返回列表 回覆 發帖

自欺欺神

據說,夭主教只准進行坊間所謂「自然避孕」之理由係:
為甚麼教會會禁止人工避孕及使用其他避孕用品呢?因為在性行為中,同時有兩個目的。其一就是表達並達致男女之間愛的共融:夫婦每次性行為可使他們彼此間的關係加深及鞏固;性行為的第二個目的就是生兒育女:當夫婦倆表達他們之間的愛的同時,他們也正好與天主合作,合力拓展祂的創造工程,為世界增添新的生命。
天主教會認為性行為的兩個功用都是天主的偉大設計,我們不應擅自將它們分割,因為只有天主才是生命的根源。當人嘗試將性行為的兩個功用割切,將繁生後代的可能性拿走時,他們實際上是意圖掌握一個根本不屬於他的「支配生命的權力」。這也是教會禁止採用避孕用品的原因。
不過,如果夫婦只在婦女每月的不育期內發生性行為,則不違反天主的設計。他們這樣做,只是在利用一個「自然賦予」的條件(以基督徒的術語來說,即是「天主賦予」的。)反之,避孕丸和人工其他避孕工具的設計,則是為了在婦女每月的可孕期內阻礙生育的自然進程。天主教會認為自然節育法可行,是因為它並沒有干預夫婦性行為中的生育意義。
http://www.dolf.org.hk/hotline/faith/45440.htm

其實此乃自欺欺神。當您明知今次扑嘢係唔會乸嘢但仍照扑,就已经將男歡女愛同生仔兩個功用擅自分開啦。
應該係安全期就禁慾,其餘時間就縱慾,咁先係天主的兩個偉大設計雙輔雙成嘛

芭拉布布芭拉布,打完收工,德馬西亞!

League of legends -Learn how to play Jarvan IV in 15 sec EP06 15秒教你玩嘉文四世

http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=WNyLbUgJRH8
您唔係球證喎
沙文 發表於 2011/11/2 21:25

你都唔係唶......
球証吞左卜, 去左餵仔仔
您唔係球證喎
Don't know where God is but the Devil is in the details
回復  beebeechan

您岔開話題至「乸住」,我接上嘛
沙文 發表於 2011/11/2 21:15

界外球哩.,...勾西
回復 41# beebeechan

您岔開話題至「乸住」,我接上嘛
唔會乸住,校本條例敗訴,好心凉
沙文 發表於 2011/11/2 16:43

咩?
接唔上,想岔開話題咩?
唔會乸住,校本條例敗訴,好心凉
Don't know where God is but the Devil is in the details

捐咩都係咖啦,為善最樂嘛
沙文 發表於 2011/11/2 10:54

睇人架咋,有d人乸住口面黎捐就唔係樂事哩
回復 37# beebeechan

捐咩都係咖啦,為善最樂嘛
您都得格,唔駛限定安全期至准捐嘅
沙文 發表於 2011/11/2 10:51

你講捐精呀?
您都得格,唔駛限定安全期至准捐嘅
但係您鈍,踩唔到
沙文 發表於 2011/11/2 10:45

又可能係你識搵窿捐唶
但係您鈍,踩唔到

所以話人小如螞蟻,就留得太多空間。您要諗一樣最小嘅嘢黎話人先得 ...
沙文 發表於 2011/11/2 10:41

你小如螞蟻我已經滿足勒, 因為隨時可以俾我踩.
回復 31# beebeechan

所以話人小如螞蟻,就留得太多空間。您要諗一樣最小嘅嘢黎話人先得

唔通您條精蟲大過哥斯拉咩?
沙文 發表於 2011/11/2 10:29

你又知唔知有幾多野係細過條精虫架?
相對, 條精虫真係哥斯拉
回復 29# beebeechan

唔通您條精蟲大過哥斯拉咩?
咁又唔止,都又係廣度。
狗噏您當聖經。
您都唔夠螞蟻大。您知唔知有幾多嘢細過螞蟻呀? ...
沙文 發表於 2011/11/2 10:16

你條精虫都會細過隻蟻
咁又唔止,都又係廣度。
狗噏您當聖經。
您都唔夠螞蟻大。您知唔知有幾多嘢細過螞蟻呀?
高級模式 | 發新話題
換一個