返回列表 回覆 發帖

邊個慘得過耶穌?基督徒不看歷史!

咁你係咪又係有兩個老婆
一個同你同床既老婆
一個在教會與人共軛的老婆? ...
beebeechan 發表於 2011/9/11 16:17

係呀。
聖經都有兩個耶穌啦。
猶太佬尐名用來用去都係得嗰尐,又冇姓,故同名者甚多嘛
回復 120# 阿修羅

唔止,拿撒勒大酒店矗立於開羅的加利利街。因為法老好掛住猶太佬,故用猶太佬地方來命名街道

路2:39 約瑟和馬利亞照主的律法、辦完了一切的事、就回加利利、到自己的城拿撒勒去了。
quote:"咁。。
你點証明你有 『同情心』, 『義氣』, 『膽色』, 『意志』 呀? 要點測架? 贍色係咩顏色? 義氣咩溫度? 意志幾高幾長呀?同情心係咪三角形架?
唔知呀,即係無法被証明哩, 所以你是無『同情心』, 無『義氣』, 無『膽色』, 無『意志』

請問你用乜測試來分析『同情心』既化學成份?"

以『同情心』、『義氣』, 『膽色』, 『意志』同『空气』嚟比较只系厚黑学嘅伎俩!只能证明『同情心』、『義氣』, 『膽色』, 『意志』不含化学元素而已!tangible 同intangible可以直接比较吗?唔好偷换概念啦!
耶稣免去妓女嘅『罪』系咪代表有『同情心』呢?
彼得3次不认认识耶稣系咪無『義氣』呢?
耶稣响神殿掃场系咪代表有『膽色』呢?基督徒是否要马首是瞻?
耶稣想做犹太之王系咪代表有『意志』呢?bbc又有無『意志』呢?
只能证明『同情心』、『義氣』, 『膽色』, 『意志』不含化学元素而已!tangible 同intangible可以直接比较吗?唔好偷换概念啦!

ali 發表於 2011/9/12 15:02

你為甚麼又咁肯定天主是 "tangible",「必要含化學元素」, 所以必要能給人測定祂的存在?
你不只偷換概念, 簡直是自製概念

原來『同情心』, 『義氣』, 『膽色』, 『意志』呢幾樣形容人行為情緒既形容詞,有人可以將佢地物質化咁同「空氣」來作比較!
人無空氣就會死,這樣就足以證明空氣是物質化既野,只是難以看到,唔等於唔存在,因為科學家早就知道將動植物放在有空氣或無空氣既地方,就會令到物種產生物質性既轉變,就係人會缺氧而死,植物就缺二氧代碳而淍謝,但人無『同情心』, 『義氣』, 『膽色』, 『意志』,呢個人身體上會唔會出現物理性既轉變,如果無既話,就證明呢幾樣野只是其他人對人的行為的形容詞,呢幾樣並非物質性存在!
如果有人將呢兩樣野比較既話,其智商的高度,簡直嚇肯死人!
不過,某些人連一隻比郵輪差唔多大既船,可以載得晒地球上各種類的生物各一對,其人的智商多少,大家都心知肚明了!
quote bbc:“你為甚麼又咁肯定天主是 "tangible",「必要含化學元素」, 所以必要能給人測定祂的存在?
你不只偷換概念, 簡直是自製概念”

创世记 阿耶 和华自己说的!男人就跟耶和华嚟做,女人就跟Asherah嚟做!(虽然圣经無写明Asherah,但系“我 們 要 照 著 我 們 的 形 像 、 按 著 我 們 的 樣 式 造 人”已经说清楚不止耶和华一嗰神嘅存在了,唔通耶和华系阴阳人? bbc麻烦你睇多D圣经啦!做人唔好固步自封丫!
1:26      神 說 、 我 們 要 照 著 我 們 的 形 像 、 按 著 我 們 的 樣 式 造 人 、 使 他 們 管 理 海 裡 的 魚 、 空 中 的 鳥 、 地 上 的 牲 畜 、 和 全 地 、 並 地 上 所 爬 的 一 切 昆 蟲 。  
1:27      神 就 照 著 自 己 的 形 像 造 人 、 乃 是 照 著 他 的 形 像 造 男 造 女 。

