返回列表 回覆 發帖

羅得和女兒的亂倫與耶穌身世的聯繫

可以看到, 摩押女子路得是大衛的嫡親曾祖母。那麼這個大衛和耶穌的關係,在聖經裡面,用一句上海樣式的話來說, “ 不要強調得太多哦 ” !僅舉一段經文吧:

greenboy0825 發表於 2011/9/27 14:51

這人是美國人, 還是肯雅人呢?
耶稣無大衛嘅DNA,因为耶稣并非由約 瑟条精虫而嚟。除非玛利亚或她的祖先又有大衛嘅血脉。 ...
ali 發表於 2011/9/28 23:47

你又唔識野勒。路加福音中的耶穌族譜不是瑪利亞一支嗎?瑪利亞無大衛血脈?
回復  beebeechan

係其中一個設想啫,貴教內部抝完先擺上枱啦
沙文 發表於 2011/9/29 12:18

對你無知之徒是假設啫,路加耶穌族譜是母系,幾百年前已斷定了
都唔係好定啫, 母系講若蝨黎把Q咩?
沙文 發表於 2011/9/29 12:38

擺你條Q 上檯先哩
擺您條上黎就係母系
沙文 發表於 2011/9/29 12:47

男系女系都係大衛條系
老豆好老母好都係若蝨做埋
沙文 發表於 2011/9/29 13:31

你拎個原文來虚心請教哩,等我一Q扑醒你
犹太人系跟母系,浪费咁多篇幅讲嗰皮谊老豆嘅族谱托咩!不过圣经对女人都系地底泥,所以才有咁嘅铺排。 ...
ali 發表於 2011/9/29 22:44

邊方學說話你知猶太人係母系社會?
狗翕!
回復 16# beebeechan
quote:"邊方學說話你知猶太人係母系社會?
狗翕!"
Jewish status passes through the mother, not the father。犹太人血统系计老母系而唔系老豆系,Understood!

ali 發表於 2011/10/1 01:30

我開始懷疑你既英文係咪真係麻麻地!!

若係母系血統, 點解出谷紀記述天主要追殺梅瑟, 直至佢老婆割左個仔既包皮先放人?
你  奀打屎釘 未?

咁你可唔可以講埋耶穌另外一邊的基因是來自那系?
葉仔 發表於 2011/9/30 11:16

唔可以,因為我不似你,不懂的事也來狗翕一頓。
"Jewish status passes through the mother, not the father。"

我唔觉得你嘅英文好得去边度,你解释Lee一 ...
ali 發表於 2011/10/1 19:12

如你英文好多少少的話,或你不是只讀標題不讀內容的話,便知
"Jewish status passes through the mother, not the father。" 只是猶太人中的一支人的睇法,不是全部猶太人認同的事。
犹太人嘅外邦妻子及其子女都被离弃,已说明犹太人身份系跟老母系。就算父亲为犹太人都无济于事!
看来你开始从井里头跳出嚟了!

ali 發表於 2011/10/1 21:55

舊約人的人物如若瑟, 梅瑟。。他們的母親都是外邦人女子。
若瑟, 梅瑟卻是十分的猶太人啵!

看來。。。。受困的可能是你
犹太人嘅外邦妻子及其子女都被离弃,已说明犹太人身份系跟老母系。就算父亲为犹太人都无济于事!
...
ali 發表於 2011/10/1 21:55

雅各伯中兩個兒子厄弗勒因和瑪拿西都是跟外邦女子生的, 豈不是他們不應是猶太人?為何厄弗勒因和瑪拿西成為以色列十二支派的一分子?
你還是就猶太人身份跟母系的說法。。。多谷哥谷哥
又一证明本黑皮红边嘅神话故事内里矛盾多多姐!耶稣没有约瑟嘅DNA系不争嘅事实。你应该多谢我带你离开嗰井 ...
ali 發表於 2011/10/3 00:21

咁好多謝你一再說明信經中的一句:
「由童貞女瑪利亞取得肉驅而成為人」......原來你一早便信了

請不要再胡說八道, 一個嬰孩沒有父系的染色體會導致身體殘缺成不到人的, 更莫說能出世, ...
葉仔 發表於 2011/10/3 11:42

可以用科學理解得來的就不是神蹟哩。。。硬膠
未必, 有個能是騙局
葉仔 發表於 2011/10/3 12:23

有個能?
也有個能是天主的手在做事
如果他真的做事, 世界豈需要傳教士? 跟本不用神掍出來招搖撞騙
葉仔 發表於 2011/10/3 12:30

打麻雀點解要四個人?
一個人自己打豈不可以舖舖食清一色咩?
這就證明只要換多點新血, 多點人同陳版友打痲雀, 陳版友就可以有更多食糊及昆人錢的機會了 ...
葉仔 發表於 2011/10/3 14:18

打甚麼的「痲」雀?
未打過
, 陳版友就可以有更多食糊及昆人錢的機會了 ...
葉仔 發表於 2011/10/3 14:18

乜你知同我打你實輸梗?
咁謙呀?
當然謙啦! 你最懂捉蝨大法嘛!
葉仔 發表於 2011/10/3 16:27

係你做事粗心大意, 不認真,
我在教你咋
多謝賜教!
葉仔 發表於 2011/10/3 17:21

我賜俾你唔係問題,係你受唔受教啫。
等如天主也賜給你一個救恩,係你受唔受啫
高級模式 | 發新話題
換一個