返回列表 回覆 發帖

邊個慘得過耶穌?基督徒不看歷史!

我沒有說耶穌死得不慘(不過有沒有這個人是一個問題)

我也沒有說貞德等人是偉大的

我只是想比較究境耶 ...
applo 發表於 2011/9/2 22:31

我可以答你,確實有這個牧師存在,但我並非否定這位牧師的演講,因為很多時演講的內容,其最重要是打動人心,是否正式真相反而不重要,問題只是台下那班基督徒,對其他人的說法無經思考論證就照單全收,沒有為自己提供一個思想空間,這是非常危險的!
其最重要是打動人心,是否正式真 相反而不重要,問題只是台下那班基督徒,對其他人的說法無經 思考論證就照單全收,沒有為自己提供一個思想空間,這是非常 危險的!
阿修羅 發表於 2011/9/3 09:47

請問當你接收反基訊息時,如甚麼的 truthbible.net, [令人震慄的聖經]。。。又是否能做到如此理性?
我可以答你,確實有這個牧師存在,但我並非否定這位牧師的演講,因為很多時演講的內容,其最重要是打動人 ...
阿修羅 發表於 2011/9/3 09:47

原來如此
回復 17# beebeechan

各花入各眼啫。BBC重塑嘅主耶穌尊容都幾粗獷

咁係唔係最慘, 可以好主觀的. 可能阿耶穌同沙老大睇法唔同: 俾人雞姦完, 反正覺得無咁慘都未定呢...
不過同人鬥慘...令我諗起周星馳的戲....
小弟反基理論,你估淨係吸收單方向資訊?
我反基係基於幾十年人生經驗,包括自己和朋友的經驗+歷來歷史學家對基督教歷史的研究,證明基督教在中世紀係非常血腥暴力,這點連天主教會都承認+近代物理學(相對論、量子力學等等)、生物學論證,基本太空科普認識等等!
回復 25# weakest

若是俾人雞姦完覺得無咁慘,兵丁都可以成全佢。因為羅馬佬都有慈愛的一面。主耶穌話口乾,佢地都俾醋佢呷啦。

而且,羅馬佬繼承希臘文化,而雞姦在古希臘文化中佔有重要地位。*
主耶穌的文化背景乃係抗拒雞姦之猶太佬,所以,由羅馬佬雞姦牙擦穌,是代表Hellenistic文化駕凌猶太文化的的政治任務

*參考書目
Eva Cantarella, Seconde natura, Rome 1988
Laura K. McClure, Sexuality and Gender in the Classical World Blackwell Publishers, 2002
Hans Lict. Sexual Life in Acient Greece. Lomdon 1932.
證明基督教在中世紀係非常血腥暴力,這點連天主教會都承認+

阿修羅 發表於 2011/9/4 22:13

人類的歷史, 沒有血腥暴力的片段有多少? 有那一個世紀是無戰亂發生過的?
我反基係基於幾十年人生經驗,包括自己和朋友的經驗+歷來歷史學家對基督教歷史的研究,

真的巧合,
我信耶穌, 也是「基於幾十年人生經驗,包括自己和朋友的經驗+歷來歷史學家對基督教歷史的研究」。
近代物理學(相對論、量子力學等等)、生物學論證,基本太空科普認識等等!

好像是「近代物理學(相對論、量子力學等等)、生物學論證,基本太空科普認識」也未能解釋到宇宙生命的由來。 而宇宙生命又卻是我舉目望天, 放眼四周便可看到的事, 所謂篤眼篤鼻的事, 就是不知從何以來。
http://www.youtube.com/watch?v=xxUyCU2Mvc8
耶穌5慘,不過呃佢的通常最慘
咁係唔係最慘, 可以好主觀的.
weakest 發表於 2011/9/3 07:58

又唔係咁講啦。邊個較慘,都可以有客觀標準嘅。

每年耶穌受難日,都有勇敢的賓佬夠胆學佢被釘十字架。

但每年袁崇煥受難日,勇敢的賓佬就絕不夠薑學佢被凌遲。
哦!原來十字軍東征、中世紀獵女巫、十七、十八世紀西班牙借教會之名,捉拿南美洲土著作奴隸,或者整個部族屠殺等等行徑只是一般動亂,同基督教無關既!你既歷史觀點真係「正」喎!
好像是「近代物理學(相對論、量子力學等等)、生物學論證,基本太空科普認識」也未能解釋到宇宙生命的由來 ...
beebeechan 發表於 2011/9/5 08:22

唔係無解釋,係人地用科學解釋左你地唔信姐,原來有班人情願相信宇宙中有一個子虛烏有既神創造一切,都唔信事實!
法國同瑞士都已經用粒子對撞機捉緊「波粒子」、同宇宙「暗物質」啦!基督徒!
唔係無解釋,係人地用科學解釋左你地唔姐,原來有班人情願相信宇宙中有一個子虛烏有既神創造一切,都唔 ...
阿修羅 發表於 2011/9/5 23:00

點解你既所謂科學解釋都要用上一個「信」字既?

人是不需要「信」兩粒氫分子加一粒氧分子便成水。
點解我地要信宇宙是由大爆炸而來?
你係咪識爆多次俾我睇?
回復  beebeechan

各花入各眼啫。BBC重塑嘅主耶穌尊容都幾粗獷

沙文 發表於 2011/9/3 19:17

係咪拎錯左張電影海布, 呢個係 Russel Crowe 來哇!

哦!原來十字軍東征、中世紀獵女巫、十七、十八世紀西班牙借教會之名,捉拿南美洲土著作奴隸,或者整個部族屠殺等等行徑只是一般動亂,同基督教無關既!你既歷史觀點真係「正」喎!

阿修羅 發表於 2011/9/5 22:55

我睇你寫呢段帖便知你對歷史有幾「正」確認識勒,
是典型的人云亦云, 聽聽埋埋的途說而已, 唔識既就俾你嚇死, 識既就笑死咋.

中世紀獵女巫?
識打開歷史書看看, 便知獵女巫的事是在「中世紀」時框以外的事了。
歷史界一般都把中世紀完結於1400-1500年間
哦!原來十字軍東征、
阿修羅 發表於 2011/9/5 22:55

教會叫十字軍出征係咪叫他們去傳教? 去宣揚基督先?
睇下你對十字軍淵源始末又認識幾多先?

唔怕你來問, 最怕你九翕唶
法國同瑞士都已經用粒子對撞機捉緊「波粒子」、同宇宙「暗物質」啦!基督徒!

阿修羅 發表於 2011/9/5 23:00

咁有問撞左d 乜出黎呢?
用900幾億來燒幾十秒的燒花, 大昴貴了罷!

結論就不正是: 宇宙創造, 人不能重造囉!!

呢個結論, 未花900億元前便有哩
但每年袁崇煥受難日

...
沙文 發表於 2011/9/5 15:07

請問袁崇煥受難日在何日,
在何地會有紀念活動?
高級模式 | 發新話題
換一個