返回列表 回覆 發帖

邊個慘得過耶穌?基督徒不看歷史!

有一次聽牧師講道,唔係好記得佢講過乜,但係佢突然好大聲咁講左一句:世界上既人,邊個慘得過
耶穌?
當時我好肯定在場的很多信徒都被呢句話震撼了,除了我(特別強調我不是信徒......)!
因為當時我心想:牧師先生,小弟隨時可以在中國歷史中舉出十個八個歷史人物,其道德情操、
為國為民而犧牲的精神,而遭遇下場就比遠比耶穌慘得多的民族英雄作例子,只因沒有一批盲
目信徒吹噓他們為神,而不成為一教之主!
但作為人,他們是不是更值得人去警仰呢?
也反映出原來很多基督教徒根本不去讀讀歷史,原來他們根本不想知道真相,只接受一套「講法」
就可以輕輕帶過!
可悲!
西漢到唐太遠,驚人唔識,由北宋開始
北宋:楊業
由南宋開始:
岳飛、文天祥
明:
于謙、熊廷弼、袁崇煥
清:
寇連材等等
這些歷史人物的故事和遭遇,自小學已經讀過,你的帖子證明我的推論沒錯!
係囉,咁個牧師又點衡量耶穌係最慘?
于謙、袁崇煥都係淩遲而死既!連家人都要流放戍邊,即係慢性死刑!
起碼瑪利亞、約瑟同耶穌幾個細路、學生都無事呀!
耶穌個老豆呀...........基督徒!
想請問幾個問題!
1:耶穌老豆約瑟在耶穌幾多歲時逝世?
2:約瑟是因為甚麼原因逝世?是病?還是意外?
我沒有說耶穌死得不慘(不過有沒有這個人是一個問題)

我也沒有說貞德等人是偉大的

我只是想比較究境耶 ...
applo 發表於 2011/9/2 22:31

我可以答你,確實有這個牧師存在,但我並非否定這位牧師的演講,因為很多時演講的內容,其最重要是打動人心,是否正式真相反而不重要,問題只是台下那班基督徒,對其他人的說法無經思考論證就照單全收,沒有為自己提供一個思想空間,這是非常危險的!
小弟反基理論,你估淨係吸收單方向資訊?
我反基係基於幾十年人生經驗,包括自己和朋友的經驗+歷來歷史學家對基督教歷史的研究,證明基督教在中世紀係非常血腥暴力,這點連天主教會都承認+近代物理學(相對論、量子力學等等)、生物學論證,基本太空科普認識等等!
哦!原來十字軍東征、中世紀獵女巫、十七、十八世紀西班牙借教會之名,捉拿南美洲土著作奴隸,或者整個部族屠殺等等行徑只是一般動亂,同基督教無關既!你既歷史觀點真係「正」喎!
好像是「近代物理學(相對論、量子力學等等)、生物學論證,基本太空科普認識」也未能解釋到宇宙生命的由來 ...
beebeechan 發表於 2011/9/5 08:22

唔係無解釋,係人地用科學解釋左你地唔信姐,原來有班人情願相信宇宙中有一個子虛烏有既神創造一切,都唔信事實!
法國同瑞士都已經用粒子對撞機捉緊「波粒子」、同宇宙「暗物質」啦!基督徒!
原來十字軍東征、獵巫呢D都係「途說」番黎既,你D歷史真係利害,小弟甘拜下風喎!
你仲未話比我聽耶穌個老豆阿「約瑟」先生係幾時過身喎!我等梗架!
既然獵巫並非當時教會提出要做的事,為何當時教會不竭力阻止,而姑息啊?
例如:小弟用匯豐銀行個大名去開間公司去招搖撞騙,偷呃拐騙,你話匯豐知道後會唔會第一時間公開聲明?再報警拉我坐監?
西方獵巫左百幾年,當時有無一間教會走出黎遣責獵巫呢種暴行,當時有無一個牧師、傳道人去救過一個被送上火刑柱既女巫,甚至為佢地講過一句公道話?指出獵巫行為與聖經不符?
況且當時獵巫者全部以上帝、耶穌的使命作為獵巫的根據,是不是當時教會也暗地裡承認同獵巫的行為?是不是後來為了卸責而不作表示,好似彼拉多咁借!「洗手」去脫掉關係?
你既歷史咁勁,咁你又唔解釋比我聽!
關於約瑟既答案:就係聖經裡面根本就無記載過約瑟幾時離世,而你就好勁就估到耶穌被釘時,約瑟就已經離世,閣下連聖經都無提過既人都知道佢幾時死,你對歷史推理能力令人咋舌!
歷史曾經發生事, 跟你所認知的, 可能是兩回事。

好比小學生會給牧師師灌輸了耶穌是神的兒子,救世者 (只知他曾被釘十架...係咁多) 根深蒂箇的觀念. 我唔可以話你講錯了, 成熟了後, 到了中學, 大學時, 對歷史多了解便可能另有睇法。 基督教比其它臭名遠播的邪教特別神聖咩?

