返回列表 回覆 發帖

嬌生慣養的我

原帖由 抽刀斷水 於 2007-8-5 21:02 發表
曾幾何時,我想過假如自己身體斷手或斷腳,或有甚麼永久性的惡疾,就要立即了卻殘生,以免累人累物。

看完了這段片後,才知道自己的想法是如何不負責任,現今的我也是如何地驕生慣養。

很對不起我的父親,他父兼母職多時,照顧家庭 ...

知道自己不孝了嗎?

我認為你要做點實際行動,才能贖回此大罪。
不妨參照一些偉人做法:
削骨還父,削肉還母。

做完之後,魂魄來找我,我幫你整番個肉身。
原帖由 抽刀斷水 於 2007-8-6 09:45 發表

你個賤人,大家都咁感性一番,你係度up埋D無謂野~

酒井兄:別被過去童年的童年不快經歷,影響到你將來的日子喔。好好努力吧。

咩無謂呀?我想幫你升仙你都吾制,真係不知好歹!

香港由於種種歷吏源因,沒有成為偉大老馬思想實驗場地,
在本地土生土長的兒童,除非是一些極端例子,否則我都認為他們是幸福的。
無無謂謂的長噓短嘆,還要美化成甚麽感性之表述,我話你係無病呻吟就真。
原帖由 酒井明 於 2007-8-6 17:36 發表
哼!抽刀兄,我們無謂去理會這些維園阿伯,他們經歷文革洗禮,思想自然偏激,絕不會理解你我之心情。

1:啍!抽刀兄(通過串聯藉以增強己方實力)
2:經歷文革洗禮(憑空想像然後揑造別人的過去歷吏)
3:思想自然偏激(從思想入罪)
4:維園阿伯(鎖定罪狀後扣帽子)

典型的階級鬥爭模式。
我信你熟讀詩書,是一名高級知識份子了。

總是會有人不肯為自己說過的話負責的,這類人大多是現實生活中的失敗者。我見怪不怪。
戰時的德國被稱為納粹德國。軍國主義時代的日本,我喜歡稱為小日本,

表示對於自卑變自大,不自量力胡作非為,妄顧別人感受的一種賤视。

原帖由 沙文 於 2007-8-7 23:51 發表
您講過啦,一個銀幣有兩便呀嘛。咁維園阿伯是否愛國,並唔係只由一便去睇嘅,唔叫「小日本」,叫「日本」都還是有「日本」,「布什」同「布殊」都係「布」,呢啲就係「殊」途同歸咯 ...

講過姐,可以吾認架嗎。
原帖由 Step.King 於 2007-8-8 03:33 發表
哪吒都算偉人??? 佢就係要同老豆一刀兩斷自削骨削肉ja bor~  
咁三國演義既夏侯惇都可算是孝子之列啦  因為唔想哂左老豆d精同老母d血 將自己隻眼食左... ...

!你切忽肉落黎睇過痛吾痛?
哪吒能夠削骨肉還父母,全憑靜靜鷄發明左麻醉劑,是一代奇材。
乜你咁簡單都諗吾到。
原帖由 Step.King 於 2007-8-8 18:36 發表

發明麻醉劑同孝順又有咩關係呀大佬~

嘩!關係就大喇,可以揚名聲;顯父母。又可以賺大錢,你話有冇關係!

可惜哪吒當時童心未泯,在削骨削肉時,越削越過引,越削越好玩,
雖然是不覺痛苦,但終於都因流血過多而要去見太乙真人。
才導致藥方失傳之嘛。想起都覺可惜,可惜!
高級模式 | 發新話題
換一個