返回列表 回覆 發帖

[轉載] 中國文化主位性的維持 - 牟宗三

原帖由 沙文 於 2007-7-30 19:16 發表
「4大文明古國」這說法係梁啓超吹出來的,自己友圍威喂可能還可以,但不能得到國際考古界認同。希臘的Minoan文明及Mesopotamia 起源均早於夏朝。所以,我覺得如無特別理由,都係儘量避開4大文明古國為妙 ...

今次小弟要扮演語言科學家來發表一下偉論。

“4文明古國”丫嘛!要夠大先入得選架!
墨西哥,希臘,朝鮮等國,得丁屎地方,點算大呀?
老梁又無話世上只有四個文明古國,冰有錯姐?

好野!我用哲拳打低左沙文。

原帖由 沙文 於 2007-7-31 22:09 發表
咁又唔夠「古」喎

始皇帝成大業之前, 即主前221年, 係冇「中國」顧喎。

車!你不如話民國前,世上都未有中國丫。
原帖由 沙文 於 2007-7-31 23:22 發表
咁又唔得喎,吾中國國號,始見於:

《禮記》:「今之大夫,交政於中國。」

《詩經》:「幽王之時,西戎東夷,交侵中國。」

《中庸》:「是以聲名洋溢乎中國。」

《孟子》:「當堯之時,水逆行,泛濫於中國;夫然後之中國,踐天子位焉。」

《史記》:「秦之先,帝顓頊之苗裔孫曰女修,...生大業...生大費,子孫或在中國,或在夷狄。」

《漢書》四三〈陸賈傳〉:『皇帝繼五帝三皇之業,統天下,理中國,中國之人以億計,地方萬裏,居天下之膏腴,人眾車輿,萬物殷富,政由一家,自天地剖判未始有也。』

...

無錯喇!所以這塊土地自古以來已被稱為中國。

即使秦之前或之後,各處成立之帝國有着其他名稱,也改變不了這事實。

原帖由 沙文 於 2007-7-31 23:45 發表
但係, 「這塊土地」究竟幾大幾細,代代都唔同。所以唔得用來做「4大」的依據。

中國土地有幾大,就算是今天都未搞清楚啦。
單是跟印度就有大塊土地爭議未解决了。

是一個概念。一個分別於各朝代,各地,各政權間之文明统稱丫嘛。
原帖由 沙文 於 2007-7-31 23:56 發表
冇錯嘞,一個概念又點分大細呢?
竊以為,「4大文明古國」這名稱中的「大」字,只係聲韻上的配搭,即係,讀起來好聽啲咁解,如果冇左佢,「4文明古國」就聲韻上生澀啲之嘛。若然要解,是作為「出名」咁解,並非「大細」之大。

即係好似 ...

概念當然分不出絕對的大與小,但概念依然有相對的大與小之分播。

就算古中國,古朝鮮的版圖並無正式劃界,斷估都無人夠膽話古

朝鮮跟古中國的版圖難分大小掛。

4大中的“大”,到底是解作“出名”還是“大小”,

又或是“又是夠大又要夠出名”先有代表性咁解呢。

原帖由 沙文 於 2007-8-1 21:28 發表
講大,4大文明古國的排名都唔合理啦。

希臘的馬其頓帝國大過埃及、印度,而希臘文夠古咯,做咩唔俾佢入圍?

馬其頓帝國只是靠着戰爭,征服等手段,構建出來的短暫產物。
點入得圍呀?

正如小日本在二戰時,憑着殺害亞洲人民去掠奪土地,
都叫做惡過十年八載,但歷吏上都不會把它當成甚麽盛世,強國之類看待啦。
原帖由 沙文 於 2007-8-1 22:50 發表
冇錯嘞,雅利安人靠征伐建立古印度帝國,New Kingdom時代埃及亦以武力擴張,建都Thebes。所以都唔入得X大文明古國之圍。世上只有一大文明古國,其他任何古國,不是不夠大就是不夠古、不夠文明。

而中國,雖非最大亦非最古,是不是 ...

不如你講下在馬其頓帝國存在時期,有咩文明建樹先喇。
原帖由 沙文 於 2007-8-2 03:05 發表
呢啲咁高深的歷史學問,恐怕我講得不全,難令B哥滿意喎。
點解要馬其頓帝國存在時期的文明建樹先算數呢?咁馬其頓帝國之後所發生的文明建樹,係咪不受其影响呢? ...

正如先前提到的小日本例子,日本仔自已話太平洋戰爭,
最後幫助了亞洲各國擺脫西方殖民主義。
不過世人都不會對此持正面評價一樣囉
原帖由 沙文 於 2007-8-2 20:03 發表
咁您發表歷史論文:
http://www.blackwellpublishing.com/journal.asp?ref=0018-2648

話冇 Hellenism 呢樣野嘅,以糾正長久以來學術界的錯誤觀念啦嘛

我又要炒股票,又要賭波,又要賭百家樂,又要炒樓,又要賭馬,又要返工,
又要陪個女去游水,又要上網同你傾計,又要拯救世界,重冰有時間播!
原帖由 沙文 於 2007-8-2 22:06 發表
您取消上網同我傾計就得啦,發表重要講話較有意義嘛

呢度係全球最重要的華文拯救世界網站之一,
乜你認為係呢度講野吾重要咩?
原帖由 沙文 於 2007-8-2 22:42 發表
呢度確係全球最重要的華文拯救世界網站之一冇錯,但呢度尚有細佬幫您頂住一陣先,B哥雲游一下還是冇乜大礙。
但發表重要史學講話,則非他人之力所能及,一定要B哥您披甲執戈先得嘛,我冇咁嘅學問水平嘛 ...

等到精優0858隻口服胰島腺進入順利生產情况後,我諗諗佢啦。

講開又講,沙仙兄賺夠錢退休未?

原帖由 沙文 於 2007-8-3 00:02 發表
都差唔多架啦,爭少少可以叫老婆出黎做,但係我都諗住自己做埋佢啦

呢隻精優研究成功左隻新藥,現正等待國家發証明就可投入生產了,
我跟左呢隻野好耐,算係有少少心得。我成副退休願望放晒入去了。
http://main.ednews.hk/listedco/listconews/sehk/SEHK_LISTEDCO_DATETIME_SEVEN_C.HTM
早幾日有份公告,你可以參考下。

照計呢隻藥若果成功,都算係中國文明的貢獻掛。
原帖由 沙文 於 2007-8-3 22:50 發表
中國對文明的貢獻已有好多,又唔駛等到此藥先算係

將成副退休願望放晒一隻股,本身就唔係成熟投資者的行為,小心呀b哥

多謝仙兄好意。

我自低位開始收集,風險應不算太高。
如你尚有港股户口,不妨買些少陪下我。
高級模式 | 發新話題
換一個