返回列表 回覆 發帖

變性

基督教對於同性戀、同性婚的觀點係相當明確,但對於變性及變性婚,就很少聽佢地提。不知基督教對於變性有冇寶貴意見呢?

即是例如,陳版友想同抽刀斷水結合,於是去變性,咁,是否符合一男一女婚姻呢?佢地可否去天主教堂為教友嫁俾外邦人之禮堂結婚呢?

又,若是大儍貓變男人後與陳版友共結秦晉,教會拒之,咁大儍貓以自己其實係女人,仲未改身份證上性別「女」,只不過新娘都係著swallow-tail之嘛;咁,教廷是否接納哩個解釋呢?
陳便秘,法蒂瑪聖母第四秘密快來了,你還不快去避難?
你知的話, 我就不用提點你哩..
beebeechan 發表於 2011/9/7 07:37

是你以為我不知,我知道了,你安心吧!
回復 34# beebeechan

都未必咖。我從來冇聽過佢講拉丁文。您呢?
回復  beebeechan
規定用拉丁話喃嘸一句,即時又用土話傳譯,兩全其美唔得咩?
人蠢冇药醫就係係咁解嘞。

沙文 發表於 2011/9/6 09:38

天主淨係識拉丁文, 咁就係全能哩! 傻佬
我當然知道,不用你提
33336666 發表於 2011/9/6 21:45

你知的話, 我就不用提點你哩..
你知這裡是離教者之家就好哩,不是你的家。
beebeechan 發表於 2011/9/5 20:19

我當然知道,不用你提
回復 29# beebeechan
超,貴教開幾百年會,結果諗嘢都係唔識轉彎,點解只可以揀一樣呢?

規定用拉丁話喃嘸一句,即時又用土話傳譯,兩全其美唔得咩?
人蠢冇药醫就係係咁解嘞。
回復 28# beebeechan

教宗同我、同先知都係睇得遠尐嘛,唔似您咁短視,冇預備將來
譬如,要預備將來陳囡囡修女問「教宗大人呀,您監硬要捐碌嘢俾我做神父,其實我都冇打算用,不如咪咁麻煩,我就咁黐鬚咪得咯?」
回復  Guest from 219.78.20.x
但隨著教友語文能力日漸下 降,都唔知此等禀神咁聲係嗡乜,終於,主後1962年聖教會迫不 得已開2nd大公會决定容許用土話禀神。

沙文 發表於 2011/9/6 03:00

那你認為容許用本地方言舉行彌撒或是堅持用拉丁文舉行彌撒使人更明白彌撒的意義呢?
回復  Guest from 219.78.20.x

現在尚算不多但隨著時代巨輪前進就會日漸浮現此類問題俾大公教會面對。

...
沙文 發表於 2011/9/6 03:00

好 采你又識講丫:開會通過,教宗認為無與神的旨意有違咪得囉。
起碼在今是沒有這樣的事。
此帖屬九翕類。
回復 24# Guest from 219.78.20.x

現在尚算不多但隨著時代巨輪前進就會日漸浮現此類問題俾大公教會面對。

須知聖教會並非鐵板一塊,真理都可以5時花6時變
好似以前聖事規定用拉丁文進行,但隨著教友語文能力日漸下降,都唔知此等禀神咁聲係嗡乜,終於,主後1962年聖教會迫不得已開2nd大公會决定容許用土話禀神。

咁,當日後發生神父太少而修女太多,勞動力失衡,還須睇餸食飯,則可開第n屆梵帝肛大公會議叫修女變性晉鐸。
到时梵蒂冈可能搬咗去土星第4号衛星,教宗之权柄被父神收番!

你覺得我出的帖是莫明其妙,但我提醒你:所有事都是見人見智,還有這裏是"離教者"之家 。 ...
33336666 發表於 2011/9/2 14:25

你知這裡是離教者之家就好哩,不是你的家。
沙文,變性很少睇到,但你變的話,我想睇下係惡性定良性,可恕也....
回復 22# beebeechan

你覺得我出的帖是莫明其妙,但我提醒你:所有事都是見人見智,還有這裏是"離教者"之家 。
那是我
33336666 發表於 2011/9/1 14:09

你出的帖, 都是使人: 莫明其妙

Why??
Guest from 124.217.146.x 發表於 2011/8/30 20:11

那是我
回復 19# beebeechan

Why??
#17, #18, 便見到人可以變豬。
高級模式 | 發新話題
換一個