很多人都給灌輸了天主教, 基督教是神聖正義的教會。 或者你仍留在小學程度, 對這些歷史了解便可能另有睇法。
你要了解事件真相卻又不會只看基督教推薦的歷史書便掌握到的囉。
當時教會的權力等同帝皇,若不是經教會的暗地/公開認同呢個做法,佢地可以舉起個十字架,以耶穌名義去殺人屠城?咁簡單既推理都唔識,仲話讀乜野歷史!
你咁既態度呢, 就好左少少勒。
唔識既野, 你可以問。 妄下判語就變成九翕。

當時有無一個牧師、傳道人去 ...
beebeechan 發表於 2011/9/7 13:28

寫封信就好易,點解成個教會只得佢一個咁做,其他既牧師、傳道人死晒?
佢當時有無提出科學上既論證去說服當時既人抑或佢根本無科學既常識做唔到?點解佢無科學常識?因為普遍既基督教徒都唔相信科學常識,人地利用驗證法去研究宇宙大爆炸既起源,就話人浪費左九百幾億,唔通法國同瑞士人兩個國家既精英會咁蠢去故意燒錢咩?
另外,你估宗教審裁處殺得人少?
有黑死病唔用科學方法研究病因,反而相信係女巫施法所導致!當時既人唔信科學信呢類傳說,咪就係基督宗教傳播出黎既文化囉!
你既思維連九既資格都無喎!係喎!耶穌個老豆係幾時死呀?基督徒!
咁係咪你認為教廷應擁有龐大的軍隊警察, 可以進行執法, 當起國際警察的位置?
(咁又會唔會係真正的政教合 ...
beebeechan 發表於 2011/9/7 13:30

挑!唔通公開遺責某些暴行,仗義執言就等於叫做當「國際警察」,呢樣唔係神聖而公義教會應該做既咩?況且獵巫果班人全部都係用神和耶穌既名義去做,作為佢地既牧師點解唔阻止佢地呀?耶穌見到唔公義既事情都會干預,例如趕走聖殿中既小販,呢樣野唔通又話佢想當「國際警察」呀?

係囉!咁點解科學精神要到文藝復興時期先出現呢?你連「科學精神」同「科技產品」兩種觀念都分唔清,你既思維簡直好笑!科學精神可以在很多年前就已經出現,但相應的科技產品可能要到很後期才出現,問題是有了這種精神,就唔會咁迷信愚蠢和野蠻!例如:明未清初既時候,中國人已經明白到預防天花,就要靠天花既抗體制造藥物(科學精神)!可惜當時未制造出相對藥物(科技產品)去治理,由於佢地明白到天花係病毒,所以被你地班基督徒認為迷信拜偶像既中國人,就從來唔會認為天花係有女巫作法,捉晒班女人去用火燒咁愚蠢殘忍!
清史稿記載,清順治年清廷御醫治理天花病的方法,是在另一個患過天花病的人身上刮下皮屑,再用幼筒將皮屑吹入病人鼻孔內,目的就和西方醫治天花制造抗體的原理出於一樣!
唔該你讀多點書啦!基督徒!
請你先多了解  CERN 的財政來源先來九翕!
這個玩意不是法國同瑞士玩哂。
你連一般的認知也未足!!!, 好心 ...
beebeechan 發表於 2011/9/8 07:35

人地既財政來源係有咩目的,根本唔需要理!問題是,點解兩個科技先進的國家,數百個精英科學家會去研究呢樣野先!唔通佢地全部都係蠢材,你既智商遠超於佢地咩!如果係既話,你應該早就被佢地招攬入伍,收梗每年過百萬研究經費啦,仲得閒同我響度狗咩!好酸呀棵葡萄!
哈....
乜基督教是研究如何醫黑死病, 研究呢樣過樣架咩?
beebeechan 發表於 2011/9/8 07:46

唔好意思!今次係我錯左!唔記得你班基督徒淨係研究點樣死後上天堂!
研究黑死病,救助病人都係留番比班偉大科學家醫生做啦!
當年文化大革命, 個個都話是打倒反革命份子, 支持中國共產主義....
現在共產主義去了那裡?
是否每個站出 ...
beebeechan 發表於 2011/9/8 07:23

起碼中國共產黨咁**,響1978年第十屆中全會都承認文革係黨既錯誤之一!79年仲幫當時文革受害者平反添!你地班基基又有無走出黎認錯?抑或淨係話人唔識讀歷史而逃避責任呀?
係喎, 我都醒唔起「數百個精英科學家會去研究呢樣野先!唔通佢地全部都係蠢材,」係咁強勢論據添!!

死哩 ...
beebeechan 發表於 2011/9/9 07:15

地球上夠有超過二十億人唔信耶穌囉,咁又代表咩呀!酸葡萄!
起碼科霍金就唔信啦!傻佬,食少D塑化劑啦!
高級模式 | 發新話題
換一個