返回列表 回覆 發帖

邊個慘得過耶穌?基督徒不看歷史!

因為《聖經》上的一句「你不能容女巫存活」而遭信徒殺害的婦女就超過三十萬。

15世紀起,基督教的教 ...
dior13dior13 發表於 2011/9/8 16:10

傻佬你搬在咁多粒字黎, 你累唔累架?
清史稿記載,清順治年清廷御醫治理天花病的方法,是在另一個患過天花病的人身上刮下皮屑,再用幼筒將皮屑吹入病人鼻孔內,目的就和西方醫治天花制造抗體的原理出於一樣!

阿修羅 發表於 2011/9/8 10:18

哈哈....
咁日後你亞仔有天花, 你係咪「用幼筒將皮屑吹入病人鼻孔內」來醫治先?
原理同「制造抗體」丫嘛!!!真好很科學!!
你呢d屎科學精神, 留番自用好哩
你今日咁黎行醫, 人係話你巫醫咋!!!
自己埋位燒哩!!

塑化劑上腦了
清史稿記載,清順治年清廷御醫治理天花病的方法,是在另一個患過天花病的人身上刮下皮屑,再用幼筒將皮屑吹入病人鼻孔內,目的就和西方醫治天花制造抗體的原理出於一樣!

阿修羅 發表於 2011/9/8 10:18

你呢個例子又幾好, 說明了今日的膠論, , 原來是昔日的科學來!!!!!
今日的科學 (乜大爆炸...暗能量?) 也可以是明日的膠論!!!! 巫術
係喎, 我都醒唔起「數百個精英科學家會去研究呢樣野先!唔通佢地全部都係蠢材,」係咁強勢論據添!!

死哩 ...
beebeechan 發表於 2011/9/9 07:15

地球上夠有超過二十億人唔信耶穌囉,咁又代表咩呀!酸葡萄!
起碼科霍金就唔信啦!傻佬,食少D塑化劑啦!
回復 80# beebeechan

計錯啦
應該係世界67億人,有47億唔信耶穌。唔信耶穌嘅精英程度為信耶穌之235%;
信咗耶穌要急急腳離教啦喂!
耶穌係咪最慘??我唔知.
但係我覺得耶穌死個時慘唔慘唔係重點
重點係佢係為我地既罪而死,
你可唔可以做到耶穌所做既野嗎??
還有,
沒錯,科學的確可以解釋到好多野,
但係基督教就不需要的嗎?
而科學的解釋真是十全十美嗎?
我告訴你其實科學所解釋的都有錯誤
亦都有一d野係解釋唔到.
宇宙大爆炸是一個假設,講求的是隨機的,
如果大爆炸有偏差的話,則不會有我和你的存在,世界也沒有了
你相信你自己是隨機爆炸出來嗎??
還是相信神創造世界,創造你出來,這成功率是100%的方式嗎?
你可能說這是荒謬,但不是,你沒有見過,遇過的東西,不代表是沒有,是荒謬的
例如空氣,你看不到,你為什麼相信它的存在,因為科學?
科學是可取,但不是全面的.科學真的可完全解釋到世界,我們的由來嗎?
科學的存在並唔代表不需要基督教
一些心靈上的問題,科學是解釋不到的
而基督教則可處理這些問題.
而一些科學的一些理論,例如:萬有引力
則科學比基督教解釋得更清晰.
所以科學與基督教都是重要的.
例如空氣,你看不到,你為什麼相信它的存在,因為科學?
Guest from 183.179.185.x 發表於 2011/9/9 05:42

