返回列表 回覆 發帖

四福音並非歷史書籍,不能作為耶穌存在的證據

係啦, 復活了, 肉身卻能升天? 點升法, 係咪坐穿梭機?
回復 16# beebeechan

沒人認為宗徒大事典有歷史根據喎!
你醒未, 你老耶有冇打救你出股海?
回復 24# beebeechan

所以呢, 沒認受性的野, 只會圍內一班塘魚會接受到,
我都想出本陳b發績史, 可惜當中的真確就惹人懷疑
回復 32# beebeechan

四福音書都係舐來舐去你唔話?
昨日八號風球,各報章都報導,都是[舐來舐去]?
即使福音有四十部,記述也必大同小異。 ...
beebeechan 發表於 2011/9/30 21:51

一個抄一個, 仲矛盾百出!
挑....
要全部一樣既, 去影印咪得哩
使乜要只部記述!
beebeechan 發表於 2011/10/3 13:32

可是那時未發明影印機, 及至後世, 中國的印刷發明, 才做就覆印聖經在各處地出現
點解不能造就佛經, 道德經在各處出現?
beebeechan 發表於 2011/10/3 14:58

的確, 造就各宗教及文化的出現.
老翻行業的鼻祖
beebeechan 發表於 2011/10/3 16:28

對, 的確天主教, 基督教都抄自猶太教!
咁天主教同猶太教有甚麼相同?
(你咪扮識野)

首先, 猶太教無甚麼三位一體
天主教信三位一體
咁你話係咪抄 ...
beebeechan 發表於 2011/10/3 16:37

佢地抄了耶和華, 抄了阿當夏娃, 摩西......
猶太教話亞當個老婆係莉莉芙, 厄娃係二奶
天主教係咪咁講?
又係一樣呀?
beebeechan 發表於 2011/10/3 16:49

抄襲不是影印啊! 你看得少肥皂劇, 編劇都是把劇本改少少就當自己寫的劇本呢!
有改動就唔係叫老翻哩, 硬膠!
(乜又變招...變左抄襲)
beebeechan 發表於 2011/10/3 16:58

咁抄一半, 改一半的叫什麼名堂?
一半.......你是甚樣量度出來的?
beebeechan 發表於 2011/10/4 07:59

舊約抄猶太教
新約自己獨立伸延舊約
乜聖經的一半是舊,一半是新嗎?
beebeechan 發表於 2011/10/4 10:17

那當然啦, 還抄埋阿波羅
高級模式 | 發新話題
換一個