返回列表 回覆 發帖

(轉載)澳洲棄用耶穌誕生為時代分界線

把 AD 改叫 CE , 與把父親改叫老荳,基本上分別好大咩?
擊節讚賞。
抽刀斷水 發表於 2011/9/10 09:55

CE 的 C , 也可以說是 CHRIST era, 唔一定指 COMMON era,
一樣是抽水成功
既然教科書的意思是common era,你就不要說什麼「也可以說是......」
這只是幻想**,無人認同你。 ...
Guest from 203.168.190.x 發表於 2011/9/11 20:10

CE 一詞, 早在1708年便有人用哩,
當時 CE 又的確是指 Christ era, 不是 common era
把 C 當成是  common 的人也許才是幻想一族, 找人認同
回復  beebeechan

也可以是Crap, Crap Era

Crap 同 Christ 都一樣可以代入

一樣是痾屎成功 ...
沙文 發表於 2011/9/11 19:57

既然教科書的意思是common era,你就不要說什麼「也可以說是......」
這只是幻想**,無人認同你。
beebeechan在UWANTS.COM討論區叫bbq,哈哈...................
dior13dior13 發表於 2011/9/12 05:01

人如其相....出帖都有點白痴
叫甚麼的名隨便你,
反正仍是以耶穌誕生為時代的分界線, 是國際間所採用了。

非也非也
CE 元年係漢平帝登極大典

耶穌則生於漢平帝登極前六年,即漢哀帝建平元年

...
沙文 發表於 2011/9/13 12:15

以為中國便是世界之「中」, 有點是井底之蛙之見。
请教一下究竟耶稣嘅生日系邊年邊月邊日呀?若果有埋时辰就最好,可以帮耶稣起嗰命盘!

ali 發表於 2011/9/14 02:04

傻佬, 咪距離今日 (九月十三日) 二千一百一十一年, 九個月十二日前囉!!
死蠢!!
可以帮耶稣起嗰命盘!

ali 發表於 2011/9/14 02:04

有點常識的都知  windows, OS X, Android 作業系統是不能互容共用的。

有點常識的都知可以用 VMware,您冇咩?
沙文 發表於 2011/9/14 08:43

有老婆都仲要買個公仔?

多膠魚!

你老婆有d 地方不及個公仔定哩!
有時用老婆, 有時用公仔?

好似你有時用windows..有時 OSX?

老婆嘅安全期太短而夜晚太長嘛。其中典床典蓆苦况,您地夭主教徒應該最清楚 ...
沙文 發表於 2011/9/14 08:57

你諗住用了套,無後顧之憂,咁就可以日扑夜扑,行房變成例行公事,味如嚼蠟,速速交貨可以大覺訓。
典床典蓆係咪好耐未試過咁呢?魚翅餐餐食都變得唔好味哩,一個月食一兩餐會更滋味。

性,不是做得次數多一點便是滿足多些架啵。
你既性教育要從新學過了。
扑老婆,是在老婆有需要時才扑,不是在你有需要時便扑。
你明唔明呀?
我老婆係日日都需要喎。如果唔係,佢就唔會次次都有幾次高潮 啦。
.
沙文 發表於 2011/9/14 18:42

你何不搬你老婆個食相出黎証明下
原來BC及AD是宗教用字的縮寫!
相信澳洲教育官員只是回歸以人為本的思想罷了
給他拍拍手
另外 紀元0年原本就 ...
greenboy0825 發表於 2011/9/15 15:21

那麼 ce common era 是大眾人採用的年代,不即是 BC AD 了嗎?(除褲放屁!!)
回復  ali

佢計錯啦, 計年份都唔識, 計安全期就叻

沙文 發表於 2011/9/15 23:20

自然避孕法的安全期不是計, 是用測量架, 死蠢!
著膠衣你就叻!
bbc嘅意思话耶稣唔系圣诞节出世,咁违背教廷嘅讲法啵!
u

bbc嘅意思话 ...
ali 發表於 2011/9/15 23:00

為甚麼12月25日成為聖誕日的由來你知否?
,死無知!!
http://www.tjjk16.com/Item/2898.aspx

您唔識就唔好錯誤引導本網版友喎

沙文 發表於 2011/9/16 08:59

你呢d 方法, 連生貴子就可以!
嘩大X鑊!
就算測得又準、計得又啱都冇用。原來夭主教official 避孕法係失敗率最高的兩種辦法之一!
其失敗 ...
沙文 發表於 2011/9/16 09:17

亞無知文, 你知唔知「自然避孕法」不等同是坊間計安全期的屎橋架?
唔識既你去增值一下
(或者正正經經上番個戈屎學下野

無知?
thermometer壞咗您未必知嘛
點自然得過高射炮?
沙文 發表於 2011/9/16 09:34

最有效咪閹左你, 連膠套都省回, 夠環保

點自然得過高射炮?
沙文 發表於 2011/9/16 09:34

著住件雨衣, 又點及得拳拳到肉的那份肉感?
肉感使人癲床顛蓆, 雨衣餐尤如食快餐, 唔好得過高射炮
享受都唔同

食 mcdonald 填肚唔識鮑魚係幾好味
高級模式 | 發新話題
換一個