咁又唔係
我經常都看到空氣

回復 86# Guest from 183.179.185.x
沒見過的東西不代表不存在,但同時都不能代表那個沒見過的東西是存在,最多說成未發現
空氣,不用學習,不用懷疑,因為人天生,打一打屁屁就懂呼吸,一出生就對"空氣"有認知,但不代表就需要基督教的解釋,因為嬰兒出生時,沒有"基督教"這個認知
空氣看不到,但還是可以感覺到,測量到,同樣,在你沒有任何關於鑽石知識的情況,給你一粒鑽石,很難令人想像到這粒閃閃發光的鑽石的成份居然是黑漆漆的碳.....但是科學的驗證告訴我們,這是事實
而科學無法鑑定的東西一定是有,就好像古時恐龍的外貌在現今這個世界沒可能有人親眼見過,那些恐龍模型全部都是靠化石的骨架估計出來,無論怎樣都難以100%準確,人類還未有時光機可以觀看過去
但真是需要基督教來解釋?
這本聖經所說的是真的嗎?
聖經的說話全部都是轉述,事到如今不太可能用科學證明其真確性
但矛盾四出的聖經能夠讓我相信這本東西說的是所謂"真理"嗎?
為什麼科學不能證明的事實,反而光是靠一本書可以解釋世界,解釋生命的由來?因為你們的基督告訴你?為何能夠證明這本被你們說的"罪人"多番刪改的所謂聖經說的東西是真的?
好多基督徒好喜欢以『空气』、『脉搏』。。用肉眼睇唔到嘅野嚟反驳反基。记得Form3读化学讲到空气是無色、無味、無臭,包含 78%Nitrogen 21%Oxygen 0。2%Carbondioxide。。。是可以用科学实验来证明不同气体的存在的。而脉搏也是看不到的,但是可以用手去感觉的,也可以用电流去量度的,也可以用耳朵去听到的。而耶和华+耶稣+圣灵=?能否做嗰Control Experiment呢?或者只能够用嗰『心』嚟感应呀?
好多基督徒好喜欢以『空气』、『脉搏』。。用肉眼睇唔到嘅野嚟反驳反基。记得Form3读化学讲到空气是無色、 ...
ali 發表於 2011/9/10 04:10

咁。。
你點証明你有 『同情心』, 『義氣』, 『膽色』, 『意志』 呀? 要點測架? 贍色係咩顏色? 義氣咩溫度? 意志幾高幾長呀?同情心係咪三角形架?
唔知呀,即係無法被証明哩, 所以你是無『同情心』, 無『義氣』, 無『膽色』, 無『意志』

請問你用乜測試來分析『同情心』既化學成份?
回復  beebeechan

計錯啦
應該係世界67億人,
沙文 發表於 2011/9/9 11:03

世上67億人, 只有你愛你老婆呀!
所以, 條數就係有59億9千9百99萬9千9百99人唔愛你老婆囉.....
(你老婆子很乞人僧架?)
咁又唔係
我經常都看到空氣

沙文 發表於 2011/9/9 21:48

係啵, 當空氣在你四周時, 你就睇唔到佢, 反而要在十分缺乏空氣的環境下才可以感知到, 可看到, 才覺得有特別需要。

怪唔知, 當耶和華都在你四周時你咁難發覺佢存在哩。
係要當缺乏愛, 平安的時候, 你才需要佢, 感知到佢。

所以.....神有時要打殘你, 打九你, 好讓你知道乜係神!
起碼科霍金就唔信啦!傻佬,食少D塑化劑啦! ...
阿修羅 發表於 2011/9/9 09:23

當霍金尚未成名前, 在1988年寫的第一本書:
A Brief History of Time, 他說:
“It would be the ultimate triumph of human reason- for then we should know the mind of God” …
科學的目的還是去了解神的意!
你話.....佢係咪唔信有神既呢?

今日既佢, 要高舉無神,反神來搵食, 來保持形象, 來搵$$$支付醫療費啵!

靚模娜在不拍廣告時都未必係要擺出個性感露肉款既。 搵食唶
人在江湖身不由己都未定唶........傻佬你醒少少哩
回復 93# beebeechan

咁就係啦。
神父做完法事,都會揾條細路發洩下,抒緩下揾食壓力啦。

咁就係啦。
神父做完法事,都會揾條細路發洩下,抒緩下揾食壓力啦。 ...
沙文 發表於 2011/9/10 07:58

沙文減壓服務, 每次$500 (包稅, 連小費)
回復  Guest from 183.179.185.x
聖經的說話全部都是轉述,事到如今不太可能用科學證明其真確性

cannypp 發表於 2011/9/10 00:54

你每日在電視收看的新聞報導是不是轉述?
所以, 你不能單靠是「轉述的事」, 來否定一件事的真確性,
回復 96# beebeechan

我每日在電視收看的新聞報導不是轉述喎。
好似麻麻地特首、衰天主教徒發表講話,係佢自己負責廢噏

您嘅報導就係轉述。
其實唔係5舊水呢個價
Don't know where God is but the Devil is in the details

咁福音都係徒親眼目睹所見所聞,
何來是轉述?

哥哥仔其實又知唔知聖經各經書的由來?
回復 98# beebeechan

咁係徒宣稱親自目睹見所聞,然後轉述俾您聽嘛
您嘅報導就係轉述。
其實唔係5舊水呢個價

沙文 發表於 2011/9/10 08:42

乜你仲夠薑收人首次通航附加費咩
高級模式 | 發新話題
換一個