返回列表 回覆 發帖

離開了教會,道德如何?

我有一個朋友以前是返教會的,現在沒有了,他的道德差了好多,
成個人變晒,請問你們會不會也是這樣的?
通常要看情况

http://home.uchicago.edu/~psheat ... eligionandcrime.pdf

大體上沒分別(見研究)

————————
如果只是說謀殺、性病、女童懷孕、落仔

http://www.timesonline.co.uk/tol/news/uk/article571206.ece

有分別,通常教徒和這些成正比。當然,不是說基教引人謀殺。

大有可能是第三因素。

因教徒智力偏低,所以學歷偏低。
因學歷偏低,所以入息偏低。
因入息偏低,所以罪案偏高。

我個人認為信教可能只是智力偏低和學歷偏低的「副作用」。

————————————
請移文

遊客:
可否具體說說「道德差了好多」是指什麼?(離教是憑性質偏離基督教的一套道德觀,例如不信耶教的神便是教徒認為的〔對神的〕徹底叛逆,不返教會便是他們認為的不追求心靈質素,等等。所以若你是教徒的話,認為他「道德差了好多」並不奇怪。)另外,不掛除那位朋友正在經歷離教的過程,個性有暫時的變化。
有些人需要停止做夢,因為他們沉溺於理想世界,阻礙自己和他人在現實世界中尋找幸福和快樂。

我的網上筆記新聞組文庫
原帖由 Guest from 222.167.28.x 於 2007-6-30 10:05 發表

朋友,你可否俱體一點去講。
原帖由 Guest from 222.167.28.x 於 2007-6-30 10:05 發表

何謂道德?
點解你幫人諗埋佢ge思想ge?-v-

回復 #1 的帖子

我不信基督教,我是反基的,
我覺得唔信教既唔一定係咁
這只是個別例子吧
教徒都有道德不好的吧
不要說道德!
我很支持離教的人!!
原帖由 dannylam0222 於 2007-8-4 12:19 發表
我不信基督教,我是反基的,
我覺得唔信教既唔一定係咁
這只是個別例子吧
教徒都有道德不好的吧
不要說道德!
我很支持離教的人!!

對極!教徒並非是良好道德的保證。
支持鼓勵每位離教者 › 閹割神父 刻不容緩 ‹

回復 #5 Mr.Gado 的帖子

對. 道德標準應如何理解.

唔同既時代, 地區都有唔同既道德標準. 就連新舊約耶教書都有唔同標準. (參考羅馬人書知多d)

一件事可能有人認為好唔道德 , 但有人就會有完全唔同既睇法. 羅生門.

以我個人黎講, 我認為我唔信上帝之後 , 個人仲有操守左.

其實而家所謂既教徒 , 佢地所作所謂就連一個共產黨人都及唔上.

有冇見過 d 教徒, 成班人係餐廳叫少少野飲, 就霸左兩三個鐘頭位黎查經丫. 一d 都諗下好多人等住個位黎食個飯架 , 仲有人地 d 少本生意 , 你食完未快 d 走比人地做多個客 law.
原帖由 smoker 於 2007-8-13 13:17 發表
對. 道德標準應如何理解.

唔同既時代, 地區都有唔同既道德標準. 就連新舊約耶教書都有唔同標準. (參考羅馬人書知多d)

一件事可能有人認為好唔道德 , 但有人就會有完全唔同既睇法. 羅生門.

以我個人黎講, 我認為我 ...

嗨~你也是離教者?歡迎歡迎~

有空和我們分享一下你的故事吧。
支持鼓勵每位離教者 › 閹割神父 刻不容緩 ‹
唔一定~~兩者並不成正比~~~~
高級模式 | 發新話題
換一個