民数记
31:31    於 是 摩 西 和 祭 司 以 利 亞 撒 、 照 耶 和 華 所 吩 咐 摩 西 的 行 了 。  
31:32    除 了 兵 丁 所 奪 的 財 物 以 外 、 所 擄 來 的 、 羊 六 十 七 萬 五 千 隻 .  
31:33    牛 七 萬 二 千 隻 .  
31:34    驢 六 萬 一 千 匹 .  
31:35    女 人 共 三 萬 二 千 口 . 都 是 沒 有 出 嫁 的 。  
31:36    出 去 打 仗 之 人 的 分 、 就 是 他 們 所 得 的 那 一 半 、 共 計 羊 三 十 三 萬 七 千 五 百 隻 。  
31:37    從 其 中 歸 耶 和 華 為 貢 物 的 、 有 六 百 七 十 五 隻 .  
31:38    牛 三 萬 六 千 隻 . 從 其 中 歸 耶 和 華 為 貢 物 的 、 有 七 十 二 隻 .  
31:39    驢 三 萬 零 五 百 匹 、 從 其 中 歸 耶 和 華 為 貢 物 的 、 有 六 十 一 匹 .  
31:40    人 一 萬 六 千 口 、 從 其 中 歸 耶 和 華 的 、 有 三 十 二 口 。  
31:41    摩 西 把 貢 物 、 就 是 歸 與 耶 和 華 的 舉 祭 、 交 給 祭 司 以 利 亞 撒 、 是 照 耶 和 華 所 吩 咐 摩 西 的 。  

除咗牛、羊、 驢,耶和华连處女都唔放过,咁都唔Tangible?耶和华好钟情烧羊肉,觉得好香!点解耶和华闻到香味,都系化学作用。耶和华要咁多處女点用呢?

多谢bbc赞赏我『自製概念』,咁我可以学保罗作番D福音书啦!
但人無『同情心』, 『義氣』, 『膽色』, 『意志』,呢個人身體上會唔會出現物理性既轉變,如果無既話,就證明呢幾樣野只是其他人對人的行為的形容詞,呢幾樣並非物質性存在!

阿修羅 發表於 2011/9/13 20:19

人唔信神也不會死‧
也是說明了, 神「呢幾樣並非物質性存在!」
既然是「並非物質性存在!」, 反基盲還說甚麼的科學測定?
戇膠膠是也

你既智商多少,大家都心知肚明了!
创世记 阿耶 和华自己说的!男人就跟耶和华嚟做,女人就跟Asherah嚟做!

ali 發表於 2011/9/14 01:32

你本經係咪錯體架?
我本經不是這樣寫, 也無此字句:女人就跟Asherah嚟做!
你想賣膠? 我無興趣啵!
多谢bbc赞赏我『自製概念』,咁我可以学保罗作番D福音书啦!

繼我所知, 保祿是無寫過福音的。
麻烦你睇多D圣经啦!做人唔好固步自封丫!更不要不懂事便來狗翕
耶和华要咁多處女点用呢?

好明顯是你己把你會怎樣對待處女, 怎去用處女的邪惡念頭都投射到耶和華身上, 好來抹黑。 你有處女, 還不聞聞蟹香, 還不教教處女人生之道, 用來練練龜頭開封功咁呀? 耶和華一定好似咁用處女架哩!!!!
都系化学作用。

你屙出來的屎, 與你吃進口的美食, 化學成份都是相若架咋
所以, 你也不需要區分食物與屎,
创世记 阿耶 和华自己说的!男人就跟耶和华嚟做,女人就跟Asherah嚟做!

亞舍拉女神

今日仍有好多人想摸拜

遠古人的嗜好, 與現代人實在無乜分別
回復 132# beebeechan

有得揸下都實際尐。最弊係無形嘅對象,摸下抽下水都唔得
人唔信神也不會死‧
既然是「並非物質性存在!」, 反基盲還說 ...
beebeechan 發表於 2011/9/14 07:31

我係反基督教既迷信文化喎!傻佬!
你知唔知自己寫梗乜野?
我係反基督教既迷信文化喎!傻佬!
你知唔知自己寫梗乜野?
阿修羅 發表於 2011/9/14 10:46

我就係反你無理而反,你不知你在反乜
我反你無知狗翕
哈哈哈!起碼我仲識計數,計到一隻船載到幾多野,從而分析出聖經根本就係假話連篇既書,最適合呃D無知婦孺和無乜常識既人!連呢樣野都信,邊個先叫無知?
人唔信神也不會死‧
既然是「並非物質性存在!」, 反基盲還說甚麼的科學測定?
戇膠膠是也

beebeechan 發表於 2011/9/14 07:31

既然人唔信神也不會死‧並且說明神是非物質性存在就因該滾去外太空涼快去,連物質都不是有什麼資格?
多谢bbc分开咁多条嚟回复!原来想玩『断章取义』。bbc Lee几日好燥啵,太极唔协调吗?

反正神就是既無法在現實被驗證,又能影響現實的超自然力量
唉....為何人這麼愛發夢
哈哈哈!起碼我仲識計數,計到一隻船載到幾多野,從而分析出聖經根本就係假話連篇既書,最適合呃D無知婦孺 ...
阿修羅 發表於 2011/9/14 22:38

係囉,一條船載到幾多野?
你咁很識計數,無理由得個講字。你拎條數出黎等我笑下好無?
高級模式 | 發新話題
換一個