態不知又是什麼
...
wolfa 發表於 2014/2/18 17:18

差唔多類同於趙完鬆咁上下
回覆 159# 沙文

關於與基督教類同、虛假, 矛盾而可以2000年不倒的事, 忘了提供一些資料。

飛髮鋪的紅藍血旋轉標記,正係繼承由公元前5世紀一直到醫死華盛頓, 歷2300年的放血療法而來。
因為揾食艱難,正如今日神職人員由金魚佬兼任一樣,從前的醫護人員冇而家咁好景,外科醫生係由飛髮佬兼職做埋嘅。
http://en.wikipedia.org/wiki/Barber's_pole
以上係較為冷門的資訊,大家較熟悉的與基督教類同、虛假, 矛盾而可以2000年不倒的事,為首者當然就係夭主教嘅真理 Geocentrism, 流行於公元前四世紀至17世紀。多得夭主教對真理的堅持,將多口仔當乳豬,否則地心理論都未必頂得咁耐。
Don't know where God is but the Devil is in the details
回覆 165# 抽刀斷水

您唔認得以上statue係邊個咩?都好難怪您,因為佢成世人所做最出名的一件事,其實並唔係好似個statue咁,一碌木咁企响度,而係被燒到跳舞,尤其是此statue聳立之處就是當年現場。所以,照理為佢立像應該係整成佢正在被火燒到火紅火綠的情狀。

但點解個sculptor會特登將之整成罰企呢?我個人認為,一定係受到聖教會打壓,這亦是教會不想你知的聖經內容之一。

若果驚住此情景嚇親細路,我亦都接受現有之罰企作品,但須加上教宗跪在布魯諾像前,具體構圖可參考我國岳武穆墓。有了這些元素輔助,相信可以幫到您辨認塑像身分,唔駛諗矣。

回覆 167# 抽刀斷水

用麻繩綁,燒斷就跳得啦。唔信您找一個教友volunteer實驗下
回覆 169# 抽刀斷水

所以我suggest實驗,一味靠估,係基督既style
回覆 199# 抽刀斷水

不難不難, 想譯經唔揾笨就難。
http://www.jewsforjesus.org/publications/issues/v09-n01/almah
http://newsfeed.time.com/2011/03/04/controversial-bible-revision-about-that-virgin-thing/
其實聖經公會純粹係洽尐未見過猶太佬痾尿嘅教徒啫。得閒落去猶太區shopping順便同街坊傾下,佢地就會好樂意話您知雞涿教經有幾揾笨咖啦
只是以色列人的牲畜,一個都沒有死
Gauss 發表於 2015/10/6 06:07

以色列人做奴婢都有私產,其實埃及佬對佢地都算唔話得啦,畀我做奴隸遇著咁既事頭我就賴死唔走
其實羅馬人根本就不會叫人回鄉做census

http://jewsforjudaism.org/knowle ... tually-carried-out/
耶和華說: 義人必像栽在河邊的樹
Guest from 119.246.91.x 發表於 2015/10/21 00:31
做柴都嫌濕
是我之前說錯了
Guest from 119.246.91.x 發表於 2015/10/21 05:10

又不止啦。您之後都係說錯了
請問主耶蘇幾時有話過「唯獨涉濁聖靈不被寬恕。願耶和華責備你們。」?
馬太福音錯了, 不是褻瀆, 是涉濁才對。

31 “所以我告訴你們,人各種各樣的罪和涉濁的事,都會得到寬恕,惟有涉濁聖靈的,卻不會得到寬恕+。32 比方説,誰説話冒犯人子,都會得到寬恕+;可是,誰説話冒犯聖靈,在這個制度,在將來的制度,都不會得到寬恕+。

馬太福音12章31節

願耶和華責備馬先生的老婆 - 馬太
既然說話冒犯了聖靈就在這個制度,在將來的制度,都不會得到寬恕,那若果不繼續冒犯,就很不划算了。反正都是不會得到寬恕的啦
不行啦, 都已涉獨聖靈了,在這個制度,在將來的制度,都不會得到寬恕
通常主耶蘇是不會將涉獨的定義解釋得如此詳盡的,究竟您是怎麼知道的?
高級模式 | 發新話題
換一個