返回列表 回覆 發帖

我不想變基督徒.....(轉貼)

回覆  hellboy
有何無助的,她如果說我還沒決定要信仰基督。要考慮考慮。
難道教友會吃了她?
一般來說,他 ...
噎輸雞闍 發表於 2013/2/28 10:27

你試過鶴立雞群那種人際壓力嗎?很沉重的那種,連說話的機會都無,簡直是迫你要冒反面的風險,要不就妥協。她那時身邊沒有人輔導佢無人幫佢教佢呀,人有羊群心理,點會話拒絕就拒絕咁容易?
你試過鶴立雞群那種人際壓力嗎?很沉重的那種,連說話的機會都無,簡直是迫你要冒反面的風險,要不就妥協 ...
hellboy 發表於 2013/2/28 14:10

挑。。。。你立場唔堅定唶
呢到十個有九個都係話信教笨實哩。。又唔見我會有羊羣壓力?
呢到十個有九個都係話信教笨實哩。。又唔見我會有羊羣壓力? ...
beebeechan 發表於 2013/2/28 14:30

你對住部電腦,又無聲又無人,可以有幾多壓力呀?阿聰明。何況呢度都無人好似教會咁幫你洗腦,不過你未見過世面,你唔知點樣先為止教會洗腦咖喇。
呢到十個有九個都係話信教笨實哩。。又唔見我會有羊羣壓力? ...
beebeechan 發表於 2013/2/27 22:30

咁您唔係主的羊, 就梗唔會有羊羣壓力啦
你對住部電腦,又無聲又無人,可以有幾多壓力呀?
hellboy 發表於 2013/2/28 14:33

咁係你唔聰明,見得世面少,
盲中中。
良家婦女,大家閨秀你唔去識,
忽得妺你就中埋去。
咁係你唔聰明,見得世面少,
盲中中。
良家婦女,大家閨秀你唔去識,
忽得妺你就中埋去。 ...
beebeechan 發表於 2013/2/28 14:38

你呢個淨喺識躲藏在天主教堂裏的人,邊有資格批評我這個天主教又去,新教又去,周圍去見世面嘅反基督?我見過既野,你都未見過。
你試過鶴立雞群那種人際壓力嗎?很沉重的那種,連說話的機會都無,簡直是迫你要冒反面的風險,要不就妥協 ...
hellboy 發表於 2013/2/28 14:10

我大學四年、研究所半年(後來有工作)、退伍兩個月(找到工作了)。
每天去各個教會食白食,怎麼沒感受到人際壓力?
我大學四年、研究所半年(後來有工作)、退伍兩個月(找到工作了)。
每天去各個教會食白食,怎麼沒感受到人 ...
噎輸雞闍 發表於 2013/2/28 18:21

咁你試過眾叛親離,身邊一個朋友都無,全部都是敵人未?或者,你有無試過見過人眾叛親離,身邊一個朋友都無,家人又不體諒他們未?樓主轉載的那位朋友,雖然未至於眾叛親離,但你有沒有想過她的內心是驚怕眾叛親離,一個朋友也沒有,有這種恐懼,要冒這樣的險,為何不值得同情?

你要留心,我重視的是她值不值得同情,她那時身邊一個會客觀地說話的朋友或親人也沒有,很難不受群眾主導。
咁你試過眾叛親離,身邊一個朋友都無,全部都是敵人未?或者,你有無試過見過人眾叛親離,身邊一個朋友都 ...
hellboy 發表於 2013/2/28 19:04

言下之意,你暗示了你人緣實在麻麻,你身邊的人唔係咁願跟你交往。你是不受歡迎的一類。

看來都似囉。
你呢個淨喺識躲藏在天主教堂裏的人,邊有資格批評我這個天主教又去,新教又去,周圍去見世面嘅反基督?我 ...
hellboy 發表於 2013/2/28 14:50

點解唔去埋回教,喇嘛教,婆羅門教,飛天意粉教?
言下之意,你暗示了你人緣實在麻麻,你身邊的人唔係咁願跟你交往。你是不受歡迎的一類。

看來都似囉。 ...
beebeechan 發表於 2013/2/28 21:39

我信教的時候人緣真是麻麻,不信教之後的人緣越來越好,現在是很好。
點解唔去埋回教,喇嘛教,婆羅門教,飛天意粉教?
beebeechan 發表於 2013/2/28 21:44

回教我唔敢去,叛教會被謀殺,其他未有機會去。
我信教的時候人緣真是麻麻,
hellboy 發表於 2013/3/1 13:35

証明我觀察力高。
証明我觀察力高。
beebeechan 發表於 2013/3/1 13:58

咁都叫觀察力高?我見證講又講過,呢度又畫公仔畫出腸,你算咩觀察力高?
回覆 28# hellboy

你不信主就變敵人,我認為大部分基督教友沒那麼無聊吧(雖然他們核心教義是這樣想,但有幾個白癡去實踐啊)。
我就有同學是對死黨,有人信主、有人信佛,她們也都會盡量宗教問題。
再來一個社交圈只有基督教友,不奇怪嗎?
一個社交圈只有基督教友在我以前教會圈一點也不奇怪,多了任何教會圈的朋友反而奇怪
回覆  hellboy

你不信主就變敵人,我認為大部分基督教友沒那麼無聊吧(雖然他們核心教義是這樣想,但有幾 ...
噎輸雞闍 發表於 2013/3/1 21:25

有些人以信主便是敵人, 一樣是無九聊
一點也不無聊,反而是問題的重點
回覆 32# hellboy
試下神龍教啦。我都係信神龍教嘅。
Don't know where God is but the Devil is in the details
回覆  hellboy
試下神龍教啦。我都係信神龍教嘅。
沙文 發表於 2013/3/2 01:50

神龍教弄蛇有一手......
你可有日日在浴室弄蛇?
高級模式 | 發新話題
換一個