返回列表 回覆 發帖

[原創作品] 對「教會唔比學生拍拖」既回應

同意,好多經文本身係好,但係俾基基扭曲原意
him1006 發表於 2011/4/26 11:42

也許不及你扭曲的大囉

教會有甚麼措施唔俾學生拍拖?
亞媽, 訓導主任都未管得來的事, 教會卻可以管到?
教會有甚麼措施唔俾學生拍拖?
亞媽, 訓導主任都未管得來的事, 教會卻可以管到? ...
beebeechan 發表於 2011/4/26 12:15

咁又係啊,你又講得岩喎,阿媽同訓導主任真係管唔到人地拍拖甚至更進一步的關係喎
教會只能做到的是催眠佢地! 可能真係得......睇下班學生教徒信教會和虔誠程度有幾深囉!!
所以我時常說,他們知不知自己返教會的目的是甚麼?去聚會的目的是甚麼?可惜,我看見的是他們自己似乎也不知道
咁又係啊,你又講得岩喎,
AmiHO 發表於 2011/4/26 12:52

係架...我幾時講野都係幾岩架
可能真係得......睇下班學生教徒信教會和虔誠程度有幾深囉!!

AmiHO 發表於 2011/4/26 12:52

你反基反得咁無腦, 一樣係俾人催眠左? 催到入定了。
叫後生仔唔拍拖只是用欄杆去擋沙塵,徒勞無功...
叫後生仔唔拍拖只是用欄杆去擋沙塵,徒勞無功...
Guest from 222.166.209.x 發表於 2011/4/27 18:43

尤其教會不去以身作則,實施男女分開崇拜,更是助長這風氣。
馬太福音 第23章
1         那時﹐耶穌對眾人和門徒講論,
2         說:文士和法利賽人坐在摩西的位上,
3        凡他們所吩咐你們謹守(observe)的,你們都要謹守遵行;但不要效法他們的行為;因為他們能說,不能行。
4         他們把難擔的重擔捆起來,擱在人的肩上,但自己一個指頭也不肯動。

他們就像這班法利賽人一樣能說不能行

不如咁哩..好無?
法利賽人feel
大佬呀 講電話都唔得-.- 返教會唔出聲
講電話如果係電話果個係好朋友(男性) 係咪一樣阻止
哈哈,難道基督徒就只基督徒嗎?難道基督唔會出外面生活?基督徒唔會鹹濕既?基督徒唔係人咩?難道基督徒唔駛返學?今日的基督徒如果唔返學,佢既阿爸阿媽一樣會被人告!即係話,學生所面對既問題,基督徒學生一樣要面對。我唔希望有一日教會個讀書既妹妹成為將個仔塞落馬筒果個。

咁甚麼叫私慾呢?在中學階段唔拍拖就叫苦克己身?而家中學唔拍拖係會死架咩?私慾係人心裏既慾望,一個男仔唔顧女仔既感受,強行要中出,呢d算唔算私慾?當然私慾仍有好多,但情慾呢樣嘢絕可成為一種私慾。而電話,是一個最容易控制到的點,一到成人關係,真係捉都捉唔住。

至於你所引的聖經,你如何去理解:為什麼仍像在世俗中活著,服從那些規條?如無意外,以經文所表達可能是當時的「諾斯底主義」有關,因為「諾斯底主義」其中一派是主將禁慾主義,他們禁慾主義目的是想將自己提至人類最高的層次,使自成為最易容接觸到神既人(神不是只基督教的神),所以保羅就說:為什麼仍像在世俗中活著,服從那些規條」因為保羅知道尋得著神,不是靠克制肉體,而是因著信。所以保羅講的,是叫教會裏面的人,要小心社會風氣。
Guest from 183.178.97.x 發表於 2011/4/21 10:33

原來基督徒是做愛接近神, 不是靠克制肉體!!
其實應該,經文本身無問題,問題係教會D人解經解得有問題,聖經根本無話中學生不可拍施!!
64891687 發表於 2011/4/25 01:43

對, 但是有說不可未婚性交
同意,好多經文本身係好,但係俾基基扭曲原意
him1006 發表於 2011/4/26 11:42

同意!!
    給個"讚"~
高級模式 | 發新話題
換一個