返回列表 回覆 發帖

不如大家蓋個巴別塔 來告祂

回复13#bbc
『向一切受造物宣傳福音』即系同D花草鸟兽传福音?
妳做乜两句说话都唔明白!读咗几多年了?

ali 發表於 2011/11/1 01:24

唔係我唔明, 係你唔明唶.
你唔明, 等我教你.

創 6:17 
看哪,我要使洪水氾濫在地上,毀滅天下;凡地上有血肉、有氣息的活物,無一不死。
因著人類的過犯,所有受造物都受到傷害;所有受造物都期待著新曙光的出現。 人類能悔改, 新天新地出現, 萬物花草樹木走獸都有一番新景象.

這些簡單道理, 肯虛心讀經就會明架哩,
你不受教, 俾你讀一千年你都唔明.
回复21#bbc
quote:"...俾你讀一千年你都唔明"

我先至無咁春虫虫,读一年都嫌多。。好一本神话古仔姐!
回复21#bbc
quote:"...俾你讀一千年你都唔明"

我先至無咁春虫虫,读一年都嫌多。。好一本神话古仔姐! ...
ali 發表於 2011/11/1 22:20

我批你的就是你這種心態。
書你就無讀,說三道四就有你的份。
(仲要係扮哂明白,呢樣先難頂!!!)
有足够人类智慧嘅,都唔會浪费咁多时间去睇神话古仔。不如读多D四书无经!
有足够人类智慧嘅,都唔會浪费咁多时间去睇神话古仔。不如读多D四书无经! ...
ali 發表於 2011/11/1 22:37

你讀四書五經係你既事, 把不讀四書五經者便是「浪费咁多时间」, 咁你既排他性都好強下。君子有容人之量,小人存忌妒之心 , 你屬那類?
好简单嘅道理妳都睇唔明;有足够人类智慧嘅,都唔會浪费咁多时间去睇神话古仔。》浪费时间去睇神话古仔,咪系唔够人类智慧咯!Lee几句话绝对没有排他成份,只系客观咁呼吁迷途羔羊回头是岸吧了!
好简单嘅道理妳都睇唔明;有足够人类智慧嘅,都唔會浪费咁多时间去睇神话古仔。》浪费时间去睇神话古仔,咪 ...
ali 發表於 2011/11/1 23:16

有足夠智慧既人都不會講你呢種話哩。
好似你同亞甲在評亞乙個老婆, 話"係男人都唔會好似亞乙咁娶個豬扒做左老婆哩"。。。咁
(而且仲話講野無踩人!好客觀)
发烂渣喔!
发烂渣喔!
ali 發表於 2011/11/2 00:07

對你發爛渣是否會浪費了爛渣?
回復 12# ali

耶穌確實本來把猶太人以外的人當狗的,不過耶穌經歷了一個悔改的過程:

瑪竇福音15
22有个迦南妇女从那边界地方一路哭喊着跟过来:“请可怜我吧!主呀!达味之子!我女儿被恶魔纠缠得好苦呀!”
23耶稣一言不发。门徒们就前来求耶稣:“打发她走吧!她跟在我们后面哭喊不停。”
24耶稣回答说:“我被派遣来,只为以色列家迷途的羔羊。”
25那妇女跪在耶稣跟前哀求说:“主,帮助我吧!”
26耶稣说:“拿孩子的饼扔给狗吃是不对的。”
27那妇女说:“是啊,可是主!小狗也吃从桌上掉下来的碎渣。”
28耶稣说:“妇人!你的信德真大。事情就如你所愿的成就吧!”就在那一刻,她的女儿痊愈了。

有兒女的婦人是地表上最可怕的生物,足以改變基督的救贖計畫。

(?回家拜老媽比較實際?)
回復  ali

耶穌確實本來把猶太人以外的人當狗的,不過耶穌經歷了一個悔改的過程:

瑪竇福音15
22有个迦 ...
comet 發表於 2011/11/2 00:15

當時高傲的猶太人的確稱外邦人 (尤其是迦南人) 是狗。

跟據瑪竇福音記述耶穌的行程, 耶穌剛剛在加里勒亞行過五餅二魚的大騷,
耶穌卻是帶著門徒由老遠的加里勒亞跑來漆冬, 遇上這婦人, 向門徒說明得救的是信德, 不是身份, 族裔; 然後又帶門徒返回加里勒亞。 真的是專程行大運。
(經文說嫌棄婦女是外邦人身份,覺得不值得幫助, 要打發她走的是門徒, 不是耶穌啵!)

若不是要為遇上這婦人, 耶穌的漆冬之行目的是甚麼?
當時高傲的猶太人的確稱外邦人 (尤其是迦南人) 是狗。
beebeechan 發表於 2011/11/1 12:14

耶穌一言不發,又係幾高傲嘅。
回復  ali
足以改變基督的救贖計畫。

comet 發表於 2011/11/2 00:15

你錯了, 基督的救贖計劃從未改變過.
「救贖是會帶給外邦人」這個訊息, 在舊約經文中 (比耶穌降生早幾千年)便多次給啟示過了.
耶穌只是落實舊約中的預告.
只讀一章半節的, 是不會領悟到這個「救贖是會帶給外邦人」的計劃藍圖.
基督的救贖計劃從未改變過.
beebeechan 發表於 2011/11/1 13:52

但唔保證將來唔會改變,或者已改變但陳教友都唔知
但唔保證將來唔會改變,或者已改變但陳教友都唔知
沙文 發表於 2011/11/2 05:55

唔知係咪救埋外星人呢?
你知道就通知一聲哩.
回復 35# beebeechan

佢自己係外星人似啲
回復  beebeechan

佢自己係外星人似啲
沙文 發表於 2011/11/2 06:04

唔好意思,我個人比較科學,要求高。無根據既九翕省回哩。
我要求高過您,省回您本傻仔聖經啦
Don't know where God is but the Devil is in the details
我要求高過您,省回您本傻仔聖經啦
沙文 發表於 2011/11/2 06:10

我都無叫你睇。
我叫你唔識就收聲之嘛
回復 39# beebeechan

咁即係識就唔好收聲啦
高級模式 | 發新話題
